Φυσικό αέριο: Βουτιά στα 165 ευρώ ανά μεγαβατώρα

dutch gas processing plant opens in hungary

«Αλλαγή τάσης ή απλά μία 2ήμερη ανάπαυλα στις συνεχείς πιέσεις των τελευταίων μηνών» είναι το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν επενδυτές και αγορές καθώς υπήρξε βουτιά στις τιμές στο φυσικό αέριο αλλά και στις αποδόσεις ομολόγων.

Οι ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση την παγκόσμια οικονομία δεν έχουν εκλείψει, αλλά ούτε και οι πιθανές επιπτώσεις από τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις. Και ούτε βέβαια οι κεντρικές τράπεζες έχουν αλλάξει πολιτική και ετοιμάζονται για νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Μειώνουν την παραγωγή για να αυξήσουν την τιμή
Στον απόηχο όλων αυτών σήμερα ο ΟΠΕΚ+ αποφασίζει την μείωση της παραγωγής πετρελαίου θέλοντας να τονώσει τη διεθνή τιμή. Τις τελευταίες ημέρες σε αυτή την προοπτική η τιμή του Brent έχει ενισχυθεί κατά περίπου 10% και από τα 82 δολάρια το βαρέλι έχει εκτοξευθεί στα 92 δολάρια, σε υψηλό τριών εβδομάδων.

Μεγάλη πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων, όπως και για το δολάριο με το ευρώ πλέον να πλησιάζει στην ισοτιμία ένα προς ένα, μετά από αρκετό καιρό.

Ενίσχυση των μετοχών, πτώση στο φυσικό αέριο
Και ενώ τίποτε δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο, χθες για δεύτερη ημέρα επικράτησε μία άνευ προηγουμένου ευφορία με αρκετούς να αναρωτιούνται τι γνωρίζουν οι αγορές που δεν το γνωρίζουν οι ίδιοι.

Ο δείκτης Dow Jones στην χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, είχε άνοδο 2,80% ή 826 μονάδες στις 30.316 μονάδες, υποβοηθούμενος από τα σημαντικά κέρδη 22,2% που είχε η μετοχή του Twitter. Ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 3,34% στις 11.176 μονάδες. Νέα πτώση στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πιέσεις στο δολάριο.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 3,12% στις 403 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 2,57% στις 7.086 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 3,78% στις 12.670 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 4,24% στις 6.039 μονάδες.

Παράλληλα, καθοδική τροχιά για άλλη μια μέρα ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε δύο μονάδες βάσης στο 3,62% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,09%. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στην Ευρώπη.

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί στο 1,87% από 1,91% την Δευτέρα, το βρετανικό 10ετούς κινείται χαμηλότερα στο 3,87% και η απόδοση του γαλλικού 10ετούς σημειώνει πτώση στο 2,47%.

Τέλος πτώση για μία ακόμη ημέρα για το φυσικό αέριο στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας, που διαμορφώνεται στην περιοχή των 165 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στις 26 Αυγούστου ήταν στα 350 ευρώ.

Νέα άνοδος για το πετρέλαιο
Στο μεταξύ το Brent βρέθηκε μία ανάσα από στα 92 δολάρια το βαρέλι, ενώ λίγες ημέρες πριν ήταν στα 82 δολάρια. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις πληροφορίες που θέλουν τον ΟΠΕΚ+ εξετάζει να μειώσει το όριο στην παραγωγή του μέχρι και κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το διπλάσιο απ’ ό,τι περίμενε αρχικά η αγορά.

Πηγές από το Καρτέλ ανέφεραν ότι ο ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνει και τη Ρωσία, εξετάζει περικοπές πάνω από τα 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Το πετρέλαιο διεύρυνε τα κέρδη του μετά από δημοσίευμα του Bloomberg ότι ο OPEC+ εξετάζει ακόμα και μια μείωση κατά 2 εκατ. βαρέλια. Μια τέτοια μείωση θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη από το ξέσπασμα της πανδημίας της Codid-19 που οδήγησε σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία. Ο Οργανισμός θα συνεδριάσει αύριο για τα επίπεδα της παραγωγής.

newsit.gr

zenith