Γεωμαγνητική καταιγίδα χτυπάει τη Γη: Απίθανες εικόνες από το Βόρειο Σέλας σε ΗΠΑ και Ευρώπη

mixcollage 11 may 2024 06 10 am 6074

Η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που κάνει το βόρειο σέλας ορατό σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ έχει αναβαθμιστεί σε επίπεδο 5, ανακοίνωσε το National Oceanic and Atmospheric.

Οι «ακραίες» συνθήκες του G5 έφτασαν στη Γη από τον ήλιο λίγο πριν τις 19:00 το βράδυ της Παρασκευής — η πρώτη γεωμαγνητική καταιγίδα τέτοιου μεγέθους από το Halloween του 2003, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία.

Αυτή η καταιγίδα οδήγησε σε διακοπές ρεύματος στη Σουηδία και κατέστρεψε μετασχηματιστές στη Νότια Αφρική, ανέφερε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Μια γεωμαγνητική καταιγίδα G5 μπορεί να προκαλέσει «εκτεταμένα προβλήματα ελέγχου τάσης και προβλήματα στο σύστημα προστασίας, ορισμένα συστήματα δικτύου μπορεί να παρουσιάσουν πλήρη κατάρρευση ή διακοπή ρεύματος», σύμφωνα με την κλίμακα καταιγίδας του NOAA.

Τα συστήματα GPS, η δορυφορική πλοήγηση και άλλες τεχνολογίες θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν

Μερικές από τις πρώτες φωτογραφίες του Πολικού ή Βόρειου Σέλας (Aurora Borealis) από τις ΗΠΑ προέρχονται από το Nate deLabry στη λίμνη Sebago του Μέιν.

gnqvelhwyaemt8e

gnqyakowoaa0fzy

Μόλις ορατό με γυμνό μάτι, το Βόρειο Σέλας μπορεί να δει κανείς στην Ατλάντα στις 10 μ.μ. ώρα ET.

dd9a30f2 cdc8 4468 af04 bdbe260c0e8f

Είναι ευκολότερο να το δεις μέσα από φωτογραφίες χρησιμοποιώντας μια μακρά έκθεση. Η παρακάτω φωτογραφία, τραβήχτηκε από τον Eric Zerkel του CNN.

25693891 7758 4806 96a1 414cf7290748

Η πρόβλεψή του για τις 10:04 μ.μ. ET έδειξε ότι σχεδόν όλος ο Καναδάς θα έχει μεγάλες πιθανότητες να δει το σέλας εάν ο ουρανός είναι σκοτεινός και καθαρός. Το Βόρειο Σέλας φαίνεται στο Ουισκόνσιν, στο Μίσιγκαν και στη Φλόριντα.

Περιοχές τόσο νότια όσο η κοιλάδα του ποταμού Οχάιο, η Δυτική Βιρτζίνια και το Μέριλαντ θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν το βόρειο σέλας.

Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σέλας στα μακρινά βόρεια γεωγραφικά πλάτη της Ασίας και της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας. Η Ισλανδία θα συνεχίσει να έχει κορυφαία θέαση.

Το σέλας όπως εμφανίστηκε σε Γερμανία και Ελβετία.

28692266
Το σέλας φάνηκε και σε μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι είναι η γεωμαγνητική καταιγίδα

Γεωμαγνητική καταιγίδα ονομάζεται το φαινόμενο που σχετίζεται με ξαφνικές και δυναμικές αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της Γης. Προκαλείται από έντονες εκρήξεις πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου στο διάστημα. Ως αποτέλεσμα μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας, υπάρχουν ταχείες αλλαγές στις παραμέτρους του ηλιακού ανέμου.

Η γεωμαγνητική καταιγίδα είναι μία από τις παραμέτρους που διαμορφώνουν το λεγόμενο διαστημικό καιρό και η οποία προκαλεί διαταραχές στα γήινα συστήματα εδάφους και στα συστήματα επικοινωνίας στη Γη.

Στην ιστοσελίδα www.n3kl.org του Εθνικού Ωκεανικού και Ατμοσφαιρικού Οργανισμού (ΝΟΑΑ) : (αμερικανική οργάνωση που παρακολουθεί και μελετάει τα ακραίων καιρικά φαινόμενα), υπάρχουν διαθέσιμες τρέχουσες παράμετροι του μαγνητικού πεδίου της Γης.

protothema.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith