Μητσοτάκης – Ερντογάν: Σε 30 λεπτά ολοκληρώθηκε η συνάντηση στη Νέα Υόρκη

mitsotakis erdoganarthrou

Περίπου 30 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τρίτης (24/09/2024) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκαν το μεταναστευτικό, οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα και συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο Μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.

Η συνάντηση έλαβε χώρα με το σχήμα «τρεις συν τρεις» και έγινε σε καλό κλίμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χειραψία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και τον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Τούρκου προέδρου.

Χειραψίες υπήρξαν από την πλευρά του κυρίου Ερντογάν τόσο προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, όσο και προς την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Άννα Μαρία Μπούρα.

«Τι κάνεις;» ρώτησε ο αρχικά πρωθυπουργός τον Ερντογάν για να λάβει την απάντηση πως «είμαι πολύ καλά» ενώ στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε τη γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, λέγοντάς του «μου αρέσει η μπλε γραβάτα σου».

Οι διευρυμένες συζητήσεις των δύο ηγετών είχαν στενό χρονικό πλαίσιο, καθώς λαμβάνουν χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Δείτε εδώ το βίντεο:

Η τουρκική προεδρία από την πλευράς επεσήμανε με ανάρτησή της στο twitter το καλό κλίμα στη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την 79η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δέχθηκε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να προχωρήσουν με σίγουρα βήματα προς το μέλλον στη βάση της καλής γειτονίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν επεσήμανε ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και η δράση σύμφωνα με τη διατύπωση και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες.

Τονίζοντας ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδιαίτερα στη Γάζα, στοχεύουν αθώους πολίτες καθώς και την ειρήνη της περιοχής, ο Πρόεδρος Ερντογάν πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί η κρίση στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ. προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια παραδίδεται στη Γάζα χωρίς εμπόδια».

newsit.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith