Μουσείο Κατράκη: Πραγματικότητα, ευθύνες και επόμενη μέρα
Με αφορμή την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών θέλουμε να αποτυπώσουμε την πραγματικότητα, τις ελλείψεις που αποτέλεσαν τροχοπέδη, αλλά και να σκιαγραφήσουμε την επόμενη μέρα για το Μουσείο Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό.
Η διοίκηση και λειτουργία ενός Μουσείου, όπως το Κατράκειο, δεν είναι μια απλή υπόθεση, ούτε είναι από αυτές τις υποθέσεις που ένας ΔΗΜΟΣ μπορεί εύκολα με τις δομές του να υποστηρίξει. Και αυτό διότι προϋποθέτει εξειδικευμένες και επιστημονικές γνώσεις, μουσειολογικές και όχι μόνο.
Πρέπει όμως να γίνει γνωστό, ότι η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του Κατρακείου καθορίζεται αυστηρά από το καταστατικό του και όχι κατά το δοκούν από την εκάστοτε δημοτική αρχή, γεγονός που σημαίνει ότι καταστατικά αποκλείονται άτομα και ενδεχόμενες στοχευμένες επιλογές που θα είχαν βαρύνοντα ρόλο στην προσπάθεια αναβάθμισής του.
Συγκεκριμένοι είναι και οι κανόνες λειτουργίας του, οι οποίοι λόγω του νομικού καθεστώτος που το διέπει είναι βραδείς και σε κάθε περίπτωση, με αυτές τις διαδικασίες η εδραίωσή του αναγκαστικά ακολουθεί τους ίδιους ρυθμούς. Π.χ. ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις όχι εξειδικευμένου αλλά ούτε καν απλού προσωπικού.
Και βέβαια πρέπει να καταγραφεί για ακόμη μια φορά ότι κατά την δημοτική θητεία μας η απουσία πλειοψηφίας απαγόρευε δυστυχώς κάθε σκέψη κρίσιμης μεταρρύθμισης και τομών που πρέπει, αναντίρρητα, να γίνουν.
Παρόλα αυτά και παρά την διετή και πλέον περίοδο των αποκλεισμών λόγω της πανδημίας έγιναν βήματα όχι τόσο βάσει των – συγκεκριμένων – δυνάμεών μας, αλλά εξαιτίας της άμεσης σχέσης μας με το Αιτωλικό. Όταν προέρχεσαι και αποτελείς κομμάτι του Αιτωλικού δεν μπορείς παρά να έχεις το Κατράκειο μέσα σου.
Έτσι λοιπόν ένας μεγάλος στόχος επετεύχθη, ήτοι η αύξηση της επισκεψιμότητας του Μουσείου κατά 200%!
Επιπρόσθετα προβήκαμε σε αρκετές παρεμβάσεις και επισκευές στις υποδομές, εξασφαλίσαμε το κονδύλι για την εκπόνηση μελέτης συντήρησης των έργων τέχνης του και υποβάλλαμε και πετύχαμε να εντάξουμε σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα το έργο ψηφιοποίησης του Μουσείου.
Οι παρεμβολές στην διαδικασία και η ανάγκη να προστατεύσουμε με κάθε δυνατό τρόπο την ορθή διαχείριση των κονδυλίων του προγράμματος αυτού με ανάγκασαν να μην συναινέσω και να γνωρίσω στον Υπουργό τους λόγους αυτούς.
Είναι ευχής έργον ότι τους παρέπεμψε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο εκφράστηκε έκπληξη αρμοδίως, φρονούμε όμως ότι χρέος κάθε Δημάρχου και δημοτικής αρχής είναι κάθε απόφαση του να διέπεται από την νομιμότητα, την ορθολογικότητα και τον σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και στις διαδικασίες που το προστατεύουν.
Είναι γεγονός ότι η ευθύνη όλων για την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας του Κατράκειου είναι μεγάλη και το σίγουρο είναι πως δεν επιτυγχάνεται όταν καταργείται από αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο και εντάσσεται στις ακόμη πιο βραδείες γραφειοκρατικές διαδικασίες ενός ΔΗΜΟΥ.
Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη το Κατράκειο να απεγκλωβιστεί και να ενταχθεί σε νομικό καθέτως λειτουργίας κατά το πρότυπο άλλων επιτυχημένων μουσείων και αυτό πρέπει να απασχολήσει την Κεντρική Περιφερειακή και Τοπική διοίκηση ΑΜΕΣΑ. Γιατί καλά είναι τα ευχολόγια, αλλά η κεντρική διοίκηση οφείλει να δίνει το θεσμικό πλαίσιο, να περιορίζει την γραφειοκρατία και να γίνεται σύμμαχος της πραγματικότητας. Όχι υποστηρικτής των γραφειοκρατών που δεν υπηρετούν το σκοπό.
Το Κατράκειο δικαιούται να είναι αυτοτελές νομικό πρόσωπο. Λόγω της μοναδικότητάς του και των επιθυμιών της δωρήτριας.
Μην ξεχνούμε ότι σε περίπτωση διάλυσης του Νομικού Προσώπου οι κληρονόμοι έχουν δικαίωμα να αξιοποιήσουν κατά το δοκούν τα εκθέματα. Και συνάμα θεσμικό πλαίσιο που βοηθάει έμπρακτα ένα Νομικό Πρόσωπο με τέτοιοΚαταστατικό και τέτοιο σκοπό.
Το οφείλουμε όλοι στο Αιτωλικό.
Το οφείλουμε όλοι στη Βάσω Κατράκη.
Το Κατράκειο εκπέμπει Δημοτικά, Περιφερειακά. Εκπέμπει πανελλήνια. Πανευρωπαικά!
Έχει εμβέλεια τεράστια που δεν πρέπει να αγνοηθεί!
Ο λόγος είναι στην Κυβέρνηση, στην Περιφέρεια και τη νέα Δημοτική Αρχή.