Ακρίβεια: Πότε αναμένεται η πρώτη πτώση τιμών στα τρόφιμα

trofima super market

Οι τιμές στην ενέργεια το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν καταγράψει σημαντική αποκλιμάκωση και κινούνται πλέον κοντά στα επίπεδα που ήταν τον Οκτώβριο του 2021, αρκετά πριν δηλαδή το ξέσπασμα του πολέμου με την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

Σε καμία περίπτωση βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι έχει σημάνει λήξη συναγερμού στην ενέργεια, αφού πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιστρέψουν οι ανησυχίες στις αγορές ή να υπάρξουν νέες γεωπολιτικές εντάσεις. Στην τελευταία απευκταία περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα έχουμε ένα νέο ράλι τιμών.

Δεν έχει πάψει ωστόσο να υφίσταται ακρίβεια στην αγορά και ειδικά στο κομμάτι των βασικών αγαθών που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Το αντίθετο μάλιστα, οι τιμές εκεί καλπάζουν και με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία δεν παρατηρείται καμία απολύτως τάση αποκλιμάκωσης.

Οι αναλυτές αναφέρουν πάντως ότι εφόσον παραμείνουν οι υφιστάμενες τιμές σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, τότε από το Πάσχα και μετά οι καταναλωτές θα δουν τις πρώτες σημαντικές μειώσεις.

Ας δούμε λίγο σε τι επίπεδα είναι σήμερα οι τιμές σε ρεύμα, αέριο και πετρέλαιο:

1. Φυσικό αέριο: Η τιμή της μεγαβατώρας κυμαίνεται πλέον κάτω από τα 50 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο του 2022 είχε εκτοξευθεί στα 349 ευρώ. Ανάλογη της σημερινής τιμής συναντά κανείς στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021.

2. Χονδρική ρεύματος: Τον Φεβρουάριο του 2023, σε μέσα επίπεδα η τιμή είναι κάτω από τα 170 ευρώ η MWh. Χαμηλότερη τιμή βρίσκει κανείς τον Σεπτέμβριο του 2021.

3. Πετρέλαιο: Το Brent είναι στα επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι. Σε ανάλογα επίπεδα ήταν και τον Οκτώβριο του 2021.

Η πτώση αυτή θα φέρει και μείωση στον πληθωρισμό. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υποχώρησε κάτω από το 7%, τόσο στον δείκτη που θα ανακοινώσει η Eurostat, όσο και σε αυτόν της ΕΛΣΤΑΤ.

Βέβαια ο δείκτης της διατροφής θα είναι αρκετά υψηλότερα. Τον Ιανουάριο ήταν στο 15,4% και εκτιμάται ότι θα βρεθεί ίσως χαμηλότερα από το 14%.

Και σημαντική επιβράδυνση να υπάρξει είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτό να αποτυπωθεί άμεσα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και αυτό διότι η σύγκριση θα γίνεται με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και ως εκ τούτου, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα αυτό σίγουρα θα είναι θετικό, πράγμα που σημαίνει ανατιμήσεις.

Εκείνο που θα έχει ίσως αξία και θα δείξει μία τάση αποκλιμάκωσης, θα είναι η σύγκριση του επισκοπούμενου μήνα με τον αμέσως προηγούμενο. Αν αυτό συμβεί, τότε αναμφίβολα θα πρόκειται για ένα σημάδι θετικό. Ωστόσο αυτό είναι δύσκολο να συμβεί άμεσα και σε τέτοια ένταση που θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Πότε αναμένεται η πρώτη πτώση τιμών
Αναλυτές αναφέρουν ότι πραγματική πτώση των τιμών θα πρέπει να αναμένεται μετά το Πάσχα, όταν και θα έχουν κεφαλαιοποιηθεί οι μειώσεις στις τιμές της ενέργειας και κυρίως φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, όπου οι διαφορές είναι εξαιρετικά μεγάλες. Ως εκ τούτου και με δεδομένου ότι αρχίζει πλέον και υπάρχει σαφής μείωση της κατανάλωσης σε όγκο, θεωρείται ως δεδομένο ότι η βιομηχανία, στα πλαίσια του ανταγωνισμού, θα προχωρήσει σε μειώσεις τιμών σε βασικά αγαθά.

Η αρχή εκτιμάται ότι θα γίνει από εκείνα τα προϊόντα, τα οποία είχαν σημειώσει σημαντική άνοδο όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

newsit.gr

zenith