Γιατί το «παράθυρο 72 ωρών» θεωρείται κρίσιμο στις επιχείρησεις διάσωσης μετά από σεισμό

quake turkey rescue ap23039300818048.jpg

Ανεβαίνει διαρκώς ο αριθμός των νεκρών – Δεκάδες χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν, μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη γειτονική Συρία.

Οι διασώστες συνεχίζουν να ερευνούν εντατικά τα ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει στη Συρία και την Τουρκία, αλλά το λεγόμενο «κρίσιμο παράθυρο 72 ωρών» από τον σεισμό έχει πλέον παρέλθει, και οι πιθανότητες να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί μειώνονται ραγδαία, λένε οι ειδικοί.

Πάνω από 16.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, και δεκάδες χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν, μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη γειτονική Συρία.

«Οι πρώτες 72 ώρες θεωρούνται κρίσιμες», δήλωσε στο Sky News ο Στίβεν Γκόντμπι, ειδικός σε φυσικούς κινδύνους στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ Τρεντ. «Η αναλογία επιβίωσης κατά μέσο όρο μέσα σε 24 ώρες είναι 74%, μετά από 72 ώρες είναι 22% και την πέμπτη ημέρα είναι 6%».

Σε προηγούμενους σεισμούς, άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί μετά από έως και 15 ημέρες κάτω από τα ερείπια, αλλά οι θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν που επικρατούν στις σεισμόπληκτες περιοχές από την περασμένη Δευτέρα σημαίνει ότι όσοι επέζησαν από τον αρχικό φονικό σεισμό αλλά παραμένουν παγιδευμένοι κινδυνεύουν να πεθάνουν από υποθερμία, είπαν οι γιατροί.

«Οι πρώτες 72 ώρες είμαι κρίσιμες για τον εντοπισμό επιζώντων, πάνω από το 90% των διασωθέντων έχουν διασωθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα» τόνισε από πλευράς του ο Ίλαν Κέλμαν ερευνητής φυσικών καταστροφών στο University College του Λονδίνου (UCL).

Πηγή: skai.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith