Η Αίγυπτος αγνόησε το τουρκολιβυκό μνημόνιο

aigyptos.jpg

Το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε χθες ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αφήνει εκτός διαπραγμάτευσης την Τουρκία

ΗΑίγυπτος με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε χθες ο πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, οριοθέτησε τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, γεγονός που αμφισβητεί το τουρκολυβικό μνημόνιο, μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Όπως αναφέρει και η Καθημερινή, «το διάταγμα Σίσι υπ’ αριθμόν 595/2022 οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα με την Τρίπολη προς δυσμάς, με βάση τη χάραξη μιας ευθείας γραμμής, η οποία νοητά κόβει ξανά το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση και αγνοεί πλήρως τις απόψεις της Αγκυρας όπως αυτές αντικατοπτρίζονται σε όλα τα κείμενα που έχουν υπογραφεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης».

Το παραπάνω διάταγμα αφήνει ένα σημείο του χάρτη υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Ελλάδα, Λιβύη και Αίγυπτο, αφήνοντας έξω την Τουρκία, μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, ο οποίος σημείωνει ότι η Αίγυπτος είναι ένα σοβαρό κράτος που μετράει προσεκτικά κάθε βήμα που κάνει.

«Η στάση της Αιγύπτου ξεκάθαρα υποδηλώνει ότι για το Κάιρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο αποτελεί γράμμα κενό περιεχομένου και πως πιθανές οριοθετήσεις θα πρέπει να γίνουν με εντελώς διαφορετική λογική από εκείνη που επιχειρεί να επιβάλει μονομερώς η Αγκυρα» αναφέρει επίσης η Καθημερινή.

Πηγή: skai.gr

zenith