Επιστολική ψήφος: Πώς θα γίνεται η διαδικασία που θα εφαρμοστεί στις ευρωεκλογές

epistoliki psifos

Επιστολική ψήφος: Την ανάλυση της διαδικασίας έκαναν η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής ΥΠΕΣ, Θεόδωρος Λιβάνιος

Την παρουσίαση της επιστολικής ψήφου πραγματοποίησε το Υπουργείο Εσωτερικών, με την αρμόδια υπουργό, Νίκη Κεραμέως, και τον αναπληρωτή υπουργό, Θεόδωρο Λιβάνιο να αναλύουν την διαδικασία.

Η επιστολική ψήφος δεν θα αφορά τις εθνικές εκλογές ωστόσο ο κύριος Λιβάνιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον αν γίνει χρήση της. Έτσι θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές.

«Ανταποκρινόμαστε στους προβληματισμούς που είχαν διατυπωθεί, αλλάζει τελείως το τοπίο όσον αφορά στην ψήφο των αποδήμων και στην ψήφο στην Ελλάδα. Μιλάμε για κατηγορίες όπως ΑμεΑ, ασθενείς, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, που έχουν το δικαίωμα ψήφου, και εφόσον μπορούν, μπορούν να το ασκήσουν. Η επιστολική ψήφος βαθαίνει τη δημοκρατία Είναι ο καλύτερος τρόπος για τα επόμενα 50 χρόνια της ελληνικής Δημοκρατίας», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εσωτερικών.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Θεόδωρος Λιβάνιος, ανέφερε για την επιστολική ψήφο: «Η εισαγωγή της επιστολής ψήφου θα διευκολύνει τους συμπολίτες μας. Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από πολλές χώρες του κόσμου. Δίνουμε το δικαίωμα στους ψηφοφόρους αν θέλουν να ψηφίσουν είτε με φυσικό τρόπο είτε με την επιστολική ψήφο. Θα αποστέλλεται το υλικό στον ψηφοφόρο και εκείνος θα αποστέλλει την ψήφο του. Θα αφορά ευρωεκλογές και εθνικά δημοψηφίσματα, δεν υπάρχει στις εθνικές εκλογές ακόμα».

Ο κύριος Λιβάνιος συνέχισε λέγοντας: «Στις ευρωεκλογές υπάρχει πάντα μεγάλη αποχή και αυτό θέλουμε να μειώσουμε. Οι απόδημοι μπήκαν στο apodimoi.gov.gr και αντίστοιχη πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί και τώρα. Θα έρχεται κωδικός μιας χρήσης και η πλατφόρμα θα ανοίξει 40 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές. Όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην μέχρι τώρα πλατφόρμα θα υπάρχει διασύνδεση. Είκοσι ημέρες πριν τις εκλογές θα σταλούν οι φάκελοι στους ψηφοφόρους που έχουν υποβάλλει αίτηση. Θα σταλεί το εκλογικό υλικό πρώτα στο εξωτερικό και μετά στο εσωτερικό. Ο φάκελος θα περιέχει πέντε πράγματα.

Τον φάκελο επιστροφής ψήφου,
τον φάκελο ψηφοφορίας,
το ψηφοδέλτιο,
έντυπο προς τους ψηφοφόρους και
έντυπο υπεύθυνη δήλωση.
Στην πρώτη όψη έχει τους συνδυασμούς και όλα τα κόμματα που είναι υποψήφια, όπου οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό εκεί που επιλέγουν. Η δεύτερη σελίδα θα έχει ένα μεγάλο τετράγωνο, με 42 συνδυασμούς. Ο εκλογέας θα διαλέξει τον υποψήφιο που θέλει επιλέγοντας τον αριθμό του. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή. Επίσης, θα υπάρχει υπεύθυνη δήλωση, που θα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει αλλιώς και ότι είναι ποινικό αδίκημα η παραχάραξη των στοιχείων.

Στο τέλος θα υπάρχει ο φάκελος με ειδικό γνώρισμα γνησιότητας που θα μπαίνει μόνο το ψηφοδέλτιο, το οποίο θα προσμετρηθεί. Διαβάζουμε το έντυπο των οδηγιών, συμπληρώνουμε την υπεύθυνη δήλωση, υπάρχει σκέψη για το αποδεικτικό ταυτότητας, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη διαβούλευση. Αφού εξαντλήσει, θα στέλνει τον φάκελο επιστροφής ψήφου. Ανάλογα με την συμμετοχή θα υπάρξει γεωγραφική κατανομή για το πού θα συγκεντρώνονται. Η αποστολή από το Υπουργείο προς το παραλήπτη θα γίνεται ατελώς».

«Την επόμενη ημέρα που θα φύγουν οι φάκελοι, θα υπάρξει επιτροπή που θα υποδέχεται τα ψηφοδέλτια. Οι επιτροπές θα απαρτίζονται από δικαστή και δικαστικούς υπαλλήλους, θα επιβεβαιώνουν τον εκλογέα και θα ρίχνουν τον φάκελο της επιστροφής στην κάλπη. Σε αυτές τις επιτροπές τα κόμματα θα μπορούν να ορίσουν εκλογικό αντιπρόσωπο. Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης θα είναι το Σάββατο στις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών», πρόσθεσε ο κύριος Λιβάνιος.

Μητσοτάκης για ευρωεκλογές: Καθιερώνεται επιστολική ψήφος για πρώτη φορά εντός και εκτός Ελλάδος
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο το πώς θα γίνουν οι ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

«Είναι κάτι που έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη», επισήμανε και έκανε λόγο για ιστορική τομή και γενναία θεσμική μεταρρύθμιση.

Όπως αποσαφήνισε με την επιστολή ψήφος διευρύνεται το σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές και είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά όσους ψηφίζουν από το εξωτερικό, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα υπάρχει η ανάγκη να οργανώσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα. Κάθε απόδημος θα ψηφίζει χωρίς να χρειάζεται να ταξιδεύει από το σπίτι του.

Ωστόσο, η δυνατότητα αυτή δίνεται και για τους ψηφοφόρους εντός Ελλάδος. Εδώ πιστεύω ότι η επιστολή ψήφος θα επιτρέψει να συμμετέχουν στις εκλογές δεκάδες εκατοντάδες συμπολίτες μας οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν» επισήμανε.

newsbomb.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith