Γέμισε το «Ελληνίς» και το «Άνεσις» με φίλους και δημιουργούς του κινηματογράφου

kinimatografikes lesxes 5

Από τις 14 έως τις 16 Ιουνίου ο Δήμος Αγρινίου με την Κινηματογραφική του Λέσχη και η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (Ο.Κ.Λ.Ε.) διοργάνωσαν στο Αγρίνιο το 37ο Συνέδριο της Ο.Κ.Λ.Ε. με θέμα: «Από τον Νέο στον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο».

150 μέλη κινηματογραφικών λεσχών, καταξιωμένοι κριτικοί, σκηνοθέτες, και επαγγελματίες του κινηματογράφου όπως οι: Στάθης Βαλούκος, Γιάννης Σολδάτος, Χρήστος Σκυλλάκος, Τώνης Λυκουρέσης , Έφη Βενιανάκη.Αχιλλέας Κυριακίδης, Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, Ιφιγένεια Καλαντζή, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, Δημήτρης Αρβανίτης, Δημήτρης Καλαντίδης, Χρήστος Σκυλλάκος, Σταύρος Ψυλλάκης, Πάνος Χαραλάμπους, Ελένη Τουμπανάκη και Βαγγέλη Πυρπύλη βρέθηκαν στο Αγρίνιο για το σημαντικότερο πανελλαδικά γεγονός των φίλων του κινηματογράφου, το οποίο περιελάμβανε μία σειρά από Προβολές, Αφιερώματα, Τιμητικές Εκδηλώσεις, Παρουσιάσεις βιβλίων, Εκθέσεις, Ξεναγήσεις, Εισηγήσεις, Ομιλίες στους Δημοτικούς Κινηματογράφους «Ελληνίς» και «Άνεσις».

kinimatografikes lesxes 2

Φίλοι από όλη την Ελλάδα, με κοινή αναφορά στον κινηματογράφο, βρέθηκαν κοντά μας και χαρτογραφήσανε τα περάσματα από τον Νέο Ελληνικό κινηματογράφο στο Σύγχρονο. Τιμήθηκαν άνθρωποι που με το ταλέντο και τη τεχνική τους αποκρυπτογράφησαν την ευαισθησία και την ομορφιά της ψυχής τους και έχτισαν την ιστορία του κινηματογράφου στη χώρα μας.

Άνθρωποι που με τις γνώσεις τους, τη συγκριτική τους ικανότητα και την καθαρότητα της τεκμηριωμένης γνώμης τους μας βοήθησαν να κατανοήσουμε ακόμα περισσότερο τις συνδέσεις των κινούμενων εικόνων με τα ιστορικά, κοινωνικά και αισθητικά περιβάλλοντα μέσα στα οποία αυτές δημιουργήθηκαν και να απολαύσουμε ταινίες- παρακαταθήκες της κινηματογραφικής μας εμπειρίας.

1 1 (1)

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη διαχρονική λειτουργία και στήριξη του Δήμου Αγρινίου στην Κινηματογραφική Λέσχη και αναφέρθηκε στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 1988 στο Αγρίνιο σε συνεργασία και τότε με την ΟΚΛΕ επί Δημαρχίας Γιάννη Βαϊνά και υπογράμμισε ότι ο ίδιος επιδιώκει την όλο και μεγαλύτερη ικανοποίηση των προϋποθέσεων της καλύτερης λειτουργίας των Δημοτικών κινηματογράφων του Αγρινίου.

Η Ομοσπονδία κινηματογραφικών λεσχών Ελλάδας βράβευσε τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου για την πλήρη και καθοριστική στήριξη του στο συνέδριο και γενικότερα του Δημοτικού κινηματογράφου , τον Νίνο Φένεκ Μικελίδη, τον Δημήτρη Αρβανίτη, τον Χάρη Παπαδόπουλο και τον Τώνη Λυκουρέση για την μεγάλη τους προσφορά στον Νέο και Σύγχρονο Ελληνικό κινηματογράφο, καθώς και την Κινηματογραφική Λέσχη του Δήμου Αγρινίου για την διαχρονική παρουσία της στην Ομοσπονδία των Λεσχών Ελλάδας.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον προκάλεσαν οι εκθέσεις με μοναδικά αντικείμενα από το προσωπικό αρχείο της Μαρίας Πλυτά (1915-2006), της πρώτης Ελληνίδας σκηνοθέτιδας (Αρχείο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών), του Δημήτρη Αρβανίτη, γραφίστα, εικαστικού, μέλους της AGI, καθώς και αφισών από το προσωπικό αρχείο του Νίνου Φένεκ Μικελίδη, κριτικού και ιστορικού κινηματογράφου, Συγγραφέα και Διευθυντή του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

kinimatografikes lesxes 3

Την Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024 μέλη της κινηματογραφικής λέσχης του Δήμου Αγρινίου τους συνόδευαν σε μία περιήγηση στη λίμνη Τριχωνίδα και στο Μουσείο του Θέρμου.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε την Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024 με την προβολή της ταινίας, «Ας περιμένουν οι γυναίκες», του Σταύρου Τσιώλη [1998, 87΄] και πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την Υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith