Συνάντηση της Σχολής Γονέων στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο

1000075339

Με ομιλητή τον Ελλογιμώτατο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Κορναράκη συνεχίστηκαν οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Ο κ. Καθηγητής ανέπτυξε το πολύ ενδιαφέρον θέμα: «Ο ρόλος της οικογένειας στη γένεση του προβλήματος της βίας και στην πρόληψή του» την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 και ώρα 18:00’ στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κτιρίου «Χρυσόγελου» και την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 και ώρα 18:00’ στο Αγρίνιο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αγρινίου.
Ο κ. Κορναράκης στην εισήγησή του τόνισε, ότι το θέμα του ρόλου της οικογένειας στη γένεση του προβλήματος της βίας και στην πρόληψή του είναι κομβικής σημασίας, διότι παρά τα όσα συζητήθηκαν το διάστημα που προηγήθηκε, η οικογένεια παραμένει το κύτταρο της κοινωνίας και όταν αυτή βλαφθεί, τότε ζημιώνονται όλοι, ξεκινώντας από τα παιδιά και καταλήγοντας στην κοινωνία εν συνόλω.
Κατά τον ομιλητή, οι περιπτώσεις ενδοσχολικής βίας καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, τόσο διότι αφορούν σε βίαιες συμπεριφορές νέων ανθρώπων και αυριανών πολιτών αλλά και διότι ξενίζουν με την σκληρότητα που εκδηλώνονται. Πηγές από τις οποίες αντλούνται οι βίαιες συμπεριφορές είναι ασφαλώς το διαδίκτυο, οι συναναστροφές συνομηλίκων, οι παρενέργειες της εφηβικής κρίσης, αλλά και η γονεϊκή ανεπάρκεια στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
Συνεχίζοντας την εισήγησή του ανέλυσε τύπους αυτής της γονεϊκής ανεπάρκειας και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις όπου οι οικογένειες λειτουργούν ως τοξικά μικροκλίματα και αποτελούν γενεσιουργούς παράγοντες βίας.
Ο ομιλητής επεσήμανε, ότι οι γονείς πρέπει να «διαβάζουν» τα σημάδια παραβατικότητας στους νέους, από τη μία πλευρά κατανοώντας ότι η κρίση της εφηβείας δεν πρέπει να ενοχοποιεί την προσωπικότητα των παιδιών τους και από την άλλη πλευρά εντείνοντας το ενδιαφέρον τους για τους/τις εφήβους τους. Οι γονείς οφείλουν να αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία ενοχλητικές συμπεριφορές των παιδιών τους, ασκώντας έλεγχο με ισορροπία (ούτε υπερβολικά λίγος έλεγχος, ούτε υπερβολικά πολύς έλεγχος, να αποφεύγουν να αντιδρούν τα παιδιά τους με ακραίο τρόπο) και να διοχετεύουν την ένταση των εφήβων σε δημιουργικές ενασχολήσεις, όπως ο αθλητισμός, η τέχνη, η μουσική κ.λπ.
1000075261
Καταλήγοντας ο κ. Κορναράκης τόνισε ότι οι πατέρες της Εκκλησίας, παλαιοί και σύγχρονοι, επισημαίνουν πως οι γονείς πρέπει να γίνονται πρότυπα για τα παιδιά τους, να τα βοηθούν να καλλιεργήσουν την πνευματικότητά τους, κυρίως όμως οι ίδιοι οι γονείς να καλλιεργούν τον εαυτό τους και να βρίσκονται σε μια διαρκή αυτοαγωγή, διότι η βελτιστοποίηση του γονεϊκού ρόλου απαιτεί θυσία του εγωισμού και αναπροσαρμογή στις συνθήκες που έχει ανάγκη το παιδί μας.
Κλείνοντας τις εκδηλώσεις και στις δύο πόλεις ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε θερμά τον ομιλητή για την συμμετοχή του στη Σχολή Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, λέγοντας ότι ο κ. Κορναράκης είναι «ιδιαίτερα σεβαστός και αγαπητός σε όλη την εκκλησιαστική μας οικογένεια. Συμπαραστέκεται με πολλούς τρόπους στο ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας, με την παρουσία του μέσα σε πολλές Συνοδικές Επιτροπές, Συνέδρια και Εκδηλώσεις, συνδυάζοντας την επιστημονική του γνώση με τη βαθιά του πίστη και την αγάπη του για το θεσμό της Εκκλησίας και της οικογένειας».
«Η ενδοσχολική βία νομίζω, ότι θα αναχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν από ‘δω και στο εξής την ελληνική κοινωνία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε λέγοντας: «Κατανοώ απόλυτα εσάς τους γονείς που δεν αισθάνεστε ότι τα παιδιά σας, πλέον, είναι ασφαλή μέσα στα σχολεία τους και αυτό είναι δυστυχώς μια ανατροπή. Συνήθως οι γονείς αισθάνονταν πολύ ήσυχοι, όταν το παιδί τους έμπαινε μέσα στον σχολικό χώρο. Ένιωθαν ότι το αφήνουν στο πλέον ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει πια. Συχνά γινόμαστε αποδέκτες φαινομένων ενδοσχολικής βίας όπου θύτες και θύματα είναι οι ίδιοι οι μαθητές».
Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε επίσης στην ευθύνη των γονέων, λέγοντας ότι πολλές φορές «αδιαφορούν για την απασχόληση των παιδιών τους, για τα παιχνίδια που παίζουν, τις ταινίες που βλέπουν, τους φίλους που κάνουν στο διαδίκτυο. Αυτό που πρέπει να κάνει ο γονέας είναι να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού του, γιατί μόνο όταν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού του μπορεί πραγματικά να το ακούσει την ώρα που πρέπει, να το συμβουλεύσει όπως πρέπει και να σταθεί δίπλα του ως συμπαραστάτης είτε είναι το θύμα είτε είναι ο θύτης. Διότι, όσο δύσκολο είναι ο γονέας να έχει ένα παιδί που έχει θυματοποιηθεί μέσα από εκφράσεις βίας άλλο τόσο δύσκολο είναι να έχει ένα παιδί που ασκεί βία».
1000075343
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, τόνισε ότι η Εκκλησία θα εξακολουθήσει να συντηρεί τέτοιους θεσμούς, όπως ο θεσμός της Σχολής Γονέων και μίλησε για την λειτουργία των Σχολών εκτός του Μεσολογγίου και του Αγρινίου στις έδρες των Δήμων της Ιεράς Μητροπόλεως, εκφράζοντας την επιθυμία του από την ερχόμενη ιεραποστολική χρονιά να συσταθούν Ενοριακές Σχολές Γονέων στις Ενορίες των πόλεων και των κωμοπόλεων της Ιεράς Μητροπόλεως.
Η επόμενη και τελευταία συνάντηση της Σχολής θα πραγματοποιηθεί με ομιλητή τον κ. Νικήτα Καυκιό, Ψυχολόγο – Συγγραφέα, την Κυριακή 14 Απριλίου 2024, στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, με θέμα: «Με ποιούς τρόπους μπορώ να υποστηρίξω τη βελτίωση των ενδο-οικογενειακών σχέσεων;» και στο Αγρίνιο την Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 με θέμα: «Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο τις ψυχολογικές του δυσκολίες;»

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/3eka3KW2YWhgbxet7
1000075277

1000075349



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith