Αναζωπυρώσεις στη Σάμο – Νέες φωτιές σε Πρέβεζα ,Κάρυστο, Κεφαλονιά και Λέσβο

kananter1

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα που εντοπίζονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Πολλά πύρινα μέτωπα εκτυλίσσονται παράλληλα σε ολόκληρη τη χώρα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τη δική τους μάχη για την κατάσβεση τόσο από εδάφους όσο και με τη χρήση πτητικών μέσων.

Οι πιο δυσμενείς συνθήκες επικρατούν στη Σάμο όπου σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις στην ήδη καμμένη περιοχή αλλά και στον Έβρο, όπου η φωτιά καίει σε δασική έκταση.

Αναζωπυρώσεις στη Σάμο – Συνδρομή του στρατού

Για δεύτερη ημέρα μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης κοντά στον οικισμό Παλαιοχώρι στον Μαραθόκαμπο της Δυτικής Σάμου.

Παρά τις αρχικές προβλέψεις για πιθανή κατάσβεση του μετώπου σήμερα, στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, κάτι που δυσχεραίνει το έργο της Πυροσβεστικής, καθώς προκαλούνται συνεχώς αναζωπυρώσεις.

Σημειώνεται ότι, εξαιτίας της εξάπλωσης του μετώπου, εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί στο νησί.

Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου και υδροφόρες, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών με εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του νησιού.

Για τις συνθήκες και τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς, προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.

Μαίνεται η πυρκαγιά στον Έβρο

Από το μεσημέρι μαίνεται και η φωτιά σε δασική έκταση στο Αρίστηνο Έβρου, με ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής να έχουν κινητοποιηθεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Εκκενώθηκαν προληπτικά τα Παιδικά Χωριά SOS, με τον πρόεδρο της κοινότητας να προειδοποιεί ότι στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι που δυσχαιρένουν την κατάσβεση και σπρώχνουν τις φλόγες προς τον οικισμό.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, κάηκαν αποθήκες, μαντριά και ζώα που υπήρχαν σε αυτά, αφού οι φλόγες που γρήγορα επεκτάθηκαν, δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης σε κάποιους κτηνοτρόφους να τα απομακρύνουν.

Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και την πυρκαγιά επιχειρούν 91 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελίκοπτερα. Συνδρομή και από τον Ελληνικό Στρατό με μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Π.Υ. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο

Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει και στην Εύβοια. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην Κάρυστο, στην περιοχή Πλατανιστός. Για την κατάσβεση της φωτιά κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

O Δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, ο οποίος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο σημείο, ανέφερε στην ιστοσελίδα eviathema.gr, ότι λόγω της άμεσης επέμβασης της Πυροσβεστικής, η φωτιά αναμένεται να τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο.

Νέα μέτωπα σε Κεφαλονιά, Λέσβο και Πρέβεζα

Πιο συγκεκριμένα, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στην Κεφαλονιά, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου όπου επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και δύο ΡZL.
Ακόμη, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στην Πρέβεζα η οποία καίει ξερά χόρτα, με επίγειες δυνάμεις και 2 αεροσκάφη PZL

Eπιπλέον, νέο μέτωπο καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, αυτή τη φορά στην Ερεσό της Λέσβου. Η φωτιά ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση, ενώ στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Εναέριες περιπολίες – Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Παρασκευή

Εναέριες περιπολίες στις περιοχές υψηλού κινδύνου για φωτιές εκτελούν από το πρωί τα αεροσκάφη του Πυροσβεστικού Σώματος. Πρόκειται για το πρωτόκολλο που ενεργοποιεί και θα ενεργοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, κάθε φορά που στο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο «4».

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ομάδας Έκδοσης του Χάρτη σήμερα και αύριο σε πολλές περιοχές της χώρας όπου ο κίνδυνος να ξεσπάσουν φωτιές είναι ιδιαίτερα υψηλός. Έτσι από την ώρα που ο δείκτης υγρασίας έπεσε χαμηλά, σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία και τους ανέμους, οι επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος σήκωσαν στον αέρα τους Air Tractors για να εκτελούν περιπολίες σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τη διασπορά που έχει γίνει ανά Περιφέρεια.

Πρόκειται για το Σχέδιο Εναέριας Επιτήρησης από εξειδικευμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη, όπως είναι οι Air Tractors τα χαρακτηριστικά των οποίων δίνουν τρία πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Λόγω της δυνατότητας που έχουν να πετούν συνεχόμενα εως και 3,5 ώρες, να μεταφέρουν 3 τόνους νερό, αλλά και επιβραδυντικό υγρό, η Πυροσβεστική μπορεί πρώτον να έχει άμεση εικόνα (σε πραγματικό χρόνο) όταν ξεσπάσει μια πυρκαγιά.

Δεύτερον έγκαιρη παρέμβαση, καθώς τα πληρώματα των αεροσκαφών που βρίσκονται σε εναέρια επιτήρηση με το που αντιληφθούν μια φωτιά εφορμούν αμέσως για ρίψη, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος στην πυρόσβεση. Και τρίτον με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται μείωση του κόστους ωρών πτήσης όταν η πυρκαγιά εξελίσσεται σε μεσαία ή μεγάλη καθώς βρίσκονται ήδη στον αέρα και πάνω από την εστία.

Πιο συγκεκριμένα ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο «4», σήμερα Πέμπτη 14 και αύριο Παρασκευή 15 Ιουλίου, σε Aττική, κεντρική & νότια Εύβοια, Αργολίδα, περιοχές Βοιωτίας και Κορινθίας, Κρήτη, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Χίο και Ψαρά.

REAL.GR

zenith