Επιστροφή του Χρήστου Πλεξίδα στη γαλακτοβιομηχανία

delfoi

Tου Γιώργου Λαμπίρη

Την επιστροφή του Χρήστου Πλεξίδα, της γνωστής οικογένειας γαλακτοβιομηχάνων από τα Τρίκαλα, στη βιομηχανική παραγωγή σηματοδοτεί η απόκτηση της εταιρείας Δελφοί, την οποία και ο ίδιος επιβεβαιώνει σε σχετική επικοινωνία που είχαμε μαζί του. Πρόκειται για μία κίνηση που ουσιαστικά προσφέρει εκ νέου παραγωγικό έρεισμα στον επιχειρηματία, μετά την αποχώρησή του από την οικογενειακή επιχείρηση La Farm με έδρα τα Τρίκαλα, που ακολούθησε την ενδοοικογενειακή έριδα που οδήγησε την εταιρεία υπό την αποκλειστική ιδιοκτησία του Βαγγέλη Πλεξίδα, ο οποίος είναι γνωστός τόσο από την παρουσία του στην γαλακτοβιομηχανία όσο και από την δραστηριότητά του ως πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λάρισας.

Ο Χρήστος Πλεξίδας απέκτησε τους Δελφούς εκτός διαδικασίας πλειστηριασμού. Υπενθυμίζουμε ότι το εργοστάσιο της εταιρείας είχε ήδη βγει τέσσερις φορές προς εκποίηση μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού στη διάρκεια του 2022. Και οι τέσσερις πλειστηριασμοί ανακόπηκαν, με την αξία του ακινήτου που βρίσκεται στο Μεσολόγγι αλλά και του μηχανολογικού εξοπλισμού να ξεκινάει με τιμή πρώτης προσφοράς στα 3,04 εκατομμύρια ευρώ κατά την ημερομηνία που ήταν καθορισμένη η διενέργεια του πρώτου πλειστηριασμού τον περασμένο Ιανουάριο, φτάνοντας τελικά σε τιμή πρώτης προσφοράς τα 2,43 εκατομμύρια ευρώ στον τελευταίο και τέταρτο πλειστηριασμό που επίσης ανακόπηκε τον Ιούλιο. Η εταιρεία Δελφοί Α.Ε. ανήκε κατά το παρελθόν στην επιχειρηματική οικογένεια Δανιγγέλη, αντιμετωπίζοντας στην πορεία οικονομικές δυσχέρειες και έχοντας δανειακό άνοιγμα 7,25 εκατομμυρίων ευρώ και υποχρεώσεις από επιταγές 4,18 εκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό για το 2017, όπου ο τζίρος της ήταν στα 12,6 εκατ. ευρώ με ζημίες 844 χιλ. ευρώ.

Ιδιοκτήτης της εμπορικής εταιρείας First Quality Chees με έδρα τον Ασπρόπυργο
Σε ό,τι αφορά τον Χρήστο Πλεξίδα εκτός από την δραστηριότητά του στην κοινή οικογενεκιακή επιχείρηση La Farm κατά το παρελθόν, διατηρούσε και συνεχίζει να διατηρεί ισχυρή παρουσία στο χώρο των τροφίμων και των γαλακτοκομικών προϊόντων με την αποκλειστικά δικών του συμφερόντων, First Quality Cheese, η οποία εδρεύει στην περιοχή του Ασπροπύργου στην Αθήνα. Πρόκειται για μία εταιρεία, η οποία στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της για τη χρήση του 2020 είχε κύκλο εργασιών 70,4 εκατομμύρια ευρώ και καθαρά κέρδη μετά τους φόρους 2,55 εκατομμύρια ευρώ.

H μακρά πορεία στα γαλακτοκομικά, η La Farm και η αποχώρηση από αυτήν
Να σημειωθεί ότι η οικογένεια Πλεξίδα διατηρεί μακρά παράδοση στον τομέα της επεξεργασίας γάλακτος και ειδικότερα στην παραγωγή της φέτας από το 1960 με την Βιογάλ – Αθανάσιος Πλεξίδας. Η εν λόγω εταιρεία ωστόσο βρέθηκε αντιμέτωπη το 2010 με πρόστιμο 510.000 ευρώ για νοθεία, παραπλάνηση καταναλωτή και έλλειψη άδειας λειτουργίας όταν υπουργός ήταν η Κατερίνα Μπατζελή. Έντεκα χρόνια αργότερα, η νεοσυσταθείσα τότε La Farm απορρόφησε τη Βιογάλ. Μάλιστα η La Farm βρέθηκε την περασμένη χρονιά αντιμέτεωπη με κατηγορίες μετά από έλεγχο δείγματος σε μοριακό έλεγχο σε εργαστήρια του εξωτερικού, όπου διαπιστώθηκε ότι η παραγωγή φέτας ΠΟΠ, γινόταν με αγελαδινό γάλα αντί για πρόβειο όπως προβλέπει ο νόμος. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2021 είχε ανακληθεί προσωρινά η άδειά της, ενώ στις 12 Νοεμβρίου του ίδιου έτους ανακλήθηκε – οριστικά όπως αναφερόταν στη σχετική απόφαση του ΕΛΓΟ Δήμητρα – η άδεια παραγωγής φέτας ΠΟΠ. Εν τέλει όμως ο διοικητικό εφετείο Αθηνών, ερχόταν μεταγενέστερα να δικαιώσει τη La Farm με την απόφαση 1665 του 2022, αναιρώντας ουσιαστικά την απόφαση του ΕΛΓΟ Δήμητρα να επιβάλει την οριστική ανάκληση της πιστοποίησης.

Στην πορεία της κοινής τους διαδρομής τρία αδέρφια Πλεξίδα (Βαγγέλης, Σωτήρης και Χρήστος) βρέθηκαν και σε δικαστική αντιπαράθεση, όπου μετά από σχετικές αποφάσεις και επαναλαμβανόμενες γενικές συνελεύσεις, ο ένας εκ των μετόχων, Βαγγέλης Πλεξίδας, απέκτησε το σύνολο των μετοχών της εταιρείας από τα δύο αδέλφια του και συμμετόχους.

capital.gr

zenith