Εξαρθρώθηκε τρομοκρατικό δίκτυο που σχεδίαζε επιθέσεις στην Ελλάδα

eyp katexaki ampe w17 175600yp.jpg

Οι συλληφθέντες είναι πακιστανικής καταγωγής και σχεδίαζαν δολοφονίες εκτός από το χτύπημα στο εστιατόριο – Πώς επισπεύσθηκαν οι συλλήψεις -Οι προσπάθειες στρατολόγησης ομοεθνών τους- Οι έρευνες από ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική συνεχίζονται
Ρεπορτάζ: Μάκης Συνοδινός- Άννα Μαρούλη
Εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθησαν 2 Πακιστανοί, ηλικίας 27 και 29 ετών, μέλη τρομοκρατικού δικτύου και στόχευαν άμεσο χτύπημα σε εβραϊκό εστιατόριο – συναγωγή στου Ψυρρή, στο κέντρο της Αθήνας.

Οι δύο συλληφθέντες σε τηλεφωνικές τους συνομιλίες, που χρονολογούνται από το 2022, αναφέρονται «χτύπηματα» και ανθρωποκτονίες.

Οι δύο Πακιστανοί φέρονταν να λάμβαναν εντολές από επίσης Πακιστανό που βρισκόταν εκτός Ελλάδας και δρούσε ως «εγκέφαλος» του δικτύου. Πρόκειται για άνδρα που φέρεται να ζούσε στο Ιράν και είναι καταζητούμενος για δολοφονίες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι συλληφθέντες εκτός από το χτύπημα στο εστιατόριο σχεδίαζαν και δολοφονίες, για τις οποίες θα ελάμβαναν αμοιβή. Μάλιστα, οι συλλήψεις επισπεύσθηκαν καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία των αρχών Ασφαλείας έδειχναν ότι το χτύπημα θα γινόταν σύντομα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η επίθεση θα πραγματοποιούνταν αρχικά από αέριο ή εκρηκτικά και κατόπιν θα επιτίθεντο με όπλα.

Οοι δύο συλληφθέντες εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν από τα μέσα Φεβρουαρίου. Συνελήφθησαν ο ένας στη Ζάκυνθο και ο δεύτερος στη Σπάρτη και κρατούνταν για διοικητικές παραβάσεις, καθώς βρίσκονταν στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Παράλληλα κατασχεθήκαν κινητά τηλέφωνα, USB και άλλα αντικείμενα, τα οποία εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο συλληφθέντες επιχείρησαν πολλές φορές να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι πληροφορίες περιήλθαν στην ΕΥΠ από το εξωτερικό, ενώ στη διάρκεια της έρευνας εξετάστηκαν περίπου δεκαπέντε Πακιστανοί που είχαν προσεγγισθεί από τους δύο συλληφθέντες. Σε βάρος τους δεν προέκυψαν στοιχεία και εξετάστηκαν ως μάρτυρες στην υπόθεση, ενώ ελέγχονται τα κινητά τους τηλέφωνα.

Όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη, η υπόθεση είναι ακόμα στην αρχή, ενώ η ΕΥΠ προχωρά ήδη τις έρευνες σε συνεργασία και με άλλες ξένες υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του τρομοκρατικού δικτύου και ο ρόλος του «εγκεφάλου» που έδινε τις εντολές.

Σε βάρος ασκήθηκαν διώξεις για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης καθώς και υποκίνηση για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Πού στόχευαν
Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.
Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται.

Πηγή: skai.gr

zenith