Φώτης Ζησιμόπουλος: Με προκαλεί η λέξη «αποκλείεται»
ΟΦώτης Ζησιμόπουλος έγινε ο πρώτος αθλητής που κατάφερε να διανύσει τα 245,3 χλμ. που χωρίζουν την Αθήνα από τη Σπάρτη σε λιγότερες από 19 ώρες 55 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα.
Ο 41χρονος πρώτευσε στο 41ο «Σπάρταθλον» και βελτίωσε το ρεκόρ διαδρομής που κατείχε από το 1984 ο Γιάννης Κούρος (20.25.00). Ο Ελληνας υπερμαραθωνοδρόμος μίλησε στην «K», για την υπερπροσπάθειά του, τις δυσκολίες και τους επόμενους στόχους του.
«Νιώθω σα να χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα. Πολλά κεφάλια θα σπάσουν μα κάποια στιγμή θα σπάσουν και τα σίδερα». Οταν κάποιος ακούει τον Φώτη Ζησιμόπουλο να μιλάει για τους στόχους του, το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη.
Επιμονή, υπομονή, υπερπροσπάθεια και, μέσα από αυτά, «σπάνε» και τα… υπερ-ρεκόρ. Ο θριαμβευτής και του φετινού υπερμαραθωνίου «Σπάρταθλον» ακόμα δεν έχει συνέλθει από τον άθλο του. Νιώθει τα όργανα του σώματός του «διαλυμένα», δεν μπορεί να κοιμηθεί ούτε να φάει.
Εχει χάσει έξι κιλά αλλά ένα μεγάλο χαμόγελο φωτίζει το πρόσωπό του και αφηγείται τις… υπερμαραθώνιες περιπέτειές του με χιούμορ.
Ο Φώτης είναι αστυνομικός, με καταγωγή από το Αγρίνιο και μέλος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου (ΓΕΑ). Ο αθλητισμός μπήκε στη ζωή του στα 25. Αρχισε να κάνει πυγμαχία αλλά μία μετάθεση στη Λέσβο έφερε στη ζωή του το τρέξιμο, «καθαρά για άσκηση» όπως μας είπε.
Ομως είχε μέσα του το… γονίδιο του πρωταθλητή αλλά δεν το ήξερε. Μία ημέρα, χωρίς προπονητή και χωρίς γνώσεις, αποφάσισε να πάρει μέρος σε έναν αγώνα 20 χλμ.
«Διαλύθηκα σωματικά και αποφάσισα να ασχοληθώ περισσότερο. Είμαι από τους ανθρώπους που δεν μπορώ να ακούω τη φράση “δεν θα τα καταφέρεις”. Για να καταλάβετε το… μέγεθος της τρέλας μου ο επόμενος αγώνας που πήρα μέρος ήταν ένας αγώνας 80 χλμ. Από τις κράμπες δεν μπορούσα να βγω από το αυτοκίνητο. Είπα ότι δεν θα ξανατρέξω γιατί είναι… απάνθρωπο αλλά μέχρι να φτάσω στο σπίτι σκεφτόμουν τον επόμενο αγώνα», μας είπε.
Η πρώτη φορά που ο Φώτης Ζησιμόπουλος βάδισε στα… ίχνη του Φειδιππίδη ήταν το 2021. «Μου είπαν ότι αποκλείεται να τα καταφέρω. Με προκαλεί η λέξη “αποκλείεται”. Αρχισα να κάνω προπόνηση από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Μετά πήγαινα στην υπηρεσία μου. Δεν υπήρχε καθόλου χρόνος για ξεκούραση. Ο προπονητής μου Δημήτρης Κασίμης μου είπε ότι είναι νωρίς για να τρέξω στο “Σπάρταθλον”. Εγώ πήγα και το κατάλαβα μέσα στον αγώνα. Δεν ήμουν έτοιμος. Βέβαια, σε έναν τέτοιο αγώνα ποτέ δεν είσαι έτοιμος. Ομως κατάφερα να τερματίσω πρώτος, κάτι που δεν περίμενα γιατί είμαι αθλητής βουνού. Υστερα από αυτή τη νίκη με βοήθησε και η Υπηρεσία μου για να βάλω περισσότερο όγκο προπονήσεων και να έχω και χρόνο για ξεκούραση».
Τα αγριογούρουνα, τα ελάφια και τα ζεστά γιουβαρλάκια
Η πρωτιά του Φώτη Ζησιμόπουλου στη διοργάνωση του 2021 έβαλε νέους στόχους στη ζωή του. Το ρεκόρ του Γιάννη Κούρου έμοιαζε με… φωτεινό οδηγό στις προπονήσεις του αλλά οι 20 ώρες και 25 λεπτά έμοιαζαν με εξωπραγματικό χρόνο μέχρι τη στιγμή που ο Αγρινιώτης πρωταθλητής νίκησε στη διοργάνωση του 2022, παρόλο που, από λάθος των διοργανωτών, έτρεξε επτά χιλιόμετρα παραπάνω.
«Σε όποιον αγώνα πάρω μέρος μου αρέσει να τερματίζω πρώτος. Το 2022 άρχισα να προπονούμαι πιο συστηματικά. Το 20.25 όμως έμοιαζε με… τρελό χρόνο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής του 2022 ήμουν δεύτερος αλλά, κάποια στιγμή, έγινε ένα λάθος και έτρεξα επτά χλμ. που δεν ήταν στη διαδρομή. Ετσι έπεσα στην κατάταξη. Οταν το κατάλαβα αυτό μου “βγήκαν” νεύρα μέσα στον αγώνα, αύξησα τον ρυθμό μου και κατάφερα να τερματίσω και πάλι πρώτος και με καλό χρόνο. Εκεί κατάλαβα ότι το ρεκόρ δεν είναι άπιαστο», υπογράμμισε ο «Σπαρταθλητής».
Το προπονητικό πρόγραμμα του Ζησιμόπουλου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μόνο με τη λέξη υπερ-προπόνηση. Τα περισσότερα βράδια βρίσκεται σε ορεινούς όγκους και τρέχει. «Εχω δει ελάφια και αγριογούρουνα ενώ μία φορά πετάχτηκε ένας μπούφος πάνω μου και, μέσα στο σκοτάδι, τρόμαξα», μας είπε.
Φώτης Ζησιμόπουλος: Με προκαλεί η λέξη «αποκλείεται»-1
Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι, λίγο πριν από τη Μάχη του Μαραθώνα, εστάλη από τους Αθηναίους στη Σπάρτη ο Φειδιππίδης για να ζητήσει βοήθεια. Σύμφωνα με τον ιστορικό, ο ημεροδρόμος της αρχαιότητας αφηγήθηκε ότι στο Παρθένιο Όρος συνάντησε τον θεό Πάνα, κάτι που οι σημερινοί μελετητές – ερευνητές το αποδίδουν στα οράματα από την υπερπροσπάθεια.
Ο Φώτης Ζησιμόπουλος, στις τρεις φορές που έχει διανύσει τη διαδρομή, δεν έχει δει τέτοια οράματα αλλά είχε άλλες… περιπέτειες. «Σε όλη τη διαδρομή υπάρχει κόσμος.
Οι άνθρωποι που κατοικούν στα χωριά της διαδρομής περιμένουν με ανυπομονησία τον αγώνα. Τον αγαπάνε. Η ατμόσφαιρα είναι εντυπωσιακή και γι΄αυτό μου αρέσει. Δεν θα ξεχάσω που είχε βγει μία κυρία από ένα σπίτι και με κυνήγαγε με ένα πιάτο γιουβαρλάκια. «Φάε παιδί μου να δυναμώσεις. Είναι ζεστά», μου έλεγε. Αθάνατη Ελληνίδα μάνα. Μου θύμισε τη μητέρα μου», μας είπε γελώντας ο αθλητής.
Στον εφετινό αγώνα το ρεκόρ του Γιάννη Κούρου αποτέλεσε τη βασική πρόκληση για τον αθλητή. «Η προπόνηση πήγε καλά. Είχα μαζί την ομάδα υποστήριξής μου, τον προπονητή Χρήστο Κασίμη και τους Σάκη Δασκαλόπουλο. Χρήστο Δαγιέλη και Βαγγέλη Ματσίκα. Όταν ξεκίνησα να τρέχω, κι επειδή κυνηγούσα τον χρόνο, αποτελούσε πολυτέλεια να καθυστερήσω έστω 20’’. Μετά τα 150 χλμ. έβλεπα ότι το έχω το ρεκόρ, εάν όλα πάνε καλά. Μόλις πέρασα τα 220 χλμ., ο προπονητής μου μού είπε «μπορείς να βάλει και το ένα μπροστά στον χρόνο». Άρχισε να με πιέζει. Του είπα να σταματήσει και να με αφήσει να το πετύχω. Στα τελευταία 20 χλμ. δεν σταμάτησα ούτε για νερό. Πρώτη φορά κατάλαβα τον οργανισμό μου να αφυδατώνεται σε τέτοιο βαθμό. Έπιασα τρομερό ρυθμό, τον κράτησα και τερμάτισα. Τα όργανά μου λειτουργούσαν στο… τέρμα. Τα μεγάλα πράγματα όμως θέλουν θυσίες και ρίσκο. Οι νοσηλευτές του Ερυθρού Σταυρού, όταν έφτασα στον τερματισμό, μου έβαλαν αμέσως ορό κι έτσι συνήλθα. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω», τόνισε.
Η μοναξιά του αγώνα και τα παιχνίδια του μυαλού
Σε όλη τη διαδρομή, ο Φώτης Ζησιμόπουλος είχε δίπλα του και την οικογένειά του. Οι γιοί του, 5,5 και 8,5 ετών, δεν κοιμήθηκαν ούτε ένα λεπτό. «Τους έβλεπα στα διάφορα σημεία που πέρναγα και χαιρόμουν με τον ενθουσιασμό που υπήρχε στα πρόσωπά τους. Κάθε αθλητής βιώνει διαφορετικά τη μοναξιά μιας τέτοιας διαδρομής. Κάποιοι συγκινούνται και κλαίνε. Ένας τέτοιος αγώνας είναι ένα παιχνίδι του μυαλού. Εγώ ήμουν εντελώς κενός. Δεν σκεφτόμουν τίποτα. Το μυαλό μου ήταν μόνο στον αγώνα. Τσεκάριζα συνέχεια το σώμα μου, παλμούς κλπ. Ήταν μονότονο αλλά πρέπει να έχεις την τέλεια λειτουργία για να πετύχεις έναν καλό χρόνο. Κάποιοι αθλητές κάνουν εμετό. Κι εμένα μου έχει τύχει», μας λέει ο υπεραθλητής και όταν τον ρωτήσαμε για τη διατροφή, κατά τη διάρκεια του αγώνα, απάντησε: «Πίνουμε πολλά λίτρα νερό. Τρώω μακαρόνια, σούπες, μπάρες ενεργειακές κλπ. Ο αθλητής ενός τέτοιου αγώνα θα πρέπει να καταλαβαίνει τι μπορεί να δεχτεί κάθε στιγμή το στομάχι του αλλιώς θα κάνει εμετό. Κάθε φορά διαφέρει. Δεν ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις».
Η πρωτιά και το νέο ρεκόρ που πέτυχε ο Φώτης Ζησιμόπουλος ώθησαν το Δ.Σ. του Δήμου Σπάρτης να τον ανακηρύξουν επίτιμο δημότη Σπάρτης. «Πρόκειται για έναν αγώνα που τον αγαπάω πολύ», τόνισε ο αθλητής.
Φώτης Ζησιμόπουλος: Με προκαλεί η λέξη «αποκλείεται»-2
Η επόμενη ερώτηση αφορά τους υποστηρικτές μιας τέτοιας προσπάθειας. «Είχα αναζητήσει χορηγούς αλλά ήθελαν να κάνω αναρτήσεις συνεχώς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κλπ., κάτι που δεν μου ταιριάζει. Έχω δύο φίλους με εταιρείες που με βοηθάνε, τις Fortiusκαι Χ-treme stores. Καλύτερα να έχω μικρά πράγματα σε χορηγίες και να κάνω μεγάλα πράγματα στον αθλητισμό παρά το αντίθετο. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας που με βοηθάει με τις υπηρεσίες».
Η πρόκληση της κλασικής διαδρομής
«Έχω αδειάσει. Δεν ξέρω εάν θα ξανατρέξω», ήταν τα πρώτα λόγια του Φώτη Ζησιμόπουλο μετά την ολοκλήρωση του άθλου του, στη Σπάρτη. Στην πόλη της Λακωνίας, η δημοτική αρχή διοργανώθηκε μία εντυπωσιακή υποδοχή των αθλητών και των αθλητριών. Ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά, ο «Σπαρταθλητής» δήλωσε έτοιμος για την επόμενη πρόκληση. «Σκέφτομαι να τρέξω την Κλασική Διαδρομή του μαραθωνίου. Το έχω ξανακάνει άλλη μία φορά και, παρόλο που δεν είχα προετοιμαστεί, έκανα καλό χρόνο. Τώρα θα πάω προετοιμασμένος. Στη συνέχεια, εάν είναι καλά τα πόδια μου σκεφτόμαστε με τον προπονητή μου να πάω σε έναν αγώνα 24 ωρών στην Ταϊβάν», υπογράμμισε.
kathimerini.gr