Φυσικό αέριο: Έτοιμη η Ελλάδα ακόμα και αν η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες

mhtsotakis ypoyrgiko

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας μετά τη διακοπή της λειτουργίας του Nord Stream 1 και υπό τον φόβο πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ, για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η χώρα θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί ακόμα και στο ακραίο σενάριο του να κλείσει ο Πούτιν την στρόφιγγα προς την ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας παραλαμβάνει αέριο από το Turk Stream, το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης και μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην αναζήτηση LNG όσο και στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Απρόσκοπτη πρόσβαση στα φορτία υγροποιημένου αερίου

Αρμόδιες πηγές, πάντως, εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στα φορτία υγροποιημένου αερίου (LNG), μολονότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν σε διεθνές επίπεδο θέματα διαθεσιμότητας, αλλά και ανόδου της τιμής, λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Τονίζουν, δε, πως η χώρα μας θα προμηθευτεί μεγαλύτερα φορτία από τον ΤΑΡ, όταν θα είναι έτοιμη και η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν.

Ενισχύεται η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα

Παράλληλα, ως προς τις λιγνιτικές μονάδες, καθημερινά είναι σε λειτουργία κάποιες, αλλά δουλεύουν περίπου στο 40% της δυναμικότητας. Καθώς φαίνεται, ωστόσο, προκρίνεται πλέον η αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.

Στα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνονται και η λειτουργία με εναλλακτικό καύσιμο-ντίζελ των 5 μονάδων φυσικού αερίου από ΔΕΗ, Elpedison, Ήρων, ο περιορισμός των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η μείωση των εξαγωγών προς Βουλγαρία.

parapolitika.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith