Αλέξης Τσίπρας: Τα επτά βήματα για δίκαιη κοινωνία και ευημερία

5907300

Τα επτά βήματα για «δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους», τα οποία συνιστούν τους πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, παρουσίασε ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας. Εστιάζοντας στην υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών, αλλά και των κοινωνικών κεκτημένων, όπως τα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τους εθνικούς στόχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ορίζοντα το 2027, υπερασπιζόμενος παράλληλα τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του.

Σε υψηλούς τόνους, άσκησε σκληρή προοπτική στην ΝΔ για τις κυβερνητικές επιδόσεις της την περασμένη τετραετία, τόσο στο πεδίο της οικονομίας, όσο και της καθημερινότητας, ενώ επέμεινε στην μείωση των έμμεσων φόρων, αλλά και στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας και των διυλιστηρίων, σχολιάζοντας πως «αν ήταν απρόσμενα τα κέρδη, απρόσμενη και έκτακτη θα πρέπει να είναι και η φορολόγηση τους».

Αναφερόμενος στο διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέφερε πως «σε αυτές τις εκλογές δεν κρίνεται απλώς και μόνο η αυριανή κυβέρνηση της χώρας, ο αυριανός Πρωθυπουργός, η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, η σύνθεση του κοινοβουλίου», αλλά, όπως είπε, «κρίνεται το ίδιο το μέλλον της χώρας και των πολιτών της». Στο πλαίσιο αυτό, «δεν αποφασίζουμε στις 25 του Ιούνη απλώς για το ποιος θα είναι νικητής και ποιος θα είναι ηττημένος. Αποφασίζουμε για το ποιος και πως θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, εστιάζοντας στην κυβερνησιμότητα, άρα «αποφασίζουμε για το μέλλον και τις ζωές μας».

Με οραματικό λόγο, ξεκινώντας από «μερικές εικόνες από το μέλλον», ο κ. Τσίπρας ζήτησε να «αφήσουμε για λίγο στην άκρη την τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση, την προπαγάνδα, τα fake news, τους επαναλαμβανόμενους, σε σημείο ανυπόφορο, καθοδηγούμενους διαξιφισμούς. Και ας αναρωτηθούμε μαζί: Πώς θέλουμε άραγε να είναι η χώρα μας στο τέλος της επόμενης τετραετίας το 2027;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως «η εικόνα που έρχεται στο δικό μου μυαλό είναι αυτή μιας χώρας και μιας κοινωνίας δημοκρατίας και ισότητας».

«Μιας χώρας και μιας κοινωνίας με δυναμική και με προοπτική. Μιας χώρας και μιας κοινωνίας με λιγότερες ανισότητες. Όπου ο παραγόμενος πλούτος θα αυξάνεται και θα διαμοιράζεται δίκαια και ισότιμα μεταξύ των πολιτών. Δεν θα συσσωρεύεται σε λίγους και εκλεκτούς επιχειρηματικούς ομίλους» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για μια χώρα που «θα αναπτύσσει διαρκώς τις παραγωγικές της δυνατότητες, θα έχει αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, θα πορεύεται με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια».

«Είναι η εικόνα μιας χώρας με ισχυρούς θεσμούς, εμπεδωμένη δημοκρατία, ισχυρό κοινωνικό κράτος» επισήμανε, κάνοντας λόγο για «εργαζόμενους και εργαζόμενες που θα αμείβονται καλύτερα για την δουλειά τους, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας». Επιπλέον, εξήγησε ότι θα πρόκειται για μια χώρα «όπου εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν θα φορολεηλατούνται για να πλουτίζει η ολιγαρχία, αλλά θα συμμετέχουν ισότιμα και αναλογικά στα κοινά βάρη», απαντώντας εμμέσως στις αιτιάσεις για τη φορολογική πολιτική του κόμματός του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τα νεαρά ζευγάρια, τους ηλικιωμένους, τους νέους επιστήμονες, τα άτομα με αναπηρία, «σε μια χώρα όπου οι συμπολίτες μας δεν θα πεθαίνουν στην καρότσα ενός αγροτικού, γιατί δεν υπάρχει ασθενοφόρο», όπως σημείωσε, με φόντο τα περιστατικά σε Κω και Νέα Μάκρη. «Και για αυτή την χώρα και για αυτή την κοινωνία αξίζει να παλέψουμε. Γιατί αυτές οι εικόνες από το μέλλον δεν είναι εικόνες μιας ουτοπίας. Είναι εφικτοί, ρεαλιστικοί στόχοι στον 21ο αιώνα όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, θέτοντας ως προϋπόθεση ότι «δεν δεν θα συνεχιστεί η πορεία της τελευταίας τετραετίας».

Η ρύθμιση του χρέους

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως «η ελληνική οικονομία είναι σήμερα ανθεκτικότερη από ότι ήταν 15 χρόνια πριν», αλλά «αυτό δεν έγινε λόγω της διακυβέρνησης της ΝΔ». Αντίθετα «ήταν η δική μας κρίσιμη συμβολή που οδήγησε στη ρύθμιση του δημόσιου χρέους, την αποκλιμάκωση της ανεργίας και το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, που έβαλε τη χώρα σε μια τροχιά ανάταξης και ανάπτυξης, τη σταθεροποίησε και αποκατέστησε την διεθνή της αξιοπιστία» τόνισε, υπεραμυνόμενος των οικονομικών αποτελεσμάτων της διακυβέρνησής του.

Μάλιστα, «η η ανάγκη ενός ισχυρού, αποτελεσματικού, παρεμβατικού κράτους κερδίζει έδαφος και μεταξύ των ιδεολογικών αντιπάλων της Αριστεράς» παρατήρησε, εγκαλώντας την ΝΔ ότι «πέντε χρόνια μετά την λήξη των προγραμμάτων προσαρμογής, το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα βρίσκεται στο 59% του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2007 που ήταν στο 77%», τόνισε.

Η απειλή της φτώχειας

Την ίδια ώρα, «το ποσοστό των πολιτών σε κίνδυνο φτώχειας φτάνει το θηριώδες 28,2%.Η απειλή της φτώχειας δηλαδή, χτυπά την πόρτα σε έναν στους τρεις Έλληνες» εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «αυτή η υποβάθμιση της θέσης της χώρας αποτυπώνεται στις χαμηλές αμοιβές των εργαζομένων, και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας» ισχυρίστηκε, όπως και στην «κάκιστη κατάσταση του Εθνικού συστήματος υγείας» και στον τομέα των επενδύσεων.

Εκεί, «όπου η ΝΔ πανηγυρίζει γιατί αποκρύπτει ότι το σύνολο σχεδόν των επενδύσεων της τελευταίας τετραετίας αφορούσαν ιδιωτικοποιήσεις, επαναγορά τουριστικών ακινήτων και αγορές κόκκινων δανείων από funds. Και είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο που δεν αφήνουν κανένα παραγωγικό αποτύπωμα και εκτοξεύουν για άλλη μια φορά το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, δημιουργώντας και πάλι κινδύνους που θεωρούσαμε ότι έχουμε ξεπεράσει» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προειδοποιώντας για δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις.

5907351

Παράλληλα, έκανε λόγο για χαμηλή ποιότητα των υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης, απαξίωση των δημόσιων υποδομών, «όπως αποδείχτηκε από την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών» και ψηφιακή υστέρηση «που οδηγεί στο ένα φιάσκο πίσω από το άλλο».

Πορεία απόκλισης από το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «όλα αυτά και πολλά άλλα αποτυπώνουν μια και μόνη πραγματικότητα την όποια επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί :Ότι η χώρα δεν βρίσκεται πια σε πορεία σύγκλισης με την Ευρώπη αλλά το αντίθετο. Η απόσταση μας από τις υπόλοιπες χώρες μεγαλώνει. Βρισκόμαστε σε πορεία απόκλισης» υποστήριξε, θέτοντας ως «εθνικό στόχο» να αντιστραφεί η πορεία απόκλισης και να γίνει και πάλι πορεία σύγκλισης.

«Η ιδέα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με τη μείωση των πραγματικών μισθών των εργαζόμενων, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και με μείωση φόρων για τις ελάχιστες επιχειρήσεις είναι καταδικασμένη να αποτύχει» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, όπως και ότι «η ευημερία θα διαχυθεί σε περισσότερους όσο ο πλούτος συγκεντρώνεται σε λίγους», και επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, όπου το 0,7% των πλουσίων κατέχουν το 42% των τραπεζικών καταθέσεων, «είναι μια ιδέα επικίνδυνη και καταδικασμένη να μας οδηγήσει σε νέες κρίσεις».

«Οι έμμεσοι φόροι πρέπει να μειωθούν»

«Για αυτό και αυτή η ιδέα, αυτό το σχέδιο πρέπει να ηττηθεί. Και πρέπει να ηττηθεί τόσο στις κάλπες όσο όμως στο πεδίο του καθημερινού πολιτικού και ιδεολογικού αγώνα» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιμένοντας πως «οι έμμεσοι φόροι πρέπει να μειωθούν. Όσο και αν προσπαθούν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, μόνοι απέναντι στο σύνολο των οικονομολόγων όλων των θεωρητικών παραδόσεων και σχολών παγκοσμίως, να μας πείσουν ότι η μείωση των έμμεσων φόρων ευνοεί τους πλούσιους».

«Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού γνωρίζει: Έξι δις περισσότερους φόρους πλήρωσαν οι Έλληνες το τελευταίο 16άμηνο. Από την υψηλή έμμεση φορολογία. Με στόχο να δίνονται επιδοτήσεις για να διατηρούν υψηλές τις τιμές οι εταιρίες ενέργειας, διύλισης και εφοδιαστικής αλυσίδας.Πρόκειται για μια τεράστια αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας, αθροίζοντας και την «αναδιανομή ακίνητης περιουσίας που επίκειται με την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 40 δις στα funds» στην ίδια κατεύθυνση, ως πρωτοφανή. Στην ίδια κατεύθυνση, προέβλεψε πως «η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής που θα επιφέρει θα είναι μη αναστρέψιμη», επιμένοντας ακόμη στην αποτροπή της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και της «συνεχούς υποβάθμισης της και των θεσμών του κράτους δικαίου», όπως είπε.

Πραγματικός εθνικός στόχος

«Η ανεξαρτησία και η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η δημοσιονομική διαφάνεια, η ποιότητα της διακυβέρνησης, και η προστασία των ανεξάρτητων αρχών ώστε να εκτελούν απρόσκοπτα το έργο τους – τομείς στους οποίους η χώρα διολίσθησε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και περιέγραψε ως τον «πραγματικό εθνικό στόχο» την αντιστροφή αυτής της πορείας απόκλισης της χώρας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Γιατί αν αυτή η πορεία απόκλισης συνεχιστεί η χώρα θα βρεθεί εκ νέου μπροστά σε υπαρξιακά οικονομικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά διλλήματα» τόνισε, λέγοντας πως «η δική μας η παράταξη έπραξε το χρέος της για να βγούμε από τη κρίση. Και σήμερα δεν υπάρχει στον ορίζοντα το δίλλημα αν θα μείνουμε Ευρώπη. Υπάρχει όμως επιτακτικό το ερώτημα αν θα γίνουμε Ευρώπη. Ή θα παραμείνουμε φτωχός ουραγός», συμπλήρωσε.

5907350

Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το «στρατηγικό σχέδιο» του κόμματός του με «συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους», καθώς δεσμεύτηκε ως προς τα επτά βήματα για δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους. «Ένα σχέδιο επτά απαραίτητων βημάτων για να μπορέσουμε με ισχυρές δημόσιες πολιτικές να εγγυηθούμε την κοινωνική ευημερία για όλους. Όχι μόνο για τους ισχυρούς και τους προνομιούχους. Αλλά για την κοινωνική πλειοψηφία που ζει από το μόχθο και την εργασία της», σχολίασε.

Αναλυτικά, τα επτά βήματα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ:

Βήμα Πρώτο: Ανασυγκροτούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Για μια δίκαιη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη.

Για μια οικονομία δυναμική και εξωστρεφή, που θα βγει από την παγίδα και τον εγκλωβισμό των πελατειακών σχέσεων, των προνομιακών προμηθευτών και των κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων.

Για μια οικονομία που θα βασίζεται στην γνώση, την καινοτομία, την δίκαιη πράσινη μετάβαση και θα διεκδικεί το δικό της μερίδιο στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.

Με ανακατεύθυνση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και των υπόλοιπων χρηματοδοτικών εργαλείων στην πρωτογενή παραγωγή, την μεταποίηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις κρίσιμες υποδομές και την έρευνα.

Μια οικονομία που θα αξιοποιήσει επιτέλους το υψηλών προσόντων ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, τους νέους επιστήμονες, τους εξειδικευμένους τεχνίτες, την συσσωρευμένη εμπειρία των αγροτών.

Με ένα Τραπεζικό σύστημα που θα έχει τη σφραγίδα της Δημόσιας παρέμβασης.

Με ισχυρό δημόσιο Πυλώνα, από την ανάκτηση του ελέγχου μιας συστημικής Τράπεζας αλλά και με πρωταγωνιστικό ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Με στόχο ο Δημόσιος Πυλώνας να κατευθύνει τον ανταγωνισμό προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στη ρευστότητα.

Με στόχο να επιβληθεί μια πολιτική μείωσης των επιτοκίων χορηγήσεων.

Ώστε να αποτραπεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Γιατί καμία οικονομία δε μπορεί να ανθίσει χωρίς πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Και το τραπεζικό και χρηματοδοτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν λύνεται ούτε με μπαλοθιές, ούτε με ψευτο μπινελίκια και τζάμπα μαγκιές.

Αλλά με σχέδιο, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα.

Βήμα Δεύτερο: Ενισχύουμε το εισόδημα και θωρακίζουμε την αγοραστική δύναμη

Αντιμετωπίζουμε άμεσα το πρόβλημα της ακρίβειας με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και με παρεμβάσεις στο πεδίο διαμόρφωσης των τιμών:

Με αυξήσεις μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αυξήσεις όλων των συντάξεων.

Με τη ρύθμιση των χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Βάζοντας τέλος στην πολιτική τροφοδότησης της αισχροκέρδειας.

Φορολογώντας τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας και των διυλιστηρίων.

Απρόσμενα κέρδη είπαν σήμερα.

Απρόσμενες και οι συνέπειες στο εισόδημα των νοικοκυριών.

Αν όμως ήταν απρόσμενα τα κέρδη, απρόσμενη και έκτακτη θα πρέπει να είναι και η φορολόγηση τους.

Βάζοντας, επίσης, πλαφόν στα κέρδη των εταιριών ενέργειας και στις λιανικές τιμές.

Αλλά και κινητοποιώντας το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους ώστε να σπάσουμε τα καρτέλ που ναρκοθετούν την συλλογική προσπάθεια για την δίκαιη ανάπτυξη και την συλλογική ευημερία.

Γιατί πολύ σύντομα οι επιδοτήσεις και τα pass θα σταματήσουν.

Και οφείλουμε να επιβάλουμε τη μείωση των τιμών πριν εξαϋλωθεί το εισόδημα των νοικοκυριών.

Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο.

Αυτό άλλωστε επιτάσσει και το Σύνταγμά μας.

Που λέει ότι οι «Έλληνες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.»

Βήμα Τρίτο: Θέτουμε στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και το δικαίωμα στην εργασία.

Η εργασία για εμάς δεν είναι απλώς ένας συντελεστής παραγωγής. Είναι το επίκεντρο της οικονομίας.

Γιατί μόνο η εργασία παράγει πλούτο και αυτόν τον πλούτο πρέπει να τον καρπώνεται.

Στόχος μας είναι η επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας. Να νιώσουν οι εργαζόμενοι ισχυροί και ασφαλείς.

Το κράτος στη δική μας αντίληψη δεν μπορεί να λειτουργεί ως παρατηρητής της ασυδοσίας.

Πρέπει να βάλει και θα βάλει κανόνες :

Για να εξαλείψουμε την επισφαλή, την ανασφάλιστη, τη μαύρη εργασία και να ενισχύσουμε την διαπραγματευτική θέση των εργαζόμενων.

Για καλύτερους μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Γιατί δίκαιη κοινωνία σημαίνει κανόνες στην εργασία.

Και ευημερία για όλους θα έχουμε μόνο με εργασιακή ασφάλεια, καλύτερες δουλειές και καλύτερους μισθούς.

Βήμα Τέταρτο: Δημιουργούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ

Το ΕΣΥ είναι πρώτα και κύρια οι άνθρωποι του.

Οι άνθρωποι που πάλεψαν σε τραγικές συνθήκες μέσα στην πανδημία.

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες που έχουν ξεπεράσει τα όρια της εργασιακής εξάντλησης αλλά δεν ανταμείβονται ανάλογα της προσφοράς τους.

Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να στηρίξουμε.

Με αυξήσεις των απολαβών τους, με αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος τους, αλλά και με στήριξη και ανάπτυξη των υποδομών του.

Και ο νέος εθνικός μας στόχος είναι η σύγκλιση, αυτός περνάει μέσα από την αναγέννηση, την ανοικοδόμηση του ΕΣΥ και των υποδομών του.

Είναι η κορυφαία μας προτεραιότητα.

Για υπηρεσίες υγείας καθολικά προσβάσιμες και ποιοτικές για όλες και όλους, ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα.

Βήμα Πέμπτο: Ενισχύουμε τη δημόσια παιδεία

Δεσμευόμαστε για ποιοτικά Δημόσια και Δωρεάν, σχολεία και πανεπιστήμια.

Δημόσιες και δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές.

Με αύξηση των δαπανών και μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών για να επιλύσουμε επιτέλους το τεράστιο πρόβλημα των αναπληρωτών.

Γιατί για εμάς η παιδεία, η ποιοτική εκπαίδευση, σχολική, πανεπιστημιακή ή τεχνική δεν είναι προνόμιο.

Είναι δικαίωμα των παιδιών μας και υποχρέωση της πολιτείας.

Είναι προϋπόθεση για την πρόοδο και την ευημερία, προϋπόθεση δημοκρατίας και πολιτισμού.

Αλληλεγγύης και σεβασμού.

Βήμα έκτο: Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία

Για εμάς η κοινωνική πρόνοια, η κρατική φροντίδα δεν αφορά μόνο την ακραία φτώχεια.

Αφορά το σύνολο των πολιτών και στοχεύει στον περιορισμό των ανισοτήτων, την ενίσχυση όσων έχουν ανάγκη.

Και αποτελεί ένα από τα κύρια εργαλεία για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Γιαυτό στηρίζουμε τις μητέρες, φροντίζουμε το παιδί, εγγυόμαστε την ενεργό κοινωνική στήριξη των ανάπηρων συμπολιτών μας, μεριμνούμε για τους ηλικιωμένους με ειδικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και υπηρεσιών φροντίδας.

Βήμα έβδομο: Εγγυόμαστε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη, προστατεύουμε την πρώτη κατοικία.

Το στεγαστικό πρόβλημα θα είναι το πρόβλημα της επόμενης δεκαετίας. Και είναι γιαυτό που απαιτείται άμεση κρατική παρέμβαση.

Τώρα χωρίς άλλη χρονοτριβή.

Και επαναλαμβάνω αυτό που είπα προηγουμένως : Αν η αναδιανομή της ακίνητης περιουσίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση και τα funds σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας δεν αποτραπεί, το αποτέλεσμα θα είναι μη αντιστρέψιμο.

Και θα είναι οδυνηρό για τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.

Έχουμε σχέδιο συγκροτημένο και άρτιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και για την πρόσβαση σε ποιοτική στέγη.

Ένα ολιστικό σχέδιο για την ρύθμιση των τραπεζικών δανείων με δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και απαγόρευση πλειστηριασμών, αλλά και μια δέσμη παρεμβάσεων για την ρύθμιση των τιμών των ακινήτων, με περιορισμό του air bnb μόνο για φυσικά πρόσωπα, με τη δημιουργία της Τράπεζας στέγης και με ειδικό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τους νέους και τις νέες.

Στοχεύοντας σε μια «οικονομία συμπεριληπτική, δυναμική, πράσινη και βιώσιμη», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προσπάθησε να προκαταλάβει τυχόν αντιδράσεις, λέγοντας πως «θα χαρακτηρίσουν το πρόγραμμα μας ακριβό, ουτοπικό, ανεφάρμοστο», κάνοντας λόγο για απόπειρα κατασκευής μιας στρεβλής εικόνας από τους πολιτικούς τους αντιπάλους. «Δεν ξέρουμε εμείς πως βγαίνουν τα νούμερα» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως ρυθμίσαμε το χρέος και αφήσαμε 37 δις ευρώ στα δημόσια ταμεία.

«Οι αξίες μας, δεν είναι δωρεάν»

Θέλω να τους ρωτήσω: Πόσο αλήθεια κοστίζει η ζωή της 63 χρονης που χάθηκε προχθες στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου στην Κω; Πόσο κοστίζει η ζωή του εργάτη που χάθηκε πριν από μια βδομάδα στο Πέραμα;Πόσο κοστίζει η ζωή της 19χρονης εγκύου που ξεψύχησε χθες περιμένοντας για πέντε ώρες ασθενοφόρο στη Νέα Μάκρη; Πόσο κοστίζει η ισότητα; Πόσο η ασφάλεια ;Πόσο η αξιοπρέπεια των Ελληνίδων και των Ελλήνων», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. «Όλα αυτά, οι αξίες μας, δεν είναι δωρεάν. Είναι χωρίς αντίτιμο. Γιατί υπερβαίνουν την ψυχρή λογική της πληρωμής τοις μετρητοίς. Είναι αξίες και αρχές μιας κοινωνίας στην οποία αξίζει να ζει κανείς» αντέτεινε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και συνέχισε, λέγοντας πως «αυτές οι αξίες κρίνονται στις επερχόμενες εκλογές».

Θα αγωνιζόμαστε πάντα και από όποια θέση

Μιλώντας για τη σύγκρουση δύο σχεδίων στην επικείμενη κάλπη, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε πως «στην μια πλευρά ο κόσμος της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης» και από την άλλη «ο κόσμος της ελίτ και της ολιγαρχίας», καταλήγοντας πως θα αγωνιζόμαστε πάντα και από όποια θέση για μια κοινωνία, ευημερίας, ισότητας και δικαιοσύνης».

protothema.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith