Άλμα της τιμής του φυσικού αερίου στα 280 ευρώ με άνοδο 30%

fysikoaerio ergostasio 2048x1236

Νέο άλμα στην τιμή του φυσικού αερίου σήμερα το πρωί στον Χρηματιστήριο της Ολλανδίας, απόρροια της πρόθεσης της Gazprom να κρατήσει κλειστή τη ροή του Nord Stream 1, επικαλούμενη βλάβη σε τουρμπίνα.

Ως αποτέλεσμα αυτού ήταν να εκτοξευτεί η τιμή στα 280 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση κοντά στο 30%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες και υπό την προοπτική ότι θα ανοίξει εξ νέου η στρόφιγγα οι τιμές είχαν υποχωρήσει κοντά στα 220 ευρώ η μεγαβατώρα, από 300 ευρώ που είχε καταγράψει ως υψηλό την θερινή περίοδο.

Την ίδια στιγμή η Ευρώπη φαίνεται να είναι έτοιμη να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις προκειμένου να σταματήσει στο μέτρο του δυνατού την παράνοια που υπάρχει αναφορικά με τις τιμές σε αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Η αρχή θα γίνει με τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας που είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου. Οι επιλογές που πρόκειται να προτείνει η Τσεχική Προεδρία θα συμπληρώσουν τα μέτρα που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα. Στα τελευταία περιλαμβάνονται η μείωση της ζήτησης ενέργειας και ανώτατα όρια τιμών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα.

Τα βασικά σημεία της πρότασης που έχει καταθέσει η Τσεχική Προεδρία είναι τα εξής:

προσωρινός περιορισμός της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών για το φυσικό αέριο που εισάγεται από τη Ρωσία
προσωρινός αποκλεισμός της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στον καθορισμό των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε επίσης να είναι μια επιλογή.
Παράλληλα προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά προτείνεται:

επείγουσα δημιουργία πιστωτικών γραμμών σε πανευρωπαϊκή κλίμακα για συμμετέχοντες στην αγορά που αντιμετωπίζουν πολύ υψηλά margin calls
περιορισμός των περιθωρίων ή αυτόματη προσαρμογή του ανώτατου ορίου
προσωρινές αναστολές της ευρωπαϊκής αγοράς παραγώγων.
Η παρέμβαση θα πρέπει να σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται η αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου ή να τίθεται σε κίνδυνο η προσπάθεια μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου.

NEWSIT.GRgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith