Γερμανία για την Τουρκία: «Δεν γίνεται ανεκτό να αμφισβητείται η ακεραιότητα της Ελλάδας»

solts

«Στροφή» από την πολιτική των ίσων αποστάσεων φαίνεται ότι παίρνει τώρα η Γερμανία σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. Και ενώ πριν από μερικές μέρες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος είχε μείνει… πιστή στη γραμμή που κρατά ο Βερολίνο εδώ και χρόνια, τώρα ο προϊστάμενός της έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.

Ο εκπρόσωπος του Όλαφ Σολτς ρωτήθηκε την Τετάρτη (01.06.2022) από τον ανταποκριτή του OPEN στη Γερμανία, Παντελή Βαλασόπουλο, για τις προκλήσεις της Τουρκίας που καθημερινά αυξάνονται. Και αυτή τη φορά «εγκατέλειψε» τις… ίσες αποστάσεις.

Σε ερώτηση τόσο για τις προκλήσεις της Τουρκίας όσο και για το τι συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους, χθες στις Βρυξέλλες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας είπε: «Συμφώνησαν ότι πρέπει να αποφεύγονται οι προβοκάτσιες, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά είναι λάθος και πρέπει να υπάρχει σεβασμός απέναντι στα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ από την Τουρκία».

Και πρόσθεσε σε ένα ακόμη πιο ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία: «Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο και πάντα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Δεν γίνεται ανεκτό από τη γερμανική κυβέρνηση να αμφισβητείται η ακεραιότητα της Ελλάδας».

«Η Γερμανία ήδη κατά το παρελθόν υποστήριξε ότι τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας πρέπει να λυθούν με διάλογο εμπιστοσύνης και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Παραμένουμε βεβαίως πρόθυμοι να το στηρίξουμε αυτό, εφόσον θεωρείται επωφελές από τους εμπλεκόμενους. Αλλά θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών – μελών της ΕΕ δεν μπορεί για εμάς να γίνει ανεκτή. Τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω συνομιλιών και όχι με κλιμάκωση της έντασης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Μπούχνερ.

Παράλληλα, εκτός από την παραβίαση από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις τους πάνω από ελληνικά νησιά, το Βερολίνο χαρακτήρισε αντιπαραγωγικό και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας «το να κλείνει κανείς τις πόρτες σε συνομιλίες με συμμάχους», εννοώντας τα εμπόδια της Τουρκίας για την ένταξη στη Συμμαχία Φινλανδίας και Σουηδίας.

«Ο καγκελάριος (Όλαφ Σολτς) είναι της άποψης ότι ειδικά σε αυτή την τρέχουσα κατάσταση, επιβάλλεται όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι, να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους. Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και η υπέρπτηση ελληνικών νησιών δεν είναι σωστή. Και φαίνεται αντιπαραγωγικό και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας το να κλείνεις την πόρτα σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας στη Συμμαχία με σεβασμό και να φροντίζουμε για καλές και ανθεκτικές σχέσεις. Για αυτό το θέμα πρέπει να είναι να επιδιώκονται από κοινού λύσεις για ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και στο πνεύμα της καλής γειτονίας», πρόσθεσε.

newsit.gr

zenith