Επερώτηση Σκιαδαρέση για την προσβασιμότητα στην Ιερά Μονή Αγίου Θωμά Εμπεσού
Η προσβασιμότητα στην Ιερά Μονή Αγίου Θωμά και στο Λαογραφικό Μουσείο Εμπεσού Αιτωλοακαρνανίας αποτέλεσε το αντικείμενο επερώτησης του επικεφαλής της παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα», Σπύρου Σκιαδαρέση που κατέθεσε στον πρόεδρο του Π.Σ. με κοινοποίηση στον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων.
Όπως αναφέρει «στον Ορεινό Βάλτο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα στο χωριό Εμπεσός βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Θωμά, κτίσμα του 18ου αι., από τον αρματολό του Βάλτου, Καπετάν Σταθά, με καταγωγή από το γειτονικό ιστορικό χωριό, το Σταθά. Το Μοναστήρι ήταν και η κύρια εκκλησία του Εμπεσού από το κτίσιμό του ως τη δεκαετία του 1980, οπότε κτίστηκε στο νέο χωριό ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ως κύρια εκκλησία του Εμπεσού. Στον Άγιο Θωμά είναι και το κοιμητήριο του Εμπεσού από το κτίσιμο του Μοναστηριού.
Επίσης στον δρόμο για την ως άνω Ιερά Μονή βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο Εμπεσού. Πρόκειται για ένα μουσείο που δημιουργήθηκε από Εμπεσιώτες για την διάσωση, τη διατήρηση και την εξασφάλιση των παραδόσεών τους.
Σε πρόσφατη επίσκεψη – αυτοψία εμού και στελεχών της Παράταξής μας στην περιοχή, διαπιστώσαμε την ανάγκη εκτέλεσης εργασιών στον συγκεκριμένο δρόμο, συγκεκριμένα τριών τεχνικών έργων στο μήκος του δρόμου σε ρέματα από την πλευρά του βουνού. Συγκεκριμένα στις θέσεις Ντινέρι, Μεγάλη Βρύση και Αμπελάκι.
Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι της δικαιοδοσίας του Δήμου Αμφιλοχίας. Η τωρινή του κατάσταση με άσφαλτο, είναι έργο επί Νομαρχίας Δημητρίου Σταμάτη. Με την πάροδο του χρόνου όμως, υπάρχουν φθορές και παράλληλα η δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου που βρίσκεται επί του συγκεκριμένου δρόμου, αύξησε τις επισκέψεις από επισκέπτες με οχήματα αλλά και λεωφορεία, των οποίων η προσβασιμότητα και στους δυο προαναφερθέντες χώρους να είναι δύσκολη.
Αφουγκραζόμενοι την αγωνία των κατοίκων του Εμπεσού αλλά και του συνόλου των κατοίκων του Ορεινού Βάλτου, προτείνουμε ως Παράταξη «ΝΕΑ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ – Ενωμένοι μπορούμε» και στο πλαίσιο της συνδρομής μας στην αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την ταυτόχρονη ανάδειξη μνημείων αυτής, την ένταξη του συγκεκριμένου έργου σε Τεχνικό Πρόγραμμα της Π.Δ.Ε. ή την προσάρτησή του στο τρέχον πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την βελτίωση της προσβασιμότητας σε συνολικά 37 Ιερές Μονές και Προσκυνηματικούς τόπους στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας».