Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

img 20230605 081525

Με λαμπρότητα και με αθρόα συμμετοχή πιστών εορτάστηκε η εορτή του Αγίου Πνεύματος στους πανηγυρίζοντες Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, την Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Αγρινίου.
Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στο έργο του Παρακλήτου που είναι να συγκροτεί την ενότητα του εκκλησιαστικού σώματος και ταυτόχρονα να λαλεί, να ενεργεί και να διαιρεί τα χαρίσματα μέσα στην Εκκλησία.
Εξήγησε τί σημαίνει ενότητα χαρισμάτων, αναλύοντας το τριαδολογικό δόγμα, σύμφωνα με τον οποίο τα τρία Πρόσωπα έχουν την ίδια ουσία, αλλά ξεχωριστά υποστατικά ιδιώματα.
Την ημέρα της Πεντηκοστής το Άγιο Πνεύμα κατήλθε στους Αποστόλους και τους συγκρότησε σε Σώμα Χριστού (ενότητα), ταυτόχρονα όμως τους προίκισε με ξεχωριστά, μοναδικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα (χαρίσματα), τα οποία οι μαθητές τα ενεργοποίησαν, με την χάρη του Παρακλήτου, και τα προσέφεραν μέσα στην Εκκλησία. Ενότητα και χαρίσματα! Αυτό είναι το μυστήριο του Παρακλήτου μέσα στην Εκκλησία.
Η ενότητα που εκφράζεται στο πρόσωπο του Χριστού, δεν καταργεί την ιδιοπροσωπία που έχει ο καθένας μας. Ο κάθε ένας από εμάς έχει ξεχωριστά χαρίσματα και διαφορετική θέση μέσα στην Εκκλησία. Εκείνο που οφείλουμε να προσέξουμε είναι, η ιδιαιτερότητα των χαρισμάτων μας να μην διακυβεύσει την εκκλησιαστική μας ενότητα, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος και ανέλυσε ότι μπορούμε να αποδεχθούμε τα χαρίσματα των άλλων, μόνο αν έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στην πηγή των χαρισμάτων που είναι ο Χριστός.
Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε λέγοντας, ότι σήμερα η προσευχή όλων μας θα πρέπει να είναι προς τον Παράκλητο, να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε ενωμένοι χάρη στο δικό Του φωτισμό και στη δική Του δύναμη και όλοι μαζί συγκροτούμε το Σώμα του Χριστού και μάλιστα τούτη την ώρα στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Να τον παρακαλέσουμε να μην επιτρέψει να διαταραχθεί η εκκλησιαστική μας ενότητα και να μας φωτίσει να αποκαλυφθεί μέσα μας η ποιότητα και η ποσότητα των χαρισμάτων μας, να τα αποδεχθούμε, να τα ενεργοποιήσουμε και να αντιπροσφέρουμε την ευχαριστία μας προς τον Θεό, ενεργοποιώντας τα χαρίσματά μας σε έργα εκκλησιαστικά, που αποδεικνύουν την αγάπη μας και προς τον Θεό και προς τον συνάνθρωπο.
Μεταξύ του πλήθους των πιστών που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία ήταν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων.
Κατά την φετινή πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Αγρινίου μεταφέρθηκε και τέθηκε προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών, από την περασμένη Δευτέρα 29 Μαΐου, η δεξιά χείρα του εν αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως.
img 20230604 200951
Το απόγευμα της Κυριακής της Πεντηκοστής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Παναιτωλίου.
Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στην κάθοδο του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής τονίζοντας ότι μεταμόρφωσε και μετέβαλλε τους Αποστόλους από νικημένους σε νικητές, από τρομαγμένους τους κατέστησε τολμηρούς και τους έκανε πάνσοφους και τους ανέδειξε από ιδιώτες σε κήρυκες του Ευαγγελίου και μέλη της Εκκλησίας.
Όταν ο άνθρωπος λάβει τη χάρη του Παρακλήτου, με το ιερό του Βάπτισμα και την είσοδο του στην Αγία μας Εκκλησία γίνεται μέλος του Σώματος του Χριστού και αναλαμβάνει μια αποστολή μέσα στην Εκκλησία, να γίνει ένας μικρός απόστολος στον κόσμο στον οποίο ζει.
Οι Απόστολοι με την κάθοδο του Παναγίου Πνεύματος απαλλάχτηκαν από το φόβο υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος και έθεσε το ερώτημα: εμείς σήμερα, μήπως διατηρούμε ακόμα μερικούς φόβους αγιάτρευτους μέσα στην ψυχή μας, όπως ο φόβος του θανάτου, ο φόβος της κρίσεως του Θεού και ο φόβος της συνύπαρξης με τον άλλο;
Επίσης ανέφερε ότι οι μαθητές του Χριστού, μετά την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος έγιναν τολμηροί και αναρωτήθηκε, εμείς έχουμε την τόλμη των μαθητών; Πιστεύουμε ότι η χάρις του Παρακλήτου μπορεί να μας καταστήσει τόσο τολμηρούς, ώστε να μην μπορεί να μας νικήσει τίποτα και να αναδειχθούμε νικητές στον πνευματικό μας αγώνα ενάντια στην αμαρτία;
img 20230605 095400 (1)
Καταλήγοντας ευχήθηκε να αντιληφθούμε όλοι μας ότι η Χάρις του Παναγίου Πνεύματος μπορεί να αλλάξει και να μεταμορφώσει τη ζωή μας. Απολαμβάνοντας καθημερινά την εκκλησιαστική Πεντηκοστή μπορεί πραγματικά η χάρη του Παρακλήτου να νικήσει μέσα μας τον φόβο, να μας οπλίσει με δύναμη, με τόλμη και αποφασιστικότητα, ώστε να σκορπίσουμε παντού το φως του Παρακλήτου που θα διαλύσει τα σκοτάδια του κόσμου και θα φωτίσει τις καρδιές όλων των ανθρώπων.
Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς Εικόνας της Αγίας Τριάδος στους δρόμους του Παναιτωλίου, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου, με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων της Ενορίας και πλήθους πιστών, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και εκπρόσωποι Συλλόγων.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τον Εσπερινό στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/MdZS5Dy6g6QJ5HrT6

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/vrpP3myac36qafzQA
img 20230605 091716googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith