Δήλωση Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μίλτου Ζαμπάρα για τα νέα τιμολόγια ρεύματος
Δήλωση Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μίλτου Ζαμπάρα για τα νέα τιμολόγια ρεύματος: Η σύγχυση στους καταναλωτές ρεύματος μετατρέπεται σε κυβερνητική στρατηγική
Αν δεν ήταν τραγικό, θα ήταν αστείο. Η απάντηση της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ελλιπή ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944) που αφορά τη δημιουργία ανταγωνιστικών, επικεντρωμένων στον καταναλωτή, δίκαιων και διαφανών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας είναι:
Πράσινα, κίτρινα, πορτοκαλί, μπλε, ενιαία, δυναμικά και κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος!
Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, για την εύρυθμη, όπως σημειώνει, λειτουργία της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας όταν, με ευθύνη του ΥΠΕΝ και της κυβέρνησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαλεί την Ελλάδα, με αιτιολογημένη γνώμη [INFR (2012) 0037] στις 18.10.2023, επειδή δεν έχει ενσωματώσει πλήρως προβλέψεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 σχετικά με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κυβέρνηση όφειλε να είχε ενσωματώσει την εν λόγω Οδηγία έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να προβεί στην πλήρη ενσωμάτωση, αλλιώς θα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια ακόμη φορά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πολλές φορές επισημάνει τη σύγχυση που είχε προκαλέσει στους καταναλωτές ο τρόπος τιμολόγησης των χρεώσεων ηλεκτρικής ενέργειας η “άσκηση” των ρητρών αναπροσαρμογής.
Δύο χρόνια μετά, δυστυχώς, η απάντηση στους καταναλωτές είναι ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση. «Για πρώτη φορά, με τα νέα τιμολόγια ρεύματος που εισάγουμε, κάθε καταναλωτής θα ξέρει τί πληρώνει στον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος και για ποιο λόγο» μας δήλωσε ο Υπουργός μόνο που κανείς καταναλωτής δεν μπορεί να βγάλει άκρη με αυτές τις ασυνάρτητες και δαιδαλώδης κινήσεις και μάλλον ο σκοπός τους είναι αυτός ακριβώς, να μην μπορεί κανείς καταναλωτής να γνωρίζει σε ποιο τιμολόγιο θα εμπίπτει εκτός και αν κατέχει διδακτορικό στην ενέργεια.
Όσον αφορά τις επιδοτήσεις των λογαριασμών γίνεται σαφές ότι περιορίζονται πλέον μόνο στους πιο ευάλωτους ενώ έχει διαφανεί ήδη μία αυξητική τάση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Η αύξηση στα τιμολόγια για τον Νοέμβριο σε σχέση με την προηγούμενο μήνα ήταν περί το 20%. Άρα, άλλος ένας δύσκολος χειμώνας περιμένει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας έχει καταντήσει σχεδόν όλους τους καταναλωτές ευάλωτους και όλες τις επιχειρήσεις «κακοπληρωτές» αφού αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Σχετικά τέλος με το εξαγγελθέν Πρόγραμμα “Απόλλων” έχουμε να σχολιάσουμε: Πολύ λίγο, πολύ αργά. Όπως είχαμε προτείνει, η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης τη δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων σε όλους τους δήμους της χώρας. Σήμερα βλέπουμε η πρόταση αυτή να εφαρμόζεται ελλιπέστατα, με πολλά ερωτηματικά όσον αφορά στη γεωγραφική κάλυψη αλλά και όσον αφορά στην πραγματική συμμετοχή των ίδιων των πολιτών και της αυτοδιοίκησης στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.
Αποδεικνύεται τέλος ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σταθερά, τα τελευταία τεσσεράμιση έτη, αντιπαλεύεται το θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και τον πλουραλισμό στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.