Δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων του Ξηρομέρου ενάντια σε νέες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών

1c4451c54718a53188255b4b52d5907f xl

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 26 Νοεμβρίου 2023 η δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων του Ξηρομέρου, ενάντια στην ανάπτυξη νέων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και επέκτασης υπαρχουσών στο παράκτιο μέτωπο Αστακού – Μύτικα και στη Νήσο Κάλαμο.

Το μήνυμα που εστάλει ήταν σαφές και ηχηρό: Καμία νέα μονάδα και καμία επέκταση υπαρχουσών δεν είναι ανεκτή από τους κατοίκους, στο παράκτιο μέτωπο Αστακός – Μύτικα και στη νήσο Κάλαμο.
Υπάρχουν συνεχόμενες και διαχρονικές αποφάσεις της τέως νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, του τέως Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, των τέως Καποδιστριακών Δήμων, των Κοινοτικών Συμβουλίων, του Καλλικρατικού Δήμου Ξηρομέρου, που το συγκεκριμένο παράκτιο κομμάτι, προορίζεται για την αναψυχή των κατοίκων, των πολλών επισκεπτών του νομού Αιτ/νίας και των επισκεπτών απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίοι απολαμβάνουν κάθε καλοκαίρι τις δαντελένιες παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά.
Το αναφέρει άλλωστε καθαρά και ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Δήμου Ξηρομέρου, αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Κάποιοι είχαν τα μεγάλα κυβερνητικά μέσα διαχρονικά και κατάφεραν να θεσμοθετήσουν την ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειων (Π.Ο.Α.Υ) στο παράκτιο αυτό κομμάτι, κάτι που δεν προβλεπόταν ποτέ και πουθενά και ήρθαν να εγκατασταθούν, εκεί που όλη η τοπική κοινωνία τους λέει: ΔΕΝ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΔΩ, αγνοώντας προκλητικά πολίτες, Κοινοτικά Συμβούλια και Δήμο Ξηρομέρου.
Και όλα αυτά ενώ υπάρχει σαφή πρόταση απεμπλοκής από το πρόβλημα, εξ αρχής πάνω στο τραπέζι.
Μιλάμε για την λογική, ρεαλιστική και καθαρή εξ αρχής πρόταση του Δήμου Ξηρομέρου, της Επιτροπής Αγώνα και όλων των κατοίκων, όχι για την εξαφάνιση του κλάδου, αλλά το αντίθετο, για την παραμονή και ανάπτυξη του στο Ξηρόμερο, για την χωροθέτηση και συγκέντρωση των ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων σε ένα ιχθυοκαλλιεργητικό πάρκο στην ανοικτή θάλασσα, εξωτερικά των Εχινάδων και την μη χωροθέτηση καμίας νέας μονάδας πλησίον των ακτών.
Στο ιχθυοκαλλιεργητικό πάρκο που θα δημιουργηθεί, θα έχουμε την απρόσκοπτη ανάπτυξή των ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων, να αποκτήσουν κερδοφορία, να παράγουν προϊόντα με προστιθέμενη αξία που θα πωλούνται σε καλή τιμή, με επιπλέον θέσεις εργασίας, με καλύτερες αμοιβές, με τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και με σεβασμό σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Για να το κάνουμε συγκεκριμένο και με αριθμούς:
Ζητείται η εξαίρεση από την Π.Ο.Α.Υ των δεσμευμένων στρεμμάτων στο παράκτιο μέτωπο Αστακός – Μύτικα και στη νήσο Κάλαμο, ήτοι ζητείται να κοπούν 5.986,01 στρέμματα, όταν το σύνολο δεσμευμένων στρεμμάτων ολόκληρης της ΠΟΑΥ: είναι 22.765,36 στρέμματα. Δηλαδή ζητείται μία μείωση στη Π.Ο.Α.Υ κατά 26,29%.
Και όμως αυτό το τόσο απλό και τόσο εύκολο να γίνει, η απληστία και η μονοφαγία κάποιων, που έχουν συνηθίσει τα θέλω τους μονίμως να γίνονται πράξη, ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΔΙΑΛΑΚΤΟΙ.googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith