Η φωνή της παράδοσης – Ο Νίκος και τα κλέφτικα τραγούδια που συγκινούν

unnamed (48)

Εάν μπορούσα να γράψω, έστω κι ένα Ελληνικό Δημοτικό Τραγούδι, θα απέρριπτα ότι έχω γράψει μέχρι σήμερα, είπε ο Johan Wolfgang von Goethe.

Κλέφτικο Ελληνικό Δημοτικό Τραγούδι: Μια ματιά στο παρελθόν
Στην Ηπειρωτική Ελλάδα, στα χωριά του Βάλτου, όπου η παράδοση ανθίζει, συναντάμε τον Νίκο, έναν κτηνοτρόφο Σαρακατσάνο, γνήσιο κομμάτι της ελληνικής γης. Με περηφάνια για την καταγωγή του και με μνήμες χαραγμένες στις ιστορίες των προγόνων του, μας ταξιδεύει 200 χρόνια πίσω, στην Ελλάδα του 1821.

Μέσα από τα λόγια του Νίκου και τα παραδοσιακά κλέφτικα τραγούδια που τραγουδά, ζωντανεύει η ατμόσφαιρα της Επανάστασης. Η λεβεντιά, η θυσία, ο έρωτας για την ελευθερία, όλα παίρνουν σάρκα και οστά.

Η φωνή του Νίκου, γεμάτη πάθος και δυναμισμό, γίνεται η φωνή των κλεφτών, των αντρών που άφησαν τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους για να πολεμήσουν για την πατρίδα.

Τα τραγούδια που ερμηνεύει, μελωδίες αιώνων, μιλούν για κατορθώματα, για μάχες, για ηρωισμούς. Μας θυμίζουν την κληρονομιά μας, τις αξίες που μας καθορίζουν, την ψυχή του ελληνικού λαού.

Αυτό το βίντεο δεν είναι απλά μια μουσική καταγραφή. Είναι μια μαρτυρία, μια γέφυρα που μας συνδέει με το ένδοξο παρελθόν μας. Είναι μια υπενθύμιση του χρέους μας προς τους προγόνους μας, προς την Ελλάδα.

Σας προσκαλούμε να ατενίσετε μαζί μας, μέσα από τη φωνή του Νίκου, την Ελλάδα του 1821. Να νιώσετε την περηφάνια, τον πόνο, την ελπίδα που έσκιζαν τις ψυχές των Ελλήνων εκείνη την εποχή.
Ας αφήσουμε τα κλέφτικα τραγούδια να μας αγγίξουν, να μας εμπνεύσουν, να μας υπενθυμίσουν ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε, και τι οφείλουμε να παραδώσουμε.

Χρόνια πολλά Ελλάδα! 🇬🇷

1:46 Πως λάμπει ο ήλιος στα βουνά
2:38 Του Κατσαντώνη
7:58 Κάτω, στου Βάλτου τα χωριά
10:04 Του Λεπενιώτη
12:20 Τρεις Στρατηγοί. (Μακρής, Ισκος, Μπότσαρης)
14:30 Εβγα Μάνα μ και χούιαξε
17:42 Για την Κλεφτουργιά
18:30 Του Καραισκάκη
20:35 Για τον νεκρό πολεμιστή. (Σήκωσ απάνου Γιάννο μου)
25:30 Ο ΓέροΔίπλας χούιαξε

Greek Village Lifegooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith