Είναι το ιχθυέλαιο χρήσιμο ή επιβλαβές για την καρδιά μας;

omega 3 2

Το 1970, μια ομάδα επιστημόνων από την Δανία αποφάσισαν να επισκεφτούν την Γροιλανδία με στόχο να εξετάσουν ένα διατροφικό παράδοξο που συνέβαινε σε μια πληθυσμιακή ομάδα της χώρας, παρόμοια των ιθαγενών λαών, ονόματι Ινουίτ.

Οι άνθρωποι αυτοί φαίνεται πως έτρωγαν πολύ λιπαρές τροφές, αλλά σημείωναν πολύ χαμηλά ποσοστά καρδιακών προσβολών και είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα από ό,τι οι άνθρωποι πίσω στη Δανία. Τα ευρήματα των ερευνών τους έδειξαν ότι ο λόγος που παρατηρήθηκε αυτό το παράδοξο οφειλόταν στο ότι οι πληθυσμοί αυτοί κατανάλωναν πολλά ψάρια τα οποία ήταν πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – ιδιαίτερα σε EPA και DHΑ. Έκτοτε το ιχθυέλαιο διαφημίζεται για τα πιθανά οφέλη του για την υγεία, ιδίως για την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα έχει συζητήσει την έκταση αυτών των οφελών, οδηγώντας σε μια περίπλοκη αφήγηση γύρω από τη χρήση του.

Αυτό το άρθρο εμβαθύνει στα στοιχεία, σταθμίζοντας τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου για την καρδιαγγειακή υγεία.

Τι είναι το ιχθυέλαιο;

Το ιχθυέλαιο προέρχεται από τους ιστούς των λιπαρών ψαριών και περιέχει δύο βασικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Οι ενώσεις αυτές είναι απαραίτητα λιπαρά, που σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να τα παράγει και πρέπει να τα λαμβάνει από τη διατροφή. Τα ωμέγα-3 βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες και σε μικρότερες ποσότητες σε φυτικές πηγές όπως ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.

Η υπόθεση του ιχθυελαίου

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι το ιχθυέλαιο μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, έναν τύπο λίπους που βρίσκεται στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) υποστηρίζει τη χρήση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για τη μείωση των αυξημένων επιπέδων τριγλυκεριδίων. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία. Η χρόνια φλεγμονή είναι γνωστός παράγοντας που συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση, τη συσσώρευση λιπαρών πλακών στις αρτηρίες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

shutterstock_2390610595

Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι το ιχθυέλαιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενός άλλου σημαντικού παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Μια μέτρια μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα στον καρδιαγγειακό κίνδυνο με την πάροδο του χρόνου. Παράλληλα, το ιχθυέλαιο μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο αρρυθμιών, οι οποίες είναι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά καρδιακά επεισόδια.Πόσο ασφαλές είναι;

Παρά τους πολλά υποσχόμενους μηχανισμούς, οι κλινικές δοκιμές έχουν δώσει μικτά αποτελέσματα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του ιχθυελαίου στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Ορισμένες μελέτες μεγάλης κλίμακας και μετα-αναλύσεις έχουν δείξει ελάχιστο έως καθόλου σημαντικό όφελος στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων ή θνησιμότητας.

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί μερικές φορές να περιέχουν μολυσματικές ουσίες όπως υδράργυρο, διοξίνες και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB), οι οποίες μπορεί να θέσουν κινδύνους για την υγεία. Είναι σημαντικό να επιλέγετε συμπληρώματα υψηλής ποιότητας που έχουν ελεγχθεί για την καθαρότητα τους. Οι υψηλές δόσεις ιχθυελαίου μπορεί να επηρεάσουν επίσης την πήξη του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας, ιδίως σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να έχουν αντιπηκτική δράση. Επιπλέον, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν γαστρεντερικές παρενέργειες όπως ναυτία, διάρροια ή δυσπεψία από τα συμπληρώματα ιχθυελαίου.

Η ετυμηγορία

Η απάντηση σχετικά με το ρόλο του ιχθυελαίου στην υγεία της καρδιάς μας είναι διαφοροποιημένη. Για τα άτομα με υψηλά τριγλυκερίδια, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση των επιπέδων και τη βελτίωση της συνολικής υγείας της καρδιάς. Για τον γενικό πληθυσμό, τα οφέλη είναι λιγότερο σαφή και το ιχθυέλαιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρωταρχικό προληπτικό μέτρο για την καρδιαγγειακή νόσο. Ενώ λοιπόν το ιχθυέλαιο έχει πιθανά οφέλη για την υγεία της καρδιάς, δεν αποτελεί πανάκεια. Ο ρόλος του θα πρέπει να εξετάζεται στο πλαίσιο ενός συνολικού υγιεινού τρόπου ζωής και σε συνεννόηση με τους επαγγελματίες υγείας. Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, η κατανόηση των ακριβών οφελών και κινδύνων του ιχθυελαίου θα εξελίσσεται αναμφίβολα, καθοδηγώντας πιο προσαρμοσμένες συστάσεις για τη χρήση του, όπως οι παρακάτω:

• Πρώτα η διατροφή: Δώστε προτεραιότητα στην απόκτηση ωμέγα-3 μέσω της διατροφής. Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα συνιστάται από την AHA.

• Συμπλήρωση: Εάν έχετε υψηλά τριγλυκερίδια ή άλλες ειδικές καταστάσεις, συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε τη χορήγηση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου για να καθορίσετε την κατάλληλη δοσολογία και να διασφαλίσετε την ασφάλεια, ειδικά εάν λαμβάνετε άλλα φάρμακα.

• Σημασία έχει η ποιότητα: Επιλέξτε συμπληρώματα υψηλής ποιότητας που ελέγχονται από τρίτους για την καθαρότητα και τη δραστικότητα για να αποφύγετε τις προσμείξεις.

Ισορροπημένη προσέγγιση: Εξετάστε το ιχθυέλαιο ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την υγεία της καρδιάς, που περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και άλλες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής.googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith