Επιδότηση ρεύματος: Με κλίμακες ανάλογα με την κατανάλωση

roloi deh

Αυτό που αλλάζει είναι ότι η επιδότηση θα δίνεται ανάλογα με την κατανάλωση. Οι παροχές θα χωρίζονται σε κλιμάκια ανάλογα με την ενέργεια που καταναλώνουν.
Του Χρυσόστομου Τσούφη
Σβήνουν και γράφουν – κατά το δημοσιογραφικό αγαπημένο κλισέ – στο υπουργείο ενέργειας προκειμένου να καταλήξουν στον μηχανισμό μέσω του οποίου θα συνεχιστεί η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Ο νέος μηχανισμός που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο θα έχει καινούρια χαρακτηριστικά αλλά την ίδια περίμετρο.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η επιδότηση θα συνεχιστεί για όλους, ανεξάρτητα από το εισόδημα τους, ακόμη και για την β’ κατοικία τους.

Αυτό που αλλάζει είναι ότι η επιδότηση θα δίνεται ανάλογα με την κατανάλωση. Οι παροχές θα χωρίζονται σε κλιμάκια ανάλογα με την ενέργεια που καταναλώνουν και κάθε κλιμάκιο θα περιλαμβάνει ένα εύρος κατανάλωσης, ας πούμε το 1ο κλιμάκιο έως 300Kwh, το 2ο από 300Kwh έως 600Kwh κ.ο.κ ανάλογα με τον αριθμό των κλιμακίων που θα επιλεγούν. Εξυπακούεται ότι χαμηλότερη κατανάλωση σημαίνει υψηλότερη επιδότηση.

Η επιδότηση επίσης δεν αναμένεται να είναι η ίδια κάθε μήνα καθώς η τιμή του φυσικού αερίου έχει τεράστιες αυξομειώσεις ακόμη και μέσα στην ίδια ημέρα. Άρα κάθε μήνα θα ανακοινώνονται επικαιροποιημένες επιδοτήσεις των κλιμακίων ανάλογα με την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα εισάγεται κι ένα μπόνους επιδότησης για όσους πετυχαίνουν εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με πέρυσι. Οι έως τώρα πληροφορίες λένε ότι το μπόνους θα δίνεται στις περιπτώσεις εξοικονόμησης 15%. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι το μπόνους που θα δίνεται να είναι η «προβιβασμός» στην αμέσως επόμενη κλίμακα επιδότησης.

Σε ένα σενάριο 3 κλιμακίων για παράδειγμα, αν ένα νοικοκυριό βάση κατανάλωσης τεθεί στο κλιμάκιο με την χαμηλότερη επιδότηση, το 3ο, να λαμβάνει τελικά την επιδότηση του αμέσως επόμενου κλιμακίου, του 2ου, εφόσον πετύχει το στόχο εξοικονόμησης.

Πρέπει να τονιστεί ότι αν κάποιος δεν πετύχει το στόχο της εξοικονόμησης του 15% ή πετύχει μικρότερο ποσοστό ΔΕΝ βγαίνει εκτός επιδότησης, απλά θα πάρει την επιδότηση του κλιμακίου στο οποίο έχει τοποθετηθεί.

Εξετάζεται όμως αν κάποιος αυξήσει την κατανάλωση του σε σχέση με πέρυσι τότε να μειώνεται το ύψος της επιδότησης. Βέβαια αν το σενάριο αυτό προχωρήσει τότε πρέπει να εξετάζονται κι άλλες παράμετροι που ενδεχομένως να αυξάνουν την κατανάλωση όπως ας πούμε κάποιος να ήταν εργένης το 21 και να έχει παντρευτεί στο μεσοδιάστημα ή ακόμη να έχει αποκτήσει και παιδιά.

Ο μηχανισμός με όλες του τις λεπτομέρειες αναμένεται να ξεδιπλωθεί από τον Υπουργό Ενέργειας πιθανότατα την Τετάρτη.

skai.gr

zenith