Για ποιες συναλλαγές με POS αλλάζουν οι προμήθειες τραπεζών

pos karta

Στις κατηγορίες των επαγγελματιών που εξετάζεται να περιληφθούν στο συγκεκριμένο μέτρο είναι και τα βενζινάδικα και τα μίνι μάρκετ

Μειώνονται οι προμήθειες των τραπεζών στα POS σε μικρές επιχειρήσεις, όπως περίπτερα, λαϊκές αγορές και ταξί, ενώ από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, η ρύθμιση για τις προμήθειες των τραπεζών θα έρθει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή, προκειμένουν να είναι μικρότερες οι χρεώσεις από τη χρήση των POS.

Στις κατηγορίες των επαγγελματιών που εξετάζεται να περιληφθούν στο συγκεκριμένο μέτρο είναι και τα βενζινάδικα και τα μίνι μάρκετ.

Θα αφορά αποκλειστικά συναλλαγές μέχρι και 10 ευρώ, και θα ενεργοποιηθεί άμεσα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, οι χρεώσεις στα μικρά ποσά είναι μεγάλες και αποφασίστηκε η νομοθετική ρύθμιση που θα τις μειώνει κατά 50% για ποσά έως 10 ευρώ.

«Εμείς έχουμε πάρει την απόφαση να προχωρήσουμε. Με τη νομοθετική μείωση στις χρεώσεις στις κάρτες θα περιοριστεί το κόστος των χρεώσεων κατά 50%. Η ρύθμιση αφορά τα ποσά έως 10 ευρώ γιατί εκεί είναι αναλογικά μεγαλύτερη η χρέωση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Οι προμήθειες των τραπεζών για χρήση IRIS
Η προμήθεια των συναλλαγών στις τράπεζες διαμορφώνεται ως εξής ανά τράπεζα:

Τράπεζα Πειραιώς: Η προμήθεια σε κάθε συναλλαγή με την Τράπεζα Πειραιώς κυμαίνεται από 0,80% έως 1%, ανάλογα με τη συμφωνία που έχει η επιχείρηση, ενώ σχετικά με το IRIS Payments, η χρέωση της τράπεζας μπορεί να φτάσει έως τα 5 ευρώ το μέγιστο.
Εθνική Τράπεζα: Στην Εθνική τράπεζα, η προμήθεια ανά συναλλαγή με την χρήση του POS φτάνει έως το 1% και στο IRIS Payments η χρέωση κυμαίνεται από 0,20 έως 0,50 ευρώ.
Eurobank: Εάν η επιχείρηση προμηθευτεί το POS από την Eurobank, η προμήθεια σε κάθε συναλλαγή φτάνει το 1,25%.
Alpha Bank: Το κόστος της προμήθειας ανά συναλλαγή στην Alpha Bank είναι στο 0,70%, ενώ αναφορικά με το IRIS Payments, στα ηλεκτρονικά κανάλια είναι δωρεάν και σε ελάχιστες περιπτώσεις η χρέωση μπορεί να είναι από 0,20 ευρώ έως 0,50 ευρώ.

Οι χρεώσεις των τραπεζών για ανάληψη

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, το ύψος της προμήθειας ανά συναλλαγή ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ με τη χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί από άλλα ιδρύματα διαμορφώνεται ως εξής:

Τράπεζα Πειραιώς: έως το ύψος των 2,00 ευρώ, από το προϊσχύον ποσό των 3,00 ευρώ
Εθνική Τράπεζα: έως το ύψος των 1,90 ευρώ από το προϊσχύον ποσό των 2,60 ευρώ
Alpha Bank: έως το ύψος των 1,80 ευρώ από το προϊσχύον ποσό των 2,50 ευρώ
Eurobank: έως το ύψος των 1,80 ευρώ από το προϊσχύον ποσό των 2,50 ευρώ
Attica Bank: έως το ύψος των 1,50 ευρώ από το προϊσχύον ποσό των 2,00 ευρώ

newsbomb.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith