«Έφυγε» από τη ζωή ο Αιτωλικιώτης καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς

image 152

Θλίψη σκόρπισε στην κοινότητα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ο θάνατος του καθηγητή Αρχαιομετρίας και πρώην κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκου Ζαχαριά. Τους τελευταίους 10 μήνες έδινε τη δική του μάχη με τον καρκίνο και άφησε την τελευταία του πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας σήμερα το μεσημέρι, σε ηλικία 58 ετών.

Ο Νίκος Ζαχαριάς καταγόταν από το Αιτωλικό, το οποίο υπέρ αγαπούσε και συχνά το επισκεπτόταν. Πρόσφατα η ομάδα του είχε αναλάβει την συντήρηση των εικόνων και των Ιερών κειμηλίων του Ναού των Ταξιαρχών στο Αιτωλικό. Είχε συνεργαστεί στενά με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή σε πολλά θέματα που αφορούσαν τα μνημεία αλλά και τον πολιτισμό του τόπου. Ήταν ένας άνθρωπος με ήθος, ευγένεια, επιστήμονας με υψηλή κατάρτιση και διάθεση προσφοράς.

Ήταν ένας άνθρωπος και επιστήμονας που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στον τόπο του και ήταν αυτή η επιθυμία του. Είχε συμμετάσχει σε πολλές δράσεις όπως ήταν η έρευνα των μνημείων που είναι θαμένα στον Κήπο των Ηρώων, ενώ ήταν και μέλος της Επιτροπής “Ιερά Πόλις Μεσολογγίου – Επανάσταση, Αυτοθυσία”, η οποία εργάστηκε για τις εκδηλώσεις εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση.

Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό κυρίως στην οικογένειά του, αλλά και στον επιστημονικό κόσμο και στον τόπο που γεννήθηκε και αγάπησε.

Η κηδεία θα γίνει την Παρασκευή στην Καλαμάτα.

Σούδασε Χημικός-Μηχανικός στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο και στη συνέχεια εκπόνησε μεταπτυχιακή και διδακτορική έρευνα στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος ως υπότροφός του (Υπουργείο Έρευνας και Ανάπτυξης) στη θεματική της Φωταύγειας.

Εκπόνησε 2 μεταδιδακτορικές έρευνες: στο πρόγραμμα GEOPRO/FP5 στη Γερμανία (Πανεπιστήμιο Βόννης) και στον Δημόκριτο (υπότροφος ΙΚΥ). Το διάστημα 2004-2009 υπηρέτησε ως ερευνητής στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Δημόκριτου και ως ωρομίσθιος καθηγητής στα ΤΕΙ Πειραιά.

Από το 2009 υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Νοέμβριος 2015-). Ηταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας και της Διεθνούς Επιτροπής του International Symposium on Archaeometry. Δημοσίευσε πλέον των 140 άρθρων κατόπιν κρίσης, κεφαλαίων σε βιβλία και πρακτικά συμποσίων στα πεδία των απόλυτων χρονολογήσεων με τεχνικές Φωταύγειας και σε μελέτες χαρακτηρισμού και προέλευσης κεραμικής και γυαλιών.

Πληροφορίες από: eleftheriaonline.gr
messolonghivoice.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith