Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου για το εργατικό δυστύχημα

ergatiko 4

«Άλλο ένα εργατικό ατύχημα δυστυχώς με νεκρό νεαρό συνάδελφο είχαμε σήμερα το πρωί στην πόλη μας . Ήρθε να συμπληρώσει το μακρύ κατάλογο των συναδέλφων που σακατεύονται στους χώρους δουλειάς και πολλοί από αυτούς αφήνουν και την ίδια τους τη ζωή στον αγώνα που κάνουν για την επιβίωσή τους
Ο συνάδελφος, αλβανικής καταγωγής , εργάζονταν στην τεχνική εταιρεία «ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ» σε έργα της ΔΕΥΑΑ του Δήμου Αγρινίου.

Το Ε.Κ.Α. και το σωματείο της Ένωσης Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Συναφή Επαγ/τα Ν. Αιτωλ/νίας αμέσως μόλις πληροφορήθηκαν το συμβάν ενημέρωσαν την Επιθεώρηση Εργασίας και αντιπρόσωποί τους πήγαν στο χώρο του συμβάντος όπου ήρθε και η Επιθεώρηση.

Έκαναν παράσταση στο Δήμαρχο Αγρινίου αναφέροντας το εργατικό ατύχημα και τις ευθύνες που έχει η Δημοτική αρχή για έργα που γίνονται με ευθύνη της, για να παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Το σημερινό εργατικό ατύχημα φέρνει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο τα ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Δυστυχώς κατά το παρελθόν έχουμε θρηνήσει αρκετούς συναδέλφους και στην περιοχή μας ακόμη περισσότεροι έχουν σακατευτεί .

Θα χρειαστεί άμεσα να υλοποιηθούν τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στον κλάδο των κατασκευών και συνολικά του ταξικού κινήματος για μέτρα υγείας και ασφάλειας . Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να τα υλοποιήσει για να σταματήσουμε να θρηνούμε συναδέλφους εργαζόμενους στο βωμό του κέρδους των αφεντικών.

Ας μας πει ο κ. Γεωργιάδης , υπουργός εργασίας, που χθες 21 Σεπτεμβρίου, που οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα , από το βήμα της Βουλής, με παραλήρημα καυχιόταν ότι το νομοσχέδιο είναι φιλοεργατικό, γιατί γίνονται τόσα πολλά εργατικά «εργοδοτικά» εγκλήματα τώρα, με 8 ώρες εργασίας, με 13 ώρες που προβλέπει το νομοσχέδιο πόσα θα γίνονται ;

Απαιτούμε άμεσα να διαλευκανθεί το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν .
• Να επανδρωθούν οι υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας και να έχουν πλήρεις αρμοδιότητες , που δυστυχώς η κυβέρνηση τις έχει αφαιρέσει.
• Να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς .
• Να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας .
Το Ε.Κ.Α και το σωματείο Οικοδόμων εκφράζουν τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος συναδέλφου.

Καλεί όλους τους εργαζόμενους να ενταχθούν στα σωματεία και να κάνουν δική τους υπόθεση το να μην ξαναθρηνήσουμε άλλους συναδέλφους στον αγώνα που κάνουμε για την επιβίωσή μας .
Μπροστά οι ζωές μας και οι σύγχρονες ανάγκες μας και όχι τα κέρδη των εργοδοτών».

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων:

«Την ώρα που η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας έχουν επιδοθεί σε ένα επικοινωνιακό σόου με ψέματα και μεγαλοστομίες, ώστε να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς παρουσιάζοντας το νόμο – τερατούργημα με την 13ωρη εργασία ως φιλεργατική πολιτική, ο κλάδος μας θρηνεί σήμερα ακόμη έναν νεκρό οικοδόμο.

Από τις αρχές του χρόνου έχουν χάσει τη ζωή τους 13 συνάδελφοι στους χώρους δουλειάς, λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας, της έλλειψης μέτρων ασφάλειας και των ανύπαρκτων ελέγχων των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους.

Ο υπουργός Εργασίας είναι λαλίστατος στην προπαγάνδα των αντεργατικών μέτρων που υλοποιεί, αλλά δεν βλέπουμε να «ιδρώνει το αυτί του» που μέρα παρά μέρα σκοτώνονται εργάτες στους χώρους δουλειάς.
Για τους σκοτωμένους εργάτες έχει κάτι να πει; Θα πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής τους ή θα μετατραπούν οι χώροι δουλειάς σε κάτεργα;

Θα μας εξηγήσει τι πιστεύει πως θα γίνει στους χώρους δουλειάς τώρα που επιβάλλεται η 13ωρη εργασία, καταργείται το 8ωρο και το 5νθήμερο, όπως ακριβώς απαιτούσαν εδώ και χρόνια οι μεγαλοεργοδότες;
Η κυβέρνηση με τους μεγαλοεργοδότες φέρνουν το βάρος της ευθύνης για το πώς έχουν διαμορφωθεί οι όροι δουλειάς των εργαζομένων. Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση, με αυτό το αντεργατικό πλαίσιο, την κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς «να σφυρίζουν αδιάφορα» και να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα μετά τα εγκλήματα, θα οξυνθεί.

Γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο, επειδή δεν μπορούμε να περιμένουμε καμιά προστασία από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε στην κυριολεξία τη ζωή μας και με τον αγώνα μας να επιβάλλουμε τους όρους ασφάλειας και υγείας στους τόπους δουλειάς.

Απαιτούμε:
– Επιτέλους, να επαναλειτουργήσουν οι Μεικτές Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας στις Κατασκευές.
– Να προσληφθούν Επιθεωρητές Εργασίας και να ενισχυθούν με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΕΠΕ, ώστε να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων εκφράζει το θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του συναδέλφου μας που έχασε σήμερα τη ζωή του εν ώρα εργασίας.

Υ.Γ. Ο νέος σε ηλικία συνάδελφός μας, που σκοτώθηκε σήμερα, στο ρέμα Ρεμπελιά, στο Αγρίνιο, εργαζόταν σε έργα που εκτελούνταν από τη Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης και του Δήμου Αγρινίου. Ίσως με αυτό το στοιχείο ο υπουργός Εργασίας μπορέσει να αντιληφθεί γιατί η χθεσινή απεργία αφορούσε και το Δημόσιο τομέα».googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith