Χριστόδουλος: 16 χρόνια χωρίς τον πνευματικό ηγέτη που μιλούσε τη γλώσσα του λαού

xristodoylos

Ο Μακαριστός Χριστόδουλος υπήρξε ένας εκκλησιαστικός ηγέτης με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά.
Ήταν ένας πνευματικός πατέρας που αγαπήθηκε και επικρίθηκε για τον πύρινο λόγο του.

Γεννήθηκε το 1939 στην Ξάνθη και σπούδασε Νομική και Θεολογία στην Αθήνα. Σε ηλικία 35 ετών εξελέγη Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, ενώ 24 χρόνια αργότερα διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

«Παιδιά, σας πάω» και «ελάτε έτσι όπως ακριβώς είστε, με το τζιν, τα σκουλαρίκια και τις κοντές φούστες», ήταν κάποιες από τις φράσεις του Χριστόδουλου που έφεραν τη νέα γενιά πιο κοντά με την Εκκλησία.

«Ο Μακαριστός Χριστόδουλος ήταν εξαιρετικά επικοινωνιακός. Αναζωογόνησε το ενδιαφέρον των Ελλήνων για την εκκλησία», είπε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

«Τα ΜΜΕ πλήγωσαν τον Μακαριστό Χριστόδουλο. Στάθηκαν απέναντι του με αγνωμοσύνη στις περιόδους των κρίσεων», είπε ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, με την Μαρία Αντωνιάδου να τονίζει πως σκληρές αποφάσεις, όπως οι λαοσυνάξεις, τον στοχοποίησαν.

Η αρχή του τέλους για τον Χριστόδουλο ήταν η κρίση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα πει ο επικοινωνιολόγος Σωτήρης Τζούμας, με την Μαρία Αντωνιάδου να συμπληρώνει:

«Η μάχη των ταυτοτήτων δεν ράγισε το είδωλο του. Ραγίστηκε απο τη σύγκρουση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και κυρίως από μία σειρά σκανδαλων που ταλάνισαν την Εκκλησία».

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε το 2007, όταν διαγιγνώστηκε με καρκίνο. Υποβλήθηκε σε χειρουργείο και ταξίδεψε στο Μαϊάμα προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

«Στο Μαϊάμι διαπιστώσαμε ότι ο όγκος είχε διαχυθεί, δεν μπορούσε να γίνει μεταμόσχευση», είπε ο Ανδρέας Τζάκης, θεράπων ιατρός του Χριστοδούλου.

Τα ξημερώματα της 28ης Ιανουαρίου 2008 εκοιμήθη ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, βυθίζοντας την Ελλάδα στο πένθος.

megatv.comgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith