Εκτός επαγγέλματος έχει οδηγηθεί τα τελευταία χρόνια το 18% των μελισσοκόμων της Αιτωλ/νίας

melissokomoi

Εκτός επαγγέλματος έχει οδηγηθεί τα τελευταία χρόνια περίπου το 18% των μελισσοκόμων της Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο του νομού, ο οποίος πασχίζει να εισακουστεί από την πολιτεία, ώστε να μπει «φρένο» στη συρρίκνωση του κλάδου.

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας

Τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και η έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής για τη στήριξη του κλάδου και τη δρομολόγηση λύσεων ανάγκασαν τους μελισσοκόμους να πραγματοποιήσουν συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στην Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου μελισσοκόμων Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρη Νικολάου, τα σημαντικότερα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι το υπεραυξημένο κοστολόγιο, που αποτελεί και τον κύριο λόγο που οι μελισσοκόμοι εγκαταλείπουν τον κλάδο, οι συνθήκες
εργασίας που επηρεάζονται από τα εχθρικά νομοθετήματα, όπως η διάταξη που τους απαγορεύει να εργαστούν μετά τις 10:00 το πρωί, και οι παράνομες ελληνοποιήσεις.

Και στην Αχαΐα, αντιπροσωπεία των μελισσοκόμων είχαν συνάντηση με τον αναπληρωτή περιφερειάρχη, Χαράλαμπο Μπονάνο, και τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέα Φίλια, στην οποία περιέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία, όπως αναφέρθηκε, οδηγούν σε υποβάθμιση των προϊόντων τους. Μεταξύ άλλων, τονίσθηκε η ανάγκη ενίσχυσης για την απώλεια εισοδήματος, λόγω μειωμένης παραγωγής, συνέπεια κλιματικής κρίσης.

Ακόμη, οι μελισσοκόμοι έθεσαν το ζήτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής, αλλά και ευκαιριών χρηματοδότησης, ενώ ζήτησαν τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, μέτρα για τα προϊόντα κυψέλης με την επικαιροποίηση των χαρακτηριστικών των αμιγώς ελληνικών μελιών, αλλά και μέτρα για τις ελληνοποιήσεις, καθώς και άρση κάθε περιορισμού για τη μελισσοκομία στα δάση.

ypaithros.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith