Αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία: Στοίχημα αν ο Ιμάμογλου καταφέρει για 2η φορά να νικήσει τον Ερντογάν

turkey local elections

Περισσότεροι από 16 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να απαντήσουν στο μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί εντός κι εκτός Τουρκίας: Θα χάσει δεύτερη φορά, έστω εμμέσως, από τον Εκρέμ Ιμάμογλου ο Ταγίπ Ερντογάν ή θα πάρει πίσω τον μητροπολιτικό δήμο, μια πόλη- σύμβολο τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους Τούρκους;

Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μπροστά, άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο, τον Ιμάμογλου. Ο Τούρκος πρόεδρος, όμως, είναι ένας πολιτικός που ζει και αναπνέει για τέτοιους είδους αναμετρήσεις, εξ ου και πρωτοστάτησε στον προεκλογικό αγώνα του Μουράτ Κουρούμ. Στην έβδομη δεκαετία της ζωής του, ο Ερντογάν φαντάζει ακατάβλητος.

Αυτό που ήθελε όλες αυτές τις εβδομάδες να αποφύγει ο Ιμάμογλου ήταν μια πόλωση της ατμόσφαιρας, όπως αυτή που συνειδητά επιχείρησε να επιβάλει στη δημόσια σφαίρα ο Ερντογάν.

Αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία: Στοίχημα αν ο Ιμάμογλου καταφέρει για 2η φορά να νικήσει τον Ερντογάν
Ψηφοδέλτια στην Κωνσταντινούπολη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. (AP Photo/Ali Unal)
Ο νυν δήμαρχος κινήθηκε περισσότερο στους τομείς της οικονομίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι άλλωστε ένα από τα πλεονεκτήματα του το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια δημιούργησε ισχυρά κοινωνικά δίκτυα υποστήριξης των χιλιάδων φτωχών οικογενειών της Πόλης, κατηγορώντας παράλληλα τον Ερντογάν για τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για ένα δήμο με προϋπολογισμό περίπου 16 δις. δολαρίων.

Υπάρχουν όμως επιπλέον ερωτήματα που θα καθορίσουν την έκβαση της σημερινής αναμέτρησης. Τι θα κάνουν οι Κούρδοι ψηφοφόροι; Ως συνήθως οι πιο συντηρητικοί θα ψηφίσουν τον ερντογανικό υποψήφιο, οι πιο φιλελεύθεροι αναμένεται να σπάσουν μεταξύ του φιλοκουρδικού DEM και του Ιμάμογλου.

Αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία: Στοίχημα αν ο Ιμάμογλου καταφέρει για 2η φορά να νικήσει τον Ερντογάν
People wait to vote at a polling station in Ankara, Sunday, March 31, 2024. Turkey is holding local elections on Sunday that will decide who gets to control Istanbul and other key cities. (AP Photo/Ali Unal)
Πόσοι από τους ψηφοφόρους της αντιπολιτευτικής συμμαχίας που κατήλθε στις προεδρικές εκλογές, αλλά δεν υπάρχει πια θα πάνε στην κάλπη του Ιμάμογλου;

Τι θα κάνουν οι αναποφάσιστοι και ειδικά οι χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι που δήλωναν σε ποσοστό 30% αναποφάσιστοι.

Μετά τις 10 το βράδυ θα έχουμε τις απαντήσεις. Και επειδή η σημερινή αναμέτρηση έχει αντανακλάσεις συνολικά στο πολιτικό σύστημα και στο μέλλον της Τουρκίας, θα γνωρίζουμε αν ο Ερντογάν θα νομιμοποιήσει εκ νέου την εξουσία του ή αν ο Ιμάμογλου θα θέσει τις βάσεις για να είναι αυτός δυνάμει μελλοντικός πρόεδρος της χώρας.

Ανταπόκριση – Τουρκία: Πιέρρος Τζανετάκος EΡΤgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith