Εκλογές 2023: Το «πράσινο φως» της Εκκλησίας και οι εκτιμήσεις της ΝΔ για τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα

nd

Στην πραγματικότητα ποτέ δεν υπήρξε σοβαρό πρόβλημα με την εκκλησία οι εκλογές να γίνουν την Κυριακή των Βαΐων, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας στα Νέα και ερωτώμενος για τις εκλογές είπε: «Μερικοί που έχουν στενό μυαλό θα πουν όχι.Εγώ ρωτάω: Τι με εμποδίζει να πάω να ψηφίσω και μετά να πάω στην Εκκλησία; Ή να πάω στην Εκκλησία και μετά να πάω να ψηφίσω”.

Η τοποθέτηση αυτή ενίσχυσε τα σενάρια ότι είναι σχεδόν ειλημμένη η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η πρώτη κάλπη να στηθεί στις 9 Απρλίου.

Με βάση αυτό το σενάριο, η Βουλή διαλύεται γύρω στις 10 Μαρτίου και οι δεύτερες κάλπες στήνονται στις 14 Απριλίου, αν και στο τραπέζι συζητείται και η 21 Απριλίου.

Μήνυμα συστράτευσης στους Έλληνες του εξωτερικού
Με στόχο την ισχυρή ψήφο στη ΝΔ από την πρώτη κάλπη, ο Πρωθυπουργός και χθες, κατά την παρουσία του στο Μόναχο για τη Διάσκεψη Ασφαλείας, μίλησε σε κομματική εκδήλωση και έστειλε μήνυμα συμμετοχής στις εθνικές κάλπες των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.

Ο αριθμός των εγγραφών, μέχρι στιγμής, στην πλατφόρμα δεν είναι ικανοποιητικός, κι έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από την Γερμανία, ζήτησε είτε να σπεύσουν να εγγραφούν, είτε να ταξιδέψουν στην πατρίδα για να συμμετάσχουν στην εκλογική αναμέτρηση .

Το δίλημμα της κάλπης
Παράλληλα, έθεσε για άλλη μία φορά το δίλημμα των εκλογών. “Είναι πολύ απλό: μπροστά ή πίσω; Θα μείνουμε λοιπόν σε αυτό τον δρόμο της προκοπής ή θα τα ρισκάρουμε όλα; Για να εμπιστευτούμε ποιους; Αυτούς που τους δοκιμάσαμε και “πήγαν να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα”;” δήλωσε. “Και η σύγκριση είναι απλή. Είχαμε 4 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε 4 χρόνια ΝΔ. Είχατε 4 χρόνια Πρωθυπουργό Τσίπρα. Έχετε 4 χρόνια Πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Ποιον θέλετε;” πρόσθεσε.

Τι κρύβεται πίσω από την πόλωση που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ;
Το κλίμα πόλωσης στο δρόμο προς τις κάλπες, στο Μοσχάτο θεωρούν ότι θα κλιμακωθεί, στο πλαίσιο οργανωμένης στρατηγικής της Κουμουνδούρου.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει με κάθε τρόπο τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση, ώστε να μην λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ ποσοστά πολύ χαμηλότερα από αυτά που έλαβε στις εκλογές του 2019, δηλαδή να μην πέσει κάτω από το 31,5%.. Αυτός, θεωρούν ότι είναι ο λόγος που κλιμακώνει την ένταση και την τοξικότητα, θέτοντας θέματα αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων και θέματα δημοκρατίας, μέχρι και υπόνοιες για ενδεχόμενη αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ο απώτερος στόχος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι, αν και εφόσον, όπως πιστεύουν στη ΝΔ, βγει δεύτερος στην εκλογική κούρσα, με μεγάλη διαφορά από τη “γαλάζια” παράταξη, να “κόψει τον αέρα” σε όσους τυχόν επιχειρήσουν να τον αμφισβητήσουν και να βάλουν θέμα αλλαγής ηγεσίας. “Θα αποδώσει την ήττα στον… “πόλεμο” που έχει δεχτεί” δηλώνει κομματικός παράγοντας στο newsit.gr.

Από την άλλη, αν και εφόσον η διαφορά των δύο “μονομάχων” είναι μικρή, τότε εκτιμούν ότι το αφήγημα στο εσωτερικό του κόμματος του θα είναι ότι πέτυχε να διαμορφώσει συνθήκες συνεργασίας για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης.

“Αριθμητικά δύσκολη αλλά όχι αδύνατη η… κυβέρνηση ηττημένων”
Η πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει “κυβέρνηση ηττημένων” θεωρείται αριθμητικά δύσκολη αλλά όχι αδύνατη από την κυβέρνηση, η οποία ρίχνει όλες τις δυνάμεις της στη “μάχη” να πειστούν οι πολίτες για την ανάγκη ισχυρής ψήφου από την πρώτη κάλπη.

“Εμείς λέμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο μαθηματικά να προκύψει κυβέρνηση από την απλή αναλογική, αλλά η πρώτη κάλπη θα είναι αυτή που θα στείλει το μήνυμα της ισχυρής και αυτοδύναμης ΝΔ, για να επικυρωθεί μετά στη δεύτερη κάλπη και να πετύχουμε την αυτοδύναμη ΝΔ που οδηγεί τελικά σε αυτοδύναμη Ελλάδα” δήλωσε και χθες από το Μόναχο ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι “έχει πολύ μεγάλη σημασία στους δύσκολους καιρούς που βρισκόμαστε, να μην είμαστε δέσμιοι κομματικών συμμαχιών, παζαριών, συζητήσεων”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

newsit.ge

zenith