Μίλτος Ζαμπάρας: Η κυβέρνηση ομολογεί το βατερλό των χρωματιστών τιμολογίων

zamparas

Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την αλήστου μνήμης απόφαση της ηγεσίας του ΥΠΕΝ να εισαγάγει τα χρωματιστά τιμολόγια, τα οποία παρουσιάστηκαν ως το εργαλείο που θα μείωνε τους λογαριασμούς του ρεύματος και τώρα καταργούν επί της ουσίας τα πράσινα τιμολόγια. Ο κ. Σκυλακάκης περιέγραψε, τότε, αυτή τη νέα μορφή τιμολόγησης ως μια «καινοτόμα» προσέγγιση για τον έλεγχο της αισχροκέρδειας των εταιρειών ενέργειας, που εκμεταλλεύονταν καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Παρά τις έντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), τις ενώσεις καταναλωτών και τους επαγγελματικούς φορείς, οι οποίοι τόνιζαν πως το νέο αυτό μοντέλο ήταν τόσο ανέφικτο όσο και περίπλοκο, η κυβέρνηση επέμεινε στη στήριξή του. Έναν χρόνο αργότερα, ωστόσο, η κατάργηση των πράσινων τιμολογίων αποκαλύπτει εμμέσως το φιάσκο της πολιτικής αυτής επιλογής. Τα τιμολόγια δεν μειώθηκαν, ενώ οι τιμές ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται, με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να δείχνουν άνοδο 11,3% μέσα στο προηγούμενο έτος.

Αντί να αντιμετωπίσουν την αισχροκέρδεια των ενεργειακών εταιρειών και να επανασχεδιάσουν το ρόλο του χρηματιστηρίου ενέργειας, η κυβέρνηση συνεχίζει με επιδοτήσεις και πρόχειρες λύσεις, δίνοντας την εντύπωση πως προσπαθεί να ελέγξει την αγορά. Το μόνο που πετυχαίνουν, ωστόσο, είναι να παραδεχτούν την αποτυχία τους, ενισχύοντας τη σύγχυση και την ανασφάλεια των καταναλωτών, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι τους περιμένει στο μέλλον όσον αφορά το ενεργειακό κόστος.

Μέσα σε όλα αυτά, αλλάζουν και το ωράριο του νυχτερινού ρεύματος, προσπαθώντας ξανά να καλύψουν την αδυναμία τους να οργανώσουν αποτελεσματικά την παραγωγή ενέργειας, την ώρα που η χώρα φτάνει στο σημείο να σπαταλά ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν θλιβερό, διότι την ανικανότητά τους τελικά την πληρώνουμε όλοι από την τσέπη μας.



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith