Τo Γυμνάσιο Λεπενούς σχολείο υποδοχής για το σχολείο Skujenes Pamatskola της Λετονίας στο πλαίσιο Erasmus

gimnasio

Το Γυμνάσιο Λεπενούς στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus με θέμα την Βιοποικιλότητα έγινε σχολείο υποδοχής και φιλοξένησε 11 μαθητές και 3 εκπαιδευτικούς από το σχολείο Skujenes Pamatskola της Λετονίας στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2024.

Κατά την πρώτη μέρα συνάντησης στις 7 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών του Γυμνασίου Λεπενούς υποδέχτηκαν μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς του σχολείου με τον Εθνικό ύμνο της Λετονίας. Η Διευθύντρια του σχολείου κ. Μπεκούλη Ευδοξία στο καλωσόρισμα της αποστολής τόνισε τους δεσμούς που συνδέουν τα δύο σχολεία από το παρελθόν στο πλαίσιο ενός προγράμματος Comenius το 2009, αναφέρθηκε στην προσφορά των προγραμμάτων Erasmus στην ανταλλαγή σκέψεων μεταξύ των συνεργαζόμενων σχολείων για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, την αλληλογνωριμία της πολιτιστικής κουλτούρας και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας κάθε λαού. Υπογράμμισε την ευκαιρία που δημιουργείται για την καλλιέργεια φιλικών σχέσεων, της ενσυναίσθησης και της συνεργασίας για την επίλυση κοινών προβλημάτων.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου της Λετονίας με ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Λεπενούς περιηγήθηκαν στο σχολείο και στη συνέχεια μαθητές /τριες και των δύο σχολείων συζήτησαν στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του σχολείου θέματα που σχετίζονται με την βιοποικιλότητα στις χώρες τους και κυρίως στην περιοχή τους.
Συγκεκριμένα μαθητές του σχολείου της Λετονίας παρουσίασαν την χώρα τους, το σχολείο τους και την χλωρίδα της περιοχής τους. Μαθητές /τριες του Β2 Γυμνασίου Λεπενούς, οι οποίοι εντρυφούν μέσω του προγράμματος «Διαχείριση φυσικών πόρων» στην ορθή και συνετή εκμετάλλευση και αξιοποίη των φυσικών πόρων, παρουσίασαν την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής τους, μίλησαν για τον ενυάλιο πλούτο της λίμνης Τριχωνίδας. Παρουσιάστηκαν επίσης οι δράσεις του Γυμνασίου Λεπενούς κατά το Α΄ τετράμηνο μέσω της WEB T.V, μία καινοτόμος δράση, η οποία εφαρμόζεται στο Γυμνάσιο Λεπενούς επί σειρά ετών.

Οι μαθητές της Λετονίας ξεναγήθηκαν στο εργαστήριο Τεχνολογίας του σχολείου, όπου θαύμασαν τις δημιουργίες των μαθητών του σχολείου.
Στην συνέχεια στο αύλειο χώρο του σχολείου οι μαθητές της Λετονίας παρουσίασαν χορούς από την χώρα τους. Οι μαθητές /τριες του Γυμνασίου Λεπενούς σε συνεργασία με τον πολιτιστικό – χορευτικό Σύλλογο του χωριού «Ο Κατσαντώνης» παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς της περιοχής, ενώ στο τέλος οι μαθητές /τριες και των δύο σχολείων χόρεψαν στους ήχους της μουσικής της Λετονίας και του ήχου του χασαποσέρβικου.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων προσέφερε εδέσματα της περιοχής στους φιλοξενούμενους.

Τις δράσεις της πρώτης ημέρας στο σχολείο τίμησαν με την παρουσία τους η κ. Πελέκη Αικατερίνη, Σύμβουλος Αγγλικής Γλώσσας και Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου, ο κ. Θετάκης Χρήστος, πρώην Διευθυντής του Γυμνασίου Λεπενούς, η κ. Μαρσέλλου Ελένη, καθηγήτρια Ελληνικής φιλολογίας, ο κ. Πατσέας Μιχάλης, πρώην καθηγητής και Υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης του Γυμνάσιου Λεπενούς.

