Ερέχθειο: Υπέργηρη Γαλλίδα επιστρέφει οικειοθελώς μαρμάρινο θραύσμα από τον γλυπτό διάκοσμό του

erecheio arthrou

Ένα μαρμάρινο θραύσμα από τον αρχιτεκτονικό διάκοσμο του Ερεχθείου επιστρέφει από τη Γαλλία στην Ελλάδα. Βρισκόταν επί σειρά ετών στην κατοχή υπέργηρης Γαλλίδας η οποίο το παρέδωσε οικειοθελώς.

Πρόκειται για θραύσμα από μάρμαρο του 5ου αιώνα π.Χ που σώζει ανάγλυφο λέσβιο κυμάτιο, με ανάγλυφα ωά και λογχόσχημα φύλλα και προέρχεται από την επικρανίτιδα, του Ερεχθείου.
Η ηλικιωμένη Jacqueline Junelles κατείχε από τη δεκαετία του ‘70 το θραύσμα και γνώρισε τον τόπο και το ακριβές σημείο προέλευσής της. Η ίδια ανέθεσε στον ιστορικό τέχνης Jean-Claude Mossiere να το παραδώσει στις αρμόδιες αρχές.

Η επίσημη τελετή παράδοσης του θραύσματος, από τη Νομάρχη του Ροδανού Emmanuelle Darmon και τον Περιφερειακό Διευθυντή Πολιτιστικών Υποθέσεων της Περιοχής Ωβέρνης-Ροδανού-Άλπεων Marc Drouot στον Πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι Δημήτριο Ζεβελάκη, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στη Λυών της Γαλλίας.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για το δεύτερο θραύσμα από το Ερέχθειο που επαναπατρίζεται, καθώς το 2006 είχε παραδοθεί οικειοθελώς στην Ελλάδα ένα ακόμη, γεγονός που, μαζί με τις παραδόσεις άλλων αρχαιοτήτων που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύει την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, ενισχύοντας, παράλληλα, το πάγιο αίτιημα της Ελλάδας για επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Ο επαναπατρισμός των παρανόμως εξαχθέντων από τη χώρα μας πολιτιστικών αγαθών αποτελεί πολιτική προτεραιότητα και σταθερή επιδίωξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Κάθε οικειοθελής επιστροφή αρχαιοτήτων, στη γενέθλια γη, μας προκαλεί ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη ικανοποίηση», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

protothema.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith