Η ανατομία του άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο

dromos 21

Βήματα προς τα μπρος έχει κάνει το θέμα της υλοποίησης του περίφημου «διαγώνιου άξονα» Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο που συνδέει τον αυτοκινητόδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκη (στην περιοχή της Κεντρικής Οδού-Ε65) με τον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού (Αντίρριο-Ιωάννινα) και της Ολυμπίας Οδού (Ελευσίνα-Πάτρα-μελλοντικά Πύργος) αλλά και την Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

Ο διαγωνισμός για το τμήμα Μπράλος-Άμφισσα που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο προχωρά και πλέον έχουμε μπει στην προσυμβατική περίοδο του έργου. Εκτιμάται ότι η σύμβαση κατασκευής θα υπογραφεί εντός Φθινοπώρου.

Όμως ο άξονας αυτός είναι πολλά περισσότερα από αυτό το τμήμα. Συνέπεια της σύνδεσης μέσω αυτού τριών αυτοκινητοδρόμων, θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις οδικές μεταφορές, δίνοντας ευκαιρίες ανάπτυξης.

Σύνδεση Δύσης-Ανατολής και σημαντικών λιμανιών
Με αυτόν τον άξονα γίνεται δυνατή η σύνδεση των λιμένων Βόλου και Πάτρας, δυο από τα σημαντικότερα περιφερειακά λιμάνια της χώρας. Παράλληλα κάνει δυνατή την παράκαμψη Βοιωτίας και Αττικής σε όσους θέλουν από την περιοχή της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας να κατευθυνθούν προς τα δυτικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις με την ολοκλήρωση του η απόσταση Λαμίας-Πάτρας από 185 χιλιόμετρα σήμερα θα μειωθεί στα 160 χιλιόμετρα. Ταυτόχρονα ο χρόνος οδήγησης για ένα ι.χ. όχημα θα μειωθεί στο μισό, δηλαδή από τρεις ώρες σήμερα σε 90 λεπτά κάνοντας εφικτή την γρήγορη οδική διασύνδεση Δύσης-Ανατολής.

Μεγάλη κερδισμένη θα είναι και η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου που θα αυξήσει τις ροές της καθώς θα μπορεί να λειτουργήσει ως είσοδος/έξοδος σε 3 οδικούς άξονες. Μάλιστα η σπουδαιότητα του άξονα αυτού τονίσθηκε μάλιστα και στην Τελική Έκθεση για το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία (Έκθεση Πισσαρίδη), ως έργο υποδομής που μπορεί να ενισχύσει την κινητικότητα, την προσβασιμότητα και την περιφερειακή σύγκλιση στο σύνολο της χώρας.

Το μειονέκτημα που έχει ως άξονας με τις σημερινές συνθήκες είναι οι χαμηλές ροές οχημάτων. Ωστόσο πηγές κοντά στο θέμα υποστηρίζουν ότι η λειτουργία του αναβαθμισμένου άξονα θα ανεβάσει γεωμετρική την καθημερινή του χρήση με έμφαση στις εμπορευματικές οδικές μεταφορές.

Για την υλοποίηση του άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο μίλησε στο ypodomes.com o βουλευτής Φωκίδος και Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Ιωάννης Μπούγας. Όπως σημειώνει «πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στη Στερεά Ελλάδα και την Φωκίδα. Η υλοποίηση του θα μεταμορφώσει τις οδικές μεταφορές της χώρας για αυτό είναι σημαντικό να προχωρήσει η υλοποίηση και των υπόλοιπων τμημάτων μέχρι το Αντίρριο. Είναι ένας άξονας τον οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσουν οι φορείς για την προοπτική ανάπτυξης που θα επιφέρει το έργο”.

Η ανατομία του άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο
Το πρώτο τμήμα είναι το Θερμοπύλες-Γραβιά μήκους περίπου 20 χιλιομέτρων. Εδώ έχουν γίνει αναβαθμίσεις στο παρελθόν και κατά τμήματα υπάρχουν δυο λωρίδες κυκλοφορίας.

Το δεύτερο τμήμα είναι το Γραβιά-Μεταλλεία Βωξίτη. Πρόκειται για έργο που βρίσκεται υπό δημοπράτηση από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ από πέρυσι (2021). Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 13,5 εκ € με Φ.Π.Α. και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2014-2020.

Στο έργο έχει ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος η ΙΝΤΕΡΚΑΤ (αρχικά μειοδότης ήταν η εταιρεία ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ). Η σύμβαση του έργου εκτιμάται ότι θα υπογραφεί το επόμενο διάστημα μιας και έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προσυμβατικές διαδικασίες.

Το τρίτο τμήμα, το πιο σημαντικό είναι το Μεταλλεία Βωξίτη (Μπράλος)-Άμφισσα. Είναι ένα από τα μεγάλα οδικά έργα που έβγαλε σε δημοπράτηση το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το κόστος του φτάνει τα 285 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Ανάδοχος του έργου είναι η ΑΒΑΞ (αρχικός μειοδότης CMC-ΙΝΤΕΡΚΑΤ-ΤΕΚΑΛ). Η σύμβαση εκτιμάται πως θα υπογραφεί εντός Φθινοπώρου και η διάρκεια της είναι 54 μήνες (4,5 έτη). Η ολοκλήρωση του τοποθετείται το 2027.

Με το έργο αυτό γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα στην υλοποίηση του άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο. Είναι μήκους περίπου 25 χιλιομέτρων με δύο σήραγγες, οκτώ γέφυρες και οκτώ ισόπεδους κόμβους, αφορά την κατασκευή του τμήματος από το Μπράλο μέχρι την αρχή της παράκαμψης Γραβιάς και από τον Ισόπεδο Κόμβο Μεταλλείων Βωξίτη έως την Άμφισσα. Ενδιάμεσα έχει ήδη κατασκευαστεί η παράκαμψη της Γραβιάς. Το μήκος της συνολικής διαδρομής θα μειωθεί κατά τέσσερα χιλιόμετρα.

Τα τμήματα που μένει να υλοποιηθούν

Μετά την Άμφισσα υπάρχουν δυο διακριτά τμήματα μήκους 97 χιλιομέτρων και χωρίζεται ως ακολούθως :
1. Το τμήμα «Ιτέα – Άγιος Νικόλαος», ενδεικτικού προϋπολογισμού περίπου 240 εκατ. ευρώ, του οποίου το συνολικό μήκος είναι 47,39 χλμ. αντί 55 χλμ, της υφιστάμενης οδού και το πλάτος οδοστρώματος 11 μ., με ΛΕΑ, το οποίο χωρίζεται σε τρία υποτμήματα:
α) «Άμφισσα (ισόπεδος κόμβος προς Δελφούς), ισόπεδοι κόμβοι Ιτέα – Γαλαξίδι – Άγιοι Πάντες – Ερατεινή – Άγιος Νικόλαος»,
β) το τμήμα «Ιτέα – Γαλαξίδι» μήκους 13 χλμ. και εκτιμώμενου κόστους κατασκευής περίπου 117 εκατ. ευρώ (με Φ.Π.Α., απαλλοτριώσεις) το τμήμα έχει ολοκληρωμένες, εγκεκριμένες και παραληφθείσες από το Υπουργείο μελέτες, με :
• Έγκριση της 1ης Τμηματικής (Τελικής) Παραλαβής της μελέτης με τίτλο: “Μελέτη βελτίωσης οδικού άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο (κατά τμήματα)”, με αριθ. Πρωτ. Δ.O.Y/οικ/7111/14-12-2016 του τμήματος Μελετών οδοποιίας και κυκλοφοριακών μελετών (ΔΟΥ/Β), της Δ/νσης Οδικών Υποδομών.
• Έγκριση της 2ης Τμηματικής (Τελικής) Παραλαβής της μελέτης με τίτλο: “Μελέτη βελτίωσης οδικού άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο (κατά τμήματα)”, με αριθ. Πρωτ. Δ.O.Y./οικ/7171/23-12-2016 του τμήματος Μελετών οδοποιίας και κυκλοφοριακών μελετών (ΔΟΥ/Β), της Δ/νσης Οδικών Υποδομών.
• Επίσης έχει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο) με ΑΔΑ: Β4340-ΞΒΨ σε ισχύ (από 05/10/2012) με θέμα: Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου: “Βελτίωση του οδικού άξονα Λάμια-Ιτέα-Αντίρριο, ΤΜΗΜΑ: Από τη Χ.Θ. 5+900 (κόμβος προς Αγ. Ευθυμία) έως τη Χ.Θ. 47+400 (κόμβος προς Αυλώνα)” στον νομό Φωκίδας. Άγιος Νικόλαος»,

2. Το τμήμα «Άγιος Νικόλαος – Αντίρριο» για το οποίο δεν υπάρχει κανενός είδους μελέτη. Είναι μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων και λόγω της απουσίας μελετών δεν υπάρχει εκτιμώμενο κόστος. Διασχίζει την παραλιακή ζώνη της Φωκίδας και περνά από αναπτυσσόμενες τουριστικά κυρίως περιοχές όπως ο Μαραθιάς, περνά από Ναύπακτο για να καταλήξει σε σύνδεση με την Ιόνια Οδό και τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου στο Αντίρριο. Είναι το τελικό τμήμα για να ολοκληρωθεί ο άξονας Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο, οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον η εκπόνηση των μελετών.

ypodomes.com



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith