Δένδιας : Η Τουρκία εκτίθεται και αποδεικνύει πόσο δίκιο έχουμε όταν λέμε ότι μας απειλεί

dendias tsaboysogloy 253

Ο Νίκος Δένδιας απάντησε στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις.

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απαντώντας στις νέες προκλήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τον εκνευρισμό που προκάλεσε στην Τουρκία η επιστολή της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη. Η επιστολή με την οποία απαντήσαμε με απόλυτα πειστικό και νομικά τεκμηριωμένο τρόπο σε όλες τις τουρκικές αιτιάσεις.

Νομίζω, όμως, ότι αυτό που θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να αποφεύγει τις προσβολές, τους χαρακτηρισμούς, τη διαρκή όξυνση. Αυτό δεν οδηγεί πουθενά.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο τον οποίο έχει επιλέξει. Το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το δρόμο των Ηνωμένων Εθνών, το δρόμο των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων αξιών.

Και η Τουρκία με τοποθετήσεις σαν τις τελευταίες απλώς εκτίθεται. Και αποδεικνύει σε όλους, ακόμη και τους πιο δύσπιστους, πόσο δίκαιο έχουμε όταν λέμε, ότι η Τουρκία μας απειλεί».

Τσαβούσογλου: Αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά του αν. Αιγαίου θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας

Τα ελληνικά νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν, αλλιώς θα ανοίξουμε προς συζήτηση θέμα κυριαρχίας, δήλωσε νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πρακτορείο Anadolu, παρουσιάζοντας χάρτες με νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Παράλληλα, όπως δήλωσε η Άγκυρα βάζει επίσημο τέλος στη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Συνεχίζοντας τις προκλητικές δηλώσεις του ανέφερε ότι η Τουρκία έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ, καταγγέλλοντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις συνθήκες. «Και η Ελλάδα άλλαξε το καθεστώς των νησιών και πρέπει να τα αποστρατιωτικοποίησει. αλλιώς μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους», είπε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μάλιστα, κατηγόρησε τους Έλληνες πολιτικούς ότι νιώθουν ότι δεν μπορούν να ευχαριστήσουν το κοινό τους αν δεν κάνουν επιθετικές παρατηρήσεις κατά της Τουρκίας, τουλάχιστον 5-10 φορές την ημέρα.

Οικονόμου στον Realfm 97,8: Απαράδεκτες και ανιστόρητες

Aπό την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον Realm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με την Κάτια Μακρή, σχολίασε τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Οικονόμου τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες και ανιστόρητες» ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω στα δικαιώματά της και σε αυτά περιλαμβάνεται το να θωρακίζουμε τα νησιά μας.

«Αντιμετωπίζουμε άμεσα αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις σε όλα τα επίπεδα, στους συμμάχους και στις διμερείς σχέσεις. Είναι ανιστόρητες αυτές οι δηλώσεις και δεν εδράζονται πουθενά. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της. Όλα αυτά αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν, τη νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιτυχιών του πρωθυπουργού στη διεθνή σκηνή» είπε ο κ. Οικονόμου.

Ανέφερε ότι “υβριδικές απειλές” μπορεί να είναι απειλές όπως στον Έβρο το 2020, ή στην κυβερνοασφάλεια, και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε επιτυχώς τέτοιες απειλές, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Κάθε χώρα που αντιλαμβάνεται το διεθνές περιβάλλον οφείλει να παίρνει τα μέτρα της να τις αντιμετωπίσει. Στο παρελθόν διαχειριστήκαμε επιτυχώς τέτοιες απειλές που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας όπως στο χώρο της κυβερνοασφάλειας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακραία πρόκληση Μπαχτσελί: Θα πάρουμε νησιά με τη βία

Επίθεση εναντίον της Ελλάδας εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του τουρκικού εθνικιστικού κόμματος MΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του.

Πιο συγκεκριμένα ο Μπαχτσελί δήλωσε ότι «οι προκλήσεις και οι συνωμοσίες των ΗΠΑ, η αδιάλειπτη παροχή όπλων, χρημάτων, πυρομαχικών και εκπαίδευσης στην τρομοκρατική οργάνωση, έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό το κατώφλι της αποδοχής και έχουν φτάσει στα όρια της εξέγερσης και της αγανάκτησης. Το ότι αυτή η χώρα στοχοποιεί την Τουρκία επηρεάζοντας και εξαπατώντας την Ελλάδα δεν είναι παρά μια σταδιακή επιδίωξη ενός ύπουλου στόχου».

Ο εθνικιστής πολιτικός συνέχισε λέγοντας πως «η Ελλάδα που έχει κλιμακώσει τις εντάσεις σε Μεσόγειο και Αιγαίο και συνέδεσε τις συνεχείς παρενοχλήσεις και προκλήσεις της, παίζει με τη φωτιά. Οι 9 στρατιωτικές βάσεις που δημιούργησαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα αποτελούν απειλή για την εθνική μας ασφάλεια».

Παράλληλα επεσήμανε πως «το γεγονός ότι η διοίκηση της Αθήνας είναι ανεξέλεγκτη στον αγώνα των εξοπλισμών είναι προάγγελος καταστροφής για τον εαυτό της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έμαθε από τους βάνδαλους παππούδες τους που ρίχτηκαν στη θάλασσα. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα που εμφανίζεται και που αντιμετωπίζουμε. Φαίνεται πως αυτή η αδαής νοοτροπία ζητά και πάλι τον βυθό της θάλασσας».

Και πρόσθεσε: «Να είσαι έτοιμος για πόλεμο αν θέλεις ειρήνη, το να είσαι ενάντια στο όπλο δεν το αποτρέπει να στρέφεται προς το αντίθετο. Το βασικό είναι σε ποια πλευρά της κάννης βρίσκεστε. Και κατά τη γνώμη μας, αυτή η κάννη πρέπει να είναι εθνική, να είναι συμπαγής, να είναι ασυμβίβαστη και το χέρι που την κρατάει να είναι το τουρκικό έθνος».

«Η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ, απέχει πολύ από το καθεστώς της Συμμαχίας»

Ακόμα τόνισε ότι «η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ, απέχει πολύ από το καθεστώς της Συμμαχίας συγκαλύπτοντας την εχθρική της διάθεση και στάση».

«Δεν είναι αυταπάτη, δεν είναι υποψία ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να τραβήξουν την Τουρκία στην άβυσσο της στρατηγικής έγνοιας χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως πιόνι, ακόμα κι αν χρειαστεί να την ωθήσουν σε ένα περιβάλλον καυτής σύγκρουσης, αλλά είναι ανάγνωση μιας απειλής που έχουμε αντλήσει από την πορεία των εξελίξεων. Δεν έχουμε ούτε κράτος ούτε έθνος που θα υποκύψει σε τέτοιες απειλές.

Η απαίτηση της Ελλάδας από τις ΗΠΑ για πολεμικά αεροσκάφη F-15 και F-16, η επιμονή της να δυσφημεί την Τουρκία και ο έντονος εξοπλισμός των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών δεν είναι πρόσκληση για ειρήνη, αλλά πόλωση και διαδικασία που θα καταλήξει στα όπλα», πρόσθεσε.

«Τα Δωδεκάνησα αρπάχτηκαν άδικα από την Τουρκία»

Παράλληλα αναφέρθηκε στα Δωδεκάνησα αναφέροντας ότι «το θέμα των 12 νησιών, που αποτελούν τη συνέχεια της γεωγραφίας της “Ανατολίας”, είναι η πληγή μας που δεν έχει επουλωθεί ακόμα. Και 12 νησιά έχουν αρπαχθεί άδικα από την Τουρκία με βρώμικα κόλπα. Είναι αδύνατο να θεωρήσουμε αυτά τα νησιά ξέχωρα από την ασφάλεια των Δαρδανελίων και της Κωνσταντινούπολης».

Και πρόσθεσε: «Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, για παράδειγμα, δεν έχουμε ξεχάσει πώς το εχθρικό πυροβολικό που είχε αναπτυχθεί στις ακτές του Καστελλόριζου στόχευσε την πατρίδα μας κατά τη διάρκεια του πολέμου και πώς ο τουρκικός πληθυσμός στη Φοινίκε, στο Κας και στο Φετιγιέ ήταν εκτεθειμένος σε κινδύνους. Υπό τις σημερινές συνθήκες, επιδεικνύονται όπλα στην Τουρκία σε 12 νησιά.

Το θέμα των νησιών των οποίων τα σύνορα και η κυριαρχία δεν έχουν μεταβιβαστεί στο Αιγαίο είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που περιμένουν να λυθούν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά περιπλέκονται μέρα με τη μέρα, είτε εξετάσουμε αυτό το πρόβλημα στρατηγικά είτε από τη σκοπιά του δικαίου της καλής γειτονίας, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει κατά τη γνώμη μας».

Απειλές για βίαιη προσάρτηση των ελληνικών νησιών

«Ο εσωτερικός και εξωτερικός συνασπισμός κατοχής δεν πρέπει να ξεχνάνε ούτε στιγμή το γεγονός ότι τα κλεμμένα πρέπει να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη τους. Είτε με θέληση, είτε με τη βία, η δικαιοσύνη θα επικρατήσει», τόνισε και αμέσως μετά επιτέθηκε στην Ελληνική Κυβέρνηση λέγοντας πως η Αθήνα «προσπαθεί να εδραιώσει το δικό της πολιτικό και κρατικό σύστημα, είναι εύθραυστη και ολισθηρή από κάθε άποψη και στηρίζεται δειλά στα κέντρα εξουσίας όπως πριν από εκατό χρόνια».

«Δεν έχουμε ξεχάσει τα 12 νησιά. Δεν θα τα ξεχάσουμε. Σίγουρα θα δούμε τις μέρες που θα περάσουν στον αρχικό ιδιοκτήτη. Η Τουρκία είναι μια χώρα της οποίας η φιλία είναι αξιόπιστη, της οποίας η ουσία και η υπόσχεση είναι αληθινές. Θα ήταν χρήσιμο για όλους να έχουν κατά νου ότι όσο η φιλία μας παρέχει εμπιστοσύνη, τόσο η έχθρα μας προκαλεί φρίκη και φόβο» κατέληξε.

Αν η Ελλάδα πάει τα χωρικά ύδατα από τα 6 στα 12 μίλια θα χυθεί αίμα

Τέλος αναφέρθηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα λέγοντας ότι «το εύρος των χωρικών υδάτων Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι 6 ναυτικά μίλια. Ο στόχος της Ελλάδας να αυξήσει αυτό το πλάτος στα 12 μίλια με επιβολές δεν είναι ποτέ δυνατός χωρίς να χυθεί αίμα και να μιλήσουν όπλα. Από αυτή την άποψη, το τουρκικό έθνος δεν θα ανεχθεί την Ελλάδα, η οποία ακολουθεί επιθετική και επεκτατική πολιτική από την απέναντι όχθη του Αιγαίου.

real.gr

zenith