Εκπόνηση μελέτης και αστική ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων του οικισμού εργατικών κατοικιών Αγίου Αντωνίου-Ρηγανά

ergatikes foto

Εκπόνηση μελέτης και αστική ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων του οικισμού εργατικών κατοικιών Αγίου Αντωνίου-Ρηγανά, μέσω του νέου προγράμματος ΒΑΑ.

Ο Σύλλογός μας συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση για την τελική διαμόρφωση του Σχεδίου Επικαιροποιημένης Στρατηγικής ΒΑΑ Δήμου Αγρινίου, προτείνοντας τη βέλτιστη λύση για τα χρονίζοντα προβλήματα του οικισμού εργατικών κατοικιών Ρηγανά.
Η ενσωμάτωση της πρότασής μας στη Στρατηγική ΒΑΑ Δήμου Αγρινίου μας γεμίζει αισιοδοξία για την επίτευξη του στόχου μας, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων.
Το νέο Δ.Σ του Συλλόγου μας θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες συνάντηση με τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γεώργιο Παπαναστασίου, καθώς και με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, προκειμένου ο Δήμος Αγρινίου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να συνεργαστούν και να προχωρήσουν στην εκπόνηση μελέτης που θα αφορά στην ολική αστική ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων της περιοχής, μέσω του νέου προγράμματος ΒΑΑ.
Η πρόταση του Συλλόγου μας για την ανάπλαση του οικισμού είναι η εξής:

1) Ανάπλαση της πλατείας του οικισμού, της δεύτερης μεγαλύτερης πλατείας του Δήμου Αγρινίου, με βιοκλιματική προσέγγιση και προοπτικές για τη διοργάνωση κοινωνικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και εκθέσεων. Επίσης πρέπει να συντηρηθεί-ανακαινιστεί το κτιριακό συγκρότημα που υπάρχει στην πλατεία, προκειμένου να λειτουργήσουν ξανά επιχειρήσεις στην περιοχή προς τόνωση της τοπικής οικονομίας.
2) Αποκατάσταση οδικού δικτύου και πεζοδρομίων που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, τόσο στους περιμετρικούς-κεντρικούς δρόμους του οικισμού, όσο και στις κάθετες οδούς.
3) Προσθήκη αποχετευτικού συστήματος ομβρίων σε όλη την περιοχή του οικισμού, που δε διαθέτει καθόλου φρεάτια και πλημμυρίζει με ελάχιστη βροχή. Επίσης εξυγίανση του δικτύου ύδρευσης που παρουσιάζει πολλές ζημιές τους χειμερινούς μήνες και έλλειψη νερού στον παλιό οικισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
4) Αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού σε όλο τον οικισμό με χρήση λαμπτήρων τύπου led, για επαρκή φωτισμό και εξοικονόμηση ενέργειας.
5) Δημιουργία νέων και αποκατάσταση των παλαιών παιδικών χαρών, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μία που υπολειτουργεί.

Ο καλύτερος οδηγός δράσης είναι οι πράξεις αρκετών Δημοτικών Αρχών της χώρας που εκπονούν μελέτες και εντάσσουν σε προγράμματα ΕΣΠΑ τις αναπλάσεις οικισμών εργατικών κατοικιών, με πρόσφατο παράδειγμα τη μελέτη του Δήμου Ρεθύμνου που αφορά στην ανάπλαση των κοινοχρήστων χώρων στο συγκρότημα εργατικών κατοικιών στην περιοχή Σαρακήνα Ρεθύμνου.
Η συμβολή της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην αναγέννηση οικονομικά ευάλωτων και υποβαθμισμένων περιοχών, όπως η δική μας, μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα μέριμνας και ενδιαφέροντος προς τους δημότες. Η ουσιώδης ενίσχυση περιοχών που πλήττονται από υποβάθμιση, μπορεί να εξελιχθεί σε βέλτιστο οδηγό δράσης, προκειμένου το πρόγραμμα ΒΑΑ να εξυπηρετήσει έναν από τους κύριους σκοπούς του, που είναι η αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Ευθύμιος Κόσσυφας Θεόδωρος Βαλτινόςgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith