Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στο «περίμενε» 17.000 επαγγελματίες

euro

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Καθυστερεί η διαδικασία ελέγχου των ενστάσεων από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών

Σε στάση αναμονής βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που «κόπηκαν» από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ή έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου των εντάσεων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ οι καθυστερήσεις της αρμόδιας επιτροπής που έχει επιφορτισθεί με την ολοκλήρωση του έργου, που «λειτουργεί» στο υπουργείο Οικονομικών εδώ και δύο χρόνια δεν έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο και όλα δείχνουν πως θα δοθεί νέα παράταση της προθεσμίας, που λήγει στο τέλος Οκτωβρίου.

Οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο «περίμενε» προκειμένου να μάθουν για το αν είναι δικαιούχες ή όχι των κρατικών δανείων που δόθηκαν από την κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας. Μάλιστα για την ταχύτερη εκκαθάριση των φακέλων με τις ενστάσεις το υπουργείο Οικονομικών είχε προσλάβει ιδιωτική εταιρία.

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν και θα λάβουν την κρατική ενίσχυση, θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις, με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση:

Αιτήματα επανεξέτασης που αφορούν επιχειρήσεις για τις οποίες έχει πραγματοποιηθεί παύση εργασιών, ανεξαρτήτως αιτίας, κατά το χρόνο καταβολής της ενίσχυσης, δεν δύναται να ικανοποιηθούν.
Τα αιτήματα επανεξέτασης που αφορούν αιτούσες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει, σε προηγούμενο χρόνο από την υποβολή της αίτησης χορήγησης, δήλωση έναρξης για άσκηση δραστηριότητας επιχειρηματικού περιεχομένου και διακοπής εργασιών στο φορολογικό μητρώο, εξετάζονται λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα οικονομικά δεδομένα της επιχειρηματικής δραστηριότητας που προκύπτουν από την τελευταία δήλωση έναρξης.
Ο έλεγχος των ενστάσεων διενεργείται με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και τα στοιχεία που έχει αποστείλει εγγράφως η ΑΑΔΕ και περιέχονται στις βάσεις δεδομένων της. Οι αιτήσεις για λήψη των κρατικών δανείων που είχαν απορριφθεί για διάφορους λόγους κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων, επανεξετάζονται μετά από φορολογικούς ελέγχους σε βιβλία και στοιχεία ενώ διενεργούνται και άλλοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η διαδικασία προβλέπει ότι σε περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, ο
Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου.
Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό.

newsbomb.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith