Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον Τιτανικό θέλει να «ξανακατέβει» στο διάσημο ναυάγιο δύο μήνες μετά την τραγωδία του Titan

titanic3.jpg

Η RMS Titanic, Inc θέλει να κατεβάσει νέα αποστολή στο κουφάρι του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου
Σε όλο τον κόσμο, η έκθεση για τον Τιτανικό σπάει ταμεία, γεμίζοντας παράλληλα τα ταμεία της RMS Titanic, Inc., της εταιρίας που κατέχει και διαχειρίζεται τα δικαιώματα του πιο διάσημου ναυαγίου του κόσμου.

Δείτε σχετικά: Εντυπωσιακή, ρεαλιστική έκθεση για τον Τιτανικό στο Παρίσι – Νιώθεις σαν να είσαι ο Τζακ και η Ρόουζ (βίντεο-φωτογραφίες)

Η εταιρία θέλει να κατεβάσει νέα αποστολή στο κουφάρι του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου για να κάνει περεταίρω έρευνες (πιθανόν και να ανασύρει νέα αντικείμενα), δύο μόλις μήνες μετά την τραγωδία με το υποβρύχιο Titan ανοιχτά του Καναδά, με νεκρούς τους 5 επιβάτες του.

Η αποστολή της RMST έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2024 αλλά αντιμετωπίζει νομικά κωλύματα καθώς αντιτίθεται σε έναν ομοσπονδιακό νόμο των ΗΠΑ και μία διεθνή συμφωνία που έχει συναφθεί με την Βρετανία που χαρακτηρίζουν το ναυάγιο ως «ιερό τόπο ταφής» και μνημείο για τους περισσότερους από 1.500 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού το 1912.

Συμφωνα με το AP, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προβάλει το επιχείρημα ότι η αποστολή μπορεί να διαταράξει τα εύθραστα αντικείμενα και τα τυχόν ανθρώπινα λείψανα που μπορεί να υπάρχουν ακόμα στο ναυάγιο.

« Η RMST δεν είναι ελεύθερη να αγνοήσει αυτόν τον έγκυρα θεσπισμένο ομοσπονδιακό νόμο, ωστόσο αυτή είναι η δηλωμένη πρόθεσή της», υποστήριξαν οι Αμερικανοί δικηγόροι στα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν την Παρασκευή στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, το οποίο επιβλέπει τα θέματα διάσωσης του Τιτανικού. Πρόσθεσαν επίσης ότι το ναυάγιο, σε περίπτωση που γίνει η αποστολή, «θα στερηθεί της προστασίας που του παρέχει το Κογκρέσο».

Από την πλευρά της, η εταιρία διαβεβαιώνει ότι – σε αυτή τη φάση – δεν σκοπεύει να αποσπάσει οποιοδήποτε μέρος του ναυαγίου και ότι θα «συνεργαστεί» με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, την υπηρεσία των ΗΠΑ που εκπροσωπεί το ενδιαφέρον του κοινού για το ναυάγιο.

Ξεκαθάρισε όμως, ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει άδεια για να προχωρήσει στην αποστολή της.

«Θα συνεχίσουμε το έργο μας, διατηρώντας με σεβασμό τη μνήμη και την κληρονομιά του Τιτανικού, των επιβατών και του πληρώματος του για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε η RMST σε ανακοίνωσή της.

Πηγή: skai.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith