“Φορτσάρει” το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία

antliostasio

Με πολύ εντατικούς ρυθμούς προχωράει το mega έργο αντλησιοταμίευσης 680 MW στην Αμφιλοχία όπως αναφέρουν πηγές από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στο ypodomes.com, ενώ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή στις αρχές του 2026.

Το έργο «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα. Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW για παραγωγή και 730 MW για άντληση, περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Πρόκειται για επένδυση που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ με ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 816 GWh.
Πρόκειται για ένα κομβικό έργο που έχει χαρακτηρισθεί, ήδη από το 2013, ως Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και το 2014 ως Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας.

Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Έτσι, η κατασκευή του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 και από τις αρχές του 2026 να τεθεί σε κανονική λειτουργία.

Σημειώνεται ότι εκτός από το έργο στην Αμφιλοχία, ο όμιλος της ΤΕΡΝΑ έχει εξασφαλίσει άδειες για έργα αντλησιοταμίευσης στο Αμάρι της Κρήτης, στη Βέροια και στην Πελοπόννησο για εγκατεστημένη ισχύ συνολικά 1,5 GW.

Το έργο
Το έργο αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ υλοποιείται στις θέσεις «Άγιος Γεώργιος» και «Πύργος» στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και πιο συγκεκριμένα στην Αμφιλοχία.

Η υποδομή περιλαμβάνει δύο αυτόνομους ταμιευτήρες νερού, στις περιοχές Άγιο Γεώργιο και Πύργο, και προβλέπεται να χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ, ως κάτω ταμιευτήρα. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας θα φτάνει τα 680 MW σε παραγωγή και τα 730 MW σε άντληση, με την παραγωγή ενέργειας να φτάνει τα 816 GWh σε ετήσια βάση.

Η μεγάλη διαφορά αυτής της μονάδας από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να αντληθεί ξανά στον πάνω ταμιευτήρα.

Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται έτσι ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε παρουσιαστεί ανάγκη.

Όταν η ζήτηση αυξάνει, τα αποθηκευμένα νερά ελευθερώνονται προς τον κάτω ταμιευτήρα και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια προσφέροντας ευστάθεια στο σύστημα και αποτρέπουν την αύξηση των τιμών. Αυτό γίνεται πάλι και πάλι, συνεχώς, δίνοντας τον πιο απλό δυνατό ορισμό του τι σημαίνει κυκλική οικονομία και επαναφορτιζόμενη φυσική μπαταρία.

Το έργο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για το ενεργειακό τοπίο της χώρας, καθώς η ολοκλήρωση του αναμένεται να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο ενεργειακό σύστημα.

Τα οφέλη
Τα οφέλη του αναμένεται να είναι πολλαπλά, κυρίως στην τοπική κοινωνία καθώς με την εκκίνηση της επένδυσης θα αυξηθεί σημαντικά η απασχόληση στην περιοχή, ενώ η ολοκλήρωσή της θα φέρει άλλη αξία στον τόπο και παράπλευρες δραστηριότητες από τις λίμνες, τη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη διευκόλυνση πρόσβασης στην περιοχή με οφέλη για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τη μελισσοκομία, τη γεωργία, τη δασική διαχείριση και τη δασοπροστασία.

Σημαντική θα είναι και η συνεισφορά του στο περιβάλλον, αφού το έργο συμβάλλει στην αειφορία και την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ για το 2030 αλλά και στην αύξηση της βιοποικιλότητας και των πληθυσμών ομάδων ή ειδών που επωφελούνται από την ύπαρξη λιμνών τοπικά.

ypodomes.comgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith