Επιπλέον έκπτωση για τους λογαριασμούς με λιγότερη κατανάλωση κατά 15%

kolono deh ychlis

Δύο πρώτα μέτρα, αυτό της επιπλέον έκπτωσης για τους λογαριασμούς ρεύματος που επιτυγχάνουν μείωση κατανάλωσης κατά 15% και επιδότηση σε όλες τις οικιακές καταναλώσεις, φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» στις διαβουλεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει συμφωνηθεί πως οι καταναλωτές θα πρέπει να επιτυγχάνουν εξοικονόμησης ενέργειας σε ποσοστό 15%, σε σχέση με τις καταναλώσεις του 2021, προκειμένου να εξασφαλίζουν πρόσθετη έκπτωση.

Παράλληλα, το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει επιδότηση σε όλες τις οικιακές καταναλώσεις, όχι μόνο για την πρώτη αλλά και την δεύτερη κατοικία. Ειδικά για αυτό το μέτρο αναφέρεται πως τα κλιμάκια της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με τα οποία θα εφαρμοστούν οι νέες επιδοτήσεις βρίσκονται υπό διαμόρφωση, καθώς παύει η επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης που ισχύει τώρα (σ.σ. πλέον η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή ανάλογα με το ποσοστό εξοικονόμησης).

Επιπλέον, αναφορικά με το πλαφόν στην τιμή αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, όπως προβλέπει το «ελληνικό μοντέλο» για την Ενέργεια και υιοθετήθηκε από την Κομισιόν, εξετάζεται πως θα εφαρμοστεί το σχέδιο για μηνιαία αναθεώρηση των τιμών που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, ανάλογα με τη διακύμανση του πραγματικού κόστους των μονάδων.

Τέλος, υπό συζήτηση είναι επίσης τόσο το ύψος της επιδότησης στο φυσικό αέριο όσο και ο μηχανισμός καταβολής της. Αν δηλαδή θα υπάρχει συνδυασμός κρατικής επιδότησης με έκπτωση από τη ΔΕΠΑ ή θα εφαρμοστεί μοντέλο ανάλογο με αυτό που ισχύει στην ηλεκτρική ενέργεια, όπου το σύνολο των επιδοτήσεων παρέχεται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Οι τεχνικές παράμετροι των μέτρων για τις ενεργειακές επιδοτήσεις που θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο, αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός των επόμενων ημερών και να ανακοινωθούν ίσως και την επόμενη εβδομάδα.

cnn.gr

zenith