Την 2η μέρα 8 Φεβρουαρίου 2024, ημέρα Πέμπτη μαθητές του Β2 Γυμνασίου με τους μαθητές του σχολείου της Λετονίας μετέβησαν στο Μεσολόγγι, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν την λειτουργία των αλυκών, να επισκεφθούν την Τουρλίδα, να δουν τα πουλιά που ενδημούν εκεί, τα φλαμίγκος, να θαυμάσουν τις ιδιαίτερες κατοικίες της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, τις πελάδες, κομμάτι της ιστορίας και μνημείο των παραδοσιακών δραστηριοτήτων των Μεσολογγιτών και επισκέφθηκαν τον Κήπο των Ηρώων και την Δημοτική Πινακοθήκη, η οποία περιλαμβάνει πίνακες αυθεντικούς και αντίγραφα από σκηνές της Εξόδου του Μεσολογγίου, προσωπογραφίες Φιλελλήνων και Ελλήνων οπλαρχηγών, γκραβούρες αυθεντικές του 1837, νομίσματα, όπλα του 1826, γύψινες προτομές από τους πέντε Μεσολογγίτες Πρωθυπουργούς.
Στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου της Λετονίας προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα: ένα μπουκάλι λάδι, τονίζοντας την χρησιμότητα αλλά και την αξία του ελληνικού ελαιόλαδου, ένα βάζο με ελιές καλαμών, αρωματική δάφνη και τοπικός παραδοσιακός μπακλαβάς.
Επιδόθηκε επίσης για την βιβλιοθήκη του σχολείου της Λετονίας ένα βιβλίο του κ. Κονταξή Κων/νου το οποίο αναφέρεται στους τόπους μνήμης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου, ένα λεύκωμα στο οποίο απεικονίζεται ο ενυάλιος πλούτος της λίμνης Τριχωνίδας και ένα τουριστικό οδηγό με τα αξιοθέατα του Νομού.

Το ίδιο και οι φιλοξενούμενοι πρόσφεραν, τοπικά τους προϊόντα, κουτιά με σοκολάτες και γλυκαντικά, μια κούπα με αρωματικά φυτά του τόπου τους.
Υπεύθυνοι/ες καθηγητές/τριες της δράσης ήταν η κ. Κολεντίνη Ευανθία, καθηγήτρια Αγγλικών, η οποία πραγματοποίησε την ξενάγηση των φιλοξενούμενων στο σχολείο, στην ευρύτερη περιοχή της Λεπενούς, στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Καστρακίου, στην Αρχαία Στράτο αλλά και στο Μεσολόγγι και στο Αιτωλικό, η κ. Παππά Καλλιόπη, καθηγήτρια Τεχνολογίας, η κ Γερόλυμου Ειρήνη, καθηγήτρια Φυσικών Επιστημών, υπεύθυνες του περιβαλλοντικού προγράμματος «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» και ο κ. Ευθυμίου Νικόλαος, καθηγητής Πληροφορικής.
Η δράση υλοποιήθηκε υπό την ευγενική χορηγία του Δήμου Αγρινίου, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την αρωγή και στήριξη και για την διάθεση του βιβλίου του κ. Κονταξή Κωνσταντίνου «Αγρίνιο: Τόποι Μνήμης». Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου Λεπενούς εκφράζει τις ευχαριστίες επίσης στον κ. Σταμάτη Κων/νο, πρόεδρο της τοπικής κοινότητας για την βοήθειά του, τον αγροτικό συνεταιρισμό «Stamna Olives για την διάθεση του ελαιόλαδου και των ελαιών, το ζαχαροπλαστείο «Νταλαφούρας» για την διάθεση των γλυκών (μπακλαβά), την Τριχωνίδα
Α.Ε. για την διάθεση του Λευκώματος για την λίμνη Τριχωνίδα.
Θερμές ευχαριστίες στον κ. Κάτσιο Γιάννη, πρόεδρο και χοροδιδάσκαλο του Τοπικού Χορευτικού Συλλόγου «Ο Κατσαντώνης» για την διδασκαλία των χορών στην χορευτική ομάδα του σχολείου και στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, το Διοικητικό Συμβούλιο του
Συλλόγου και τις κυρίες του Συλλόγου για την παράθεση γεύματος στους φιλοξενούμενους από την Λετονία.
Μέσω της δράσης αυτής προωθήθηκε ενεργά μεταξύ των δύο συνεργαζόμενων σχολείων η πολυμορφία, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά, η ψηφιακή εκπαίδευση και η ανταλλαγή απόψεων με εκπαιδευτικούς της φιλοξενούμενης χώρας.

Η Διευθύντρια & ο Σύλλογος Διδασκόντων
του Γυμνασίου Λεπενού



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith