Εκλογές 2023: Τηλεμαχία με τους προέδρους όλων των κομμάτων θέλει η Νέα Δημοκρατία

mitsotakistsipras882019.jpg

Τηλεμαχία με τους προέδρους όλων των κομμάτων θέλει η Νέα Δημοκρατία – Δεύτερη τηλεμαχία για τους δύο διεκδικητές της εξουσίας θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Της Πηνελόπης Γκάλιου
Την ώρα που ο προεκλογικός χρόνος μετρά αντίστροφα και τα κόμματα από θέσεις μάχης πλέον, καταστρώνουν τα σχέδιά τους, ένας παράλληλος αγώνας δίνεται στο παρασκήνιο από τα κομματικά επιτελεία για τη διεξαγωγή των debates μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Μία υπόθεση που πριν καν συζητηθεί στην αρμόδια διακομματική επιτροπή που άπτεται όλων των θεμάτων που αφορούν τις εκλογές και την ομαλή διεξαγωγή τους, αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο όξυνσης και αντιπαράθεσης, κυρίως μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εγκαινιάζοντας ένα παράπλευρο debate, για το debate των δύο μονομάχων Μητσοτάκη – Τσίπρα.

Η συζήτηση άνοιξε εδώ και καιρό από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε να προκαλέσει και να καλέσει καταρχήν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία τηλεοπτική μονομαχία για δύο, με τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, η θεσμική αντιμετώπιση από κυβερνητικής πλευράς της “πρόκλησης” και η θέση ότι στο debate θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οδήγησε σε περαιτέρω πίεση απο πλευράς της Κουμουνδούρου και σε ένα εξ αποστάσεως debate μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κομμάτων.

Ενόψει λοιπόν της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής, υπό την υπηρεσιακή Υπουργό Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού, η Πόπη Τσαπανίδου, επανέφερε το αίτημα μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης Μητσοτάκη- Τσίπρα αλλά και μιας δεύτερης τηλεμαχίας με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς προκαλώντας την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου.

“Τηλεμαχία των αρχηγών των πολιτικών κομμάων θα γίνει κατά την προεκλογική περίοδο. Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί υπέρ αυτής της λύσης. Θέλουμε μια τηλεμαχία με τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, αυτό είναι το δημοκρατικά επιβεβλημένο πρέπει να ακουστούν οι απόψεις όλων των κομμάτων και επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μας εξηγήσει την ανακολουθία της στάσης του ότι είναι υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας αλλά επιθυμεί ένα ντιμπέιτ των δύο αρχηγών” σχολίασε ο κ. Σκέρτσος, επιβεβαιώνοντας την θέση της κυβέρνησης για το θέμα και προκαλώντας νέο γύρο αντιπαράθεσης με την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

“Ο κ. Σκέρτσος επιβεβαίωσε σήμερα αυτό που από χθες είχαμε προβλέψει. Ότι ο κ. Μητσοτάκης, για άλλη μια φορά, το βάζει στα πόδια από την τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα”, ήταν το σχόλιο της Πόπης Τσαπανίδου, προσθέτοντας πως «Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης, που λέει συνεχώς ότι το δίλημμα των εκλογών είναι “Μητσοτάκης ή Τσίπρας”, φοβάται τη σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα”.

Ανάλογη επιχειρηματολογία βέβαια έχει αναπτύξει και η κυβερνητική πλευρά αντιστρέφοντας τις βολές και τονίζοντας ότι παρότι ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει μία συγκυβέρνηση, δεν επιδιώκει να αναμετρηθεί τηλεοπτικά με τους πιθανούς συγκυβερνήτες του.

Μία πρόκληση που παρότι αναφέρθηκε στο ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας από την ομιλίά του στην Κω, απέφυγε να απαντήσει, παρά επέμεινε να επιτίθεται στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας ότι φοβάται την τηλεοπτική αναμέτρηση μαζί του. ” Έχει δίκιο λοιπόν να φοβάται ο κος Μητσοτάκης. Φοβάται τόσο που δε τολμά να έρθει σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση. Που δε τολμά να αναμετρηθεί ενώπιος ενωπίω μαζί μου. Τη μια λέει ότι το δίλημμα των εκλογών είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας και την άλλη κρύβεται. Θέλει να δοξαστεί κρυπτόμενος. Ή μάλλον λιβανιζόμενος από τους δημοσιογράφους της αρεσκείας του” είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ, πάντως, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να προσέλθει στη συνεδρίαση της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής εμφανιζόμενη θετική στο ενδεχόμενο μιας τηλεμαχίας μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Αλλά, όπως τονίζεται, και για τη συζήτηση αυτή θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία επί κανόνων που θα διασφαλίσουν ένα ζωντανό διάλογο. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο μιας τηλεμαχίας μεταξύ Μητσοτάκη-Τσίπρα, το Μέγαρο Μαξίμου δεν εμφανίζεται θετικό καθώς εκτιμάται ότι εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει ως αντίπαλο δέος της ΝΔ μια “προοδευτική κυβέρνηση” ή μία “κυβέρνηση των ηττημένων”, είναι σημαντικό να ακουστεί και η θέση των άλλων αρχηγών, στους οποίους απευθύνει κάλεσμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Θετικό στην διεξαγωγή ενός debate με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή ενόψει των εκλογών δήλωσε και το ΠΑΣΟΚ το οποίο υποστήριξε ότι “ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνιμα προσανατολισμένοι σε μια αυτοαναφορική μάχη για την προσωπική τους πολιτική επιβίωση”.Ωστόσο πρόσθεσε ότι “Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι θετικό στη διεξαγωγή debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου οι πολίτες να συγκρίνουν προγραμματικές θέσεις και προτάσεις”.

Πηγή: skai.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith