Χαρίλαος Τρικούπης: Ο διαχρονικά επίκαιρος Μεσολογγίτης οραματιστής Πρωθυπουργός

afierwma harilaos trikouphs

Αν και έχουν παρέλθει 128 χρόνια από τον θάνατο του ύψιστου Έλληνα διπλωμάτη, πολιτικού και πρωθυπουργού Χαριλάου Τρικούπη, σαν σήμερα, στις 30 Μαρτίου του 1896, το αποτύπωμα της προσφοράς, του έργου και του οράματός του,εξακολουθεί να τον συγκαταλέγει επάξια μεταξύ των σημαντικότερων πολιτικών της σύγχρονης Ελλάδας.

Γεννημένος στο Ναύπλιο το 1832, με καταγωγή όμως από την ιστορική μεσολογγίτικη οικογένεια των Τρικούπηδων,φοίτησε στο Πρότυπο Γυμνάσιο της Αθήνας και Νομική στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Παρίσι.Ακολούθησε μια σύντομη αλλά λαμπρή καριέρα στο Λονδίνο, στο διπλωματικό σώμα, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα όπου εκλέχθηκε Βουλευτής Μεσολογγίου και διατελώντας Υπουργός Εξωτερικών, σχηματίζοντας στη συνέχεια το δικό του κόμμα και κυβερνώντας την Ελλάδα επτά φορές ως Πρωθυπουργός.

Ως πολιτικός και, κυρίως, ως πρωθυπουργός της χώρας, ο Χαρίλαος Τρικούπης, συγκέντρωσε γύρω του τις προοδευτικές και φιλελεύθερες δυνάμεις της εποχής, διαβλέποντας πως η πρόοδος της Ελλάδας ήταν συνυφασμένη από την μια με την ενίσχυση της Δημοκρατίας και από την άλλη με τη δημιουργία αναπτυξιακών υποδομών.

Όσον αφορά στο πρώτο, έχει αποτυπωθεί έντονα στην πολιτική ιστορία του τόπου το άρθρο του με τίτλο «Τις πταίει», με το οποίο κατήγγειλε το πολιτικό σύστημα της εποχής του, αλλά και το επακόλουθο άρθρο του με τίτλο «Παρελθόν και Ενεστώς», με το οποίο στρεφόταν κατά της πολιτικής αστάθειας που δημιουργούσαν οι παρεμβάσεις του Παλατιού στην πολιτική ζωή της χώρας και τόνιζε την ανάγκη για καθιέρωσή της «Αρχής της Δεδηλωμένης», η οποία και θα εφαρμοζόταν αργότερα.

Όσον δε αφορά στην έμφαση στις αναπτυξιακές υποδομές που επέδειξαν οι διακυβερνήσεις του, αξίζει να σημειώσει κανείςτη διάνοιξη της Διώρυγας της Κορίνθου, την πρωτόγνωρη ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου, ακόμη καιτο όραμά του για μια γέφυρα η οποία θα ένωνε την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα. Ένα έργο το οποίο μπορεί να καθυστέρησε περισσότερο από έναν αιώνα, αλλά δικαίως φέρει σήμερα το όνομα «Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου Χαρίλαος Τρικούπης». Παράλληλα, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην ανάπτυξη της Παιδείας και στην αναδιοργάνωση και στον εξοπλισμό του Στρατού και της Αστυνομίας.

Η αποτίμηση του έργου και της προσφοράς του Χαρίλαου Τρικούπη είναι διαρκής και διαχρονική. Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας του πρωθυπουργικής θητείας η Ελλάδα πτώχευσε, αδυνατούσα να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα όμως, η σημασία που δόθηκε στην ανάγκη για εκσυγχρονισμό της χώρας, δεν μπορεί να παραγνωριστεί, αφού εξακολουθεί να παραμένει κοινωνικό και πολιτικό ζητούμενο.

Σήμερα,128 χρόνια μετά τον θάνατο του μεγάλου αυτού πολιτικού άνδρα, η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα άλματα προόδου σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο υστερεί σε πολλά έναντι των υπολοίπων μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας στην οποία ανήκει. Τόσο το περισσότερο λοιπόν καταδεικνύεται η ανάγκη να εκτιμήσουμε την μεγάλη προσφορά του εκ Μεσολογγίου καταγόμενου Χαρίλαου Τρικούπη που το όραμά του για τη χώρα μας παραμένει, δυστυχώς διαχρονικά, επίκαιρο και εξακολουθεί να μας εμπνέει.

Ο Χαρίλαος Τρικούπης Βρίσκεται θαμμένος σε οικογενειακό τάφο στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας του Σπυρίδων Τρικούπης, ο οποίος διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Δυστυχώς, η φθορά του χρόνου έχει φέρει το λιτό ταφικό μνημείο σε κατάσταση που θεωρούμε πως δεν αρμόζει στην προσωπικότητα του μεγάλου πολιτικού και για το λόγο αυτό, με την ανάληψη της θητείας μου, έχω έρθει σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Τασούλα, ζητώντας την παρέμβαση της Βουλής για την αποκατάσταση του μνημείου.

Καθώς μας έχουν ζητηθεί περισσότερα σχετικά στοιχεία, ευελπιστούμε πως η Βουλή των Ελλήνων θα μεριμνήσει ώστε η τελευταία οικεία του Χαρίλαου Τρικούπη, αλλά και των κοντινών μελών της οικογένειάς του, να είναι αντάξια της προσφοράς του στην χώρα.

Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

Σπυρίδων Β. Διαμαντόπουλος



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith