Βαρύ το κλίμα στην Νέα Αριστερά: Δύο κόσμοι Χαρίτσης – Σακελλαρίδης

Σε τεταμένη εσωκομματικά ατμόσφαιρα συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Αριστεράς, καθώς μια ομάδα στελεχών της υπό το Γραμματέα του κόμματος, Γαβριήλ Σακελλαρίδη δεν φαίνεται να συναινεί στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και άλλες προοδευτικές δυνάμεις στη λογική της συγκρότησης ενός «Λαϊκού Μετώπου», θέση στην οποία επιμένει, ωστόσο, ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χαρίτσης έκανε λόγο στην εισήγησή του για ένα «οδικό χάρτη» προς ένα «Λαϊκό Μέτωπο», ο οποίος περιλαμβάνει:
Συνδιοργάνωση το επόμενο διάστημα δημόσιων εκδηλώσεων, συζητήσεων και ημερίδων, με πρόσκληση στα άλλα κόμματα για θέματα αιχμής.
Πρόσκληση προς τις δυνάμεις του Λαϊκού Μετώπου –και σε κοινωνικές οργανώσεις– για δημιουργία κοινών ομάδων επεξεργασίας προγραμματικών θέσεων.
Συγκροτημένο συντονισμό κοινοβουλευτικών ομάδων για από κοινού δράση στη Βουλή.
Συντονισμό δράσης σε κοινωνικούς χώρους και κοινωνικές κινητοποιήσεις.
Ανάληψη, από κοινού με άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, πρωτοβουλίας για την Ειρήνη.
Θέτοντας, δηλαδή, ένα προγραμματικό πλαίσιο ως βάση της εκκίνησης του προγραμματικού διαλόγου μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων.
«Δεν μπορώ να προκαταβάλω την πορεία και την εξέλιξη του εγχειρήματος. Είμαστε εδώ για να αξιολογούμε την πορεία, να συζητάμε, να αναδιαμορφώνουμε την τακτική» σημείωσε σχετικά ο κ. Χαρίτσης, λέγοντας πως «μέσα από τον διάλογο και την κοινή κινητοποίηση, τη δυναμική που θα αναπτύξει, θα αξιολογηθεί κατά πόσο μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που ένα Λαϊκό Μέτωπο καταστατικά θέλει να είναι: Μια εκλογική συνεργασία αυτοτελών σχημάτων πάνω σε προγραμματική βάση. Μια ενότητα μέσα στη διαφορά», όπως τόνισε ο κ. Χαρίτσης.
«Στις ανησυχίες για το ποιος θα ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας, θα απαντήσω πολύ ειλικρινά. Η πρόσκλησή μας θα αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις που προανέφερα, με τις οποίες θα μπορούσαμε να βρούμε κοινό βηματισμό σε προγραμματική βάση. Θα πρέπει με όποιους ανταποκριθούν να γίνει μια αρχή. Να γίνει ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα που θα σηματοδοτήσει την έναρξη δημιουργίας ενός πόλου. Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε» περιέγραψε ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς.
«Και επίσης πιστεύω ότι ένα πρώτο βήμα μπορεί και να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης. Να δημιουργήσει κινητικότητα στους κομματικούς σχηματισμούς και στην κοινωνία. Και να ακολουθήσουν κι άλλοι» συνέχισε ο κ. Χαρίτσης, προσθέτοντας πως «ας είμαστε ειλικρινείς, συντρόφισσες και σύντροφοι, και ας δούμε τη μεγάλη εικόνα. Η έλλειψη πραγματικής κουλτούρας πολιτικών συνεργασιών – κουλτούρα την οποία βέβαια η Αριστερά διακηρύσσει διαχρονικά – έχει διαμορφώσει σήμερα μία πρωτόγνωρη συνθήκη: η κοινωνία να ζητάει ενωτικές κινήσεις και η προοδευτική αντιπολίτευση να μένει αμήχανη και να μην μπορεί να ανταποκριθεί. Και ας παραδεχτούμε ότι όσο δεν υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση, ενωτική, ισχυρή απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη και τον κατακερματισμό των δυνάμεων της προοδευτικής αντιπολίτευσης, που θα δώσει ελπίδα στην κοινωνία, η αμφισβήτηση που διατύπωσε το κίνημα των Τεμπών θα συνεχίσει να κατευθύνεται σε μια θολή αντισυστημικότητα».
«Σ’ αυτό εμείς οφείλουμε όχι μόνο να πάρουμε θέση αλλά και να δράσουμε, να ενεργήσουμε. Η διαμόρφωση ενός πόλου προγραμματικών συγκλίσεων σε ριζοσπαστική και ρεαλιστική βάση με στόχο μια εναλλακτική πρόταση θα περιέχει και ισχυρές πολιτικές αντιπαραθέσεις αλλά και ενωτικές διεργασίες ανάμεσα στις υφιστάμενες πολιτικές δυνάμεις. Κάπως έτσι, όμως, γεννιέται – αν μπορέσει να γεννηθεί – κάτι νέο. Συντρόφισσες και σύντροφοι, Ήδη από την πρώτη μας πανελλαδική συνδιάσκεψη, τον περσινό Γενάρη, είχα πει ότι θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι γιατί αυτό απαιτεί η κρισιμότητα των στιγμών και η σοβαρότητα της Νέας Αριστεράς. Ότι μας ενδιαφέρει το πώς θα κυβερνηθεί αυτή η χώρα. Όχι γενικώς και αορίστως. Ούτε με όρους στείρου κυβερνητισμού» παρατήρησε ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς.
«Αλλά πώς θα κυβερνηθεί από σύγχρονες ριζοσπαστικές και προοδευτικές πολιτικές. Γιατί αυτή είναι η αγωνία των πολιτών και των ανθρώπων εκείνων που είναι ο δικός μας κόσμος: ο κόσμος της εργασίας, της παραγωγής, της έρευνας, της δημιουργικότητας, της παραγωγής του πλούτου. Είχαμε συμφωνήσει ότι η πρόταση της Νέας Αριστεράς είναι ότι το πολιτικό περιεχόμενο μετράει και ότι αυτό το περιεχόμενο εκκινεί πάντα από το έδαφος της Αριστεράς, πάνω στο οποίο θα κληθούν να μετρηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου πολιτικού χώρου, όχι με παρασκηνιακές συμφωνίες κορυφής αλλά με κοινωνικές και προγραμματικές συγκλίσεις. Είχαμε θέσει ως στόχο η Νέα Αριστερά να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια. Και στο ιδρυτικό μας συνέδριο μίλησα για την ανάγκη συγκρότησης ενός Λαϊκού Μετώπου. Με όρους υπεράσπισης των συμφερόντων των κοινωνικών στρωμάτων που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε και με συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις. Τις 6 προγραμματικές αιχμές που παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ», όπως είπε ο κ. Χαρίτσης.
«Στο ερώτημα αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα Λαϊκό Μέτωπο, είχα απαντήσει «Προφανώς και όχι, δεν υπάρχουν». Είχα όμως προσθέσει εμφατικά ότι πρέπει να αγωνιστούμε για να δημιουργηθούν. Προγραμματικά και στη βάση των πιεστικών κοινωνικών αναγκών. Είχα πει ότι πιστεύω ότι η Νέα Αριστερά πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ενός χώρου διαλόγου και προγραμματικών επεξεργασιών που να απαντάει στο κοινωνικό αίτημα της σύγκρουσης με τις πολιτικές της Δεξιάς», κατέληξε.
Σακελλαρίδης: Δεν μας αφορά σε αυτή τη φάση η δέσμευση στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ
Από πλευράς του, ο Γραμματέας της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανέφερε, κατά πληροφορίες, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι η μόνη πολιτική δύναμη που στέκεται θετικά σε μία προοπτική τύπου «Λαϊκού Μετώπου» μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Όμως το Λαϊκό Μέτωπο με στόχο να συγκροτηθεί μία ανταγωνιστική δύναμη προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να νοείται ως η συνεργασία της Νέας Αριστεράς αποκλειστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα λαϊκό μέτωπο απαιτεί σοβαρές διεργασίες. Ο στόχος πρωτίστως είναι να οργανώσει τη λαϊκή αντίσταση στο υπάρχον. Εν δυνάμει μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική κυβερνητική λύση αλλά και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι αποτελεσματική, να δίνει λύσεις, αλλιώς δεν αποκόπτεται η άνοδος της Ακροδεξιάς. Γρήγορες κινήσεις και αποκλειστικές συνεργασίες δεν εξασφαλίζουν ούτε την πρώτη ούτε την δεύτερη απαίτηση».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα κόμμα με χαμηλή διείσδυση στο εκλογικό σώμα, αποκομμένο από την κοινωνία και έναν πολιτικό λόγο που ακροβατεί ανάμεσα σε μία αριστερή ρητορική και μία πολιτική γραμμή του μέσου όρου, προσπαθώντας να ικανοποιήσει όλα τα δυνητικά εκλογικά ακροατήρια. Οι θέσεις του κόμματος για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, η αφωνία του στην ανάγκη φορολόγησης των πλουσίων και της ανάγκης επανάκτησης από το δημόσιο στρατηγικών τομέων της οικονομίας πιστοποιούν τη ραγδαία μετεξέλιξη του μετά τις εσωκομματικές εκλογές του Σεπτέμβρη του 2023. Η εκφυλιστική περίοδος που ακολούθησε τον έχει βυθίσει σε μία βαθιά απαξίωση, που ούτε προσπαθεί να την ερμηνεύσει ούτε επιθυμεί να κάνει την αυτοκριτική του. Ακόμα εκκρεμεί η δημόσια τοποθέτηση του κόμματος για τους λόγους που θεωρεί ότι ηττήθηκε στρατηγικά στις εκλογές του 2023. Ακόμα εκκρεμεί η ερμηνεία του και η ανάληψη ευθυνών για την περίοδο Κασσελακη, μία περίοδο που συνέβαλε καθοριστικά στην απαξίωση της Αριστεράς συνολικά. Αυτά δεν είναι συμπτώματα. Είναι δομικά χαρακτηριστικά μιας αντίληψης πολιτικής που στο όνομα της σταθερότητας του κόμματος ναρκοθετεί την κοινωνική του χρησιμότητα ως κόμμα της Αριστεράς», όπως παρατήρησε ο κ. Σακελλαρίδης.
«Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι πιέσεις για την δημιουργία κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας με τον ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογική σύμπραξη. Αυτές οι πιέσεις απηχούν αυτήν την αντίληψη για το τι είναι πολιτική και παραβλέπουν το κύριο: το περιεχόμενό της. Εμείς θα πρέπει να αντιστρέψουμε τη συζήτηση. Δεν μας αφορά σε αυτή τη φάση η δέσμευση στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και τις δικές του εσωτερικές αντιφάσεις. Μας αφορά η προγραμματική συζήτηση στο χώρο της Αριστεράς και το πώς θα ξεκολλήσει αυτή από την ανυποληψία. Να είμαστε καθαροί: μια βιαστική και σπασμωδική συνεργασία δεν εξυπηρετεί ούτε την ανασυγκρότηση της Αριστεράς, ούτε δημιουργεί τις προϋποθέσεις δημιουργίας ανταγωνιστικής δύναμης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ενέχει μάλιστα τον κίνδυνο ολικής απαξίωσης της Αριστεράς και της Νέας Αριστεράς», όπως σημείωσε ο κ. Σακελλαρίδης.
«Η Νέα Αριστερά δεν υπαναχωρεί από την αρχική της τοποθέτηση για την ανάγκη ενότητας και δημιουργίας μετώπων. Ο τρόπος για να δημιουργηθούν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις με όρους αξιοπρέπειας αλλά και ρεαλιστικού πολιτικού αντικτύπου περνάει μέσα από την ενδυνάμωση του κόμματος μας. Απέναντι στα σενάρια της ρευστοποίησης, εμείς πρέπει να επιμείνουμε στη δυνατότητα εμφάνισης ενός κόμματος που θα συνομιλήσει και θα εκφράσει το γενικό αίτημα για την ανατροπή της πολιτικής της Δεξιάς», κατέληξε ο κ. Σακελλαρίδης.
Αχτσιόγλου: Κανένας δεν μπορεί μόνος του
Εν τω μεταξύ, «το πολιτικό διακύβευμα της περιόδου είναι ποιος θα εκφράσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ποιος θα εκφράσει την κοινωνική οργή; Θα την εκφράσει ένα αριστερό πρόγραμμα ή θα την εκφράσει η ακροδεξιά; Αυτό είναι το δίλημμα. Και αυτό είναι ένα δίλημμα από το οποίο κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει και δεν έχει το δικαίωμα να ξεφύγει» ανέφερε, κατά την τοποθέτησή της, η Βουλευτής Δυτικής Αθήνας, Έφη Αχτσιόγλου και συνέχισε, λέγοντας πως:
«Ποια είναι τα δεδομένα σήμερα:
Κανένας δεν μπορεί μόνος του. Δεν μπορεί καμία πολιτική δύναμη μόνη της να απαντήσει στο κοινωνικά επίδικο. Δηλαδή στο πώς θα φύγει η κυβέρνηση του Μητσοτάκη και πώς θα υπάρξει μια εναλλακτική προοπτική για τις λαϊκές και εργαζόμενες τάξεις. Άρα αυτό σημαίνει ότι η συσπείρωση των δυνάμεων είναι αναγκαία. Είναι αναγκαία προϋπόθεση, αλλά δεν είναι από μόνη της ικανή προϋπόθεση. Για να γίνει ικανή προϋπόθεση απαιτείται προγραμματική συμφωνία, πολιτικό περιεχόμενο. Και εδώ προφανώς υπάρχουν κόκκινες γραμμές, θέσεις, προτεραιότητες.
Αν δεν συμφωνήσουν όλοι, πρέπει να προχωρήσεις με αυτούς που συμφωνούν, που κατανοούν την αναγκαιότητα της συσπείρωσης των δυνάμεων και συμφωνούν επί των προγραμματικών ζητημάτων.
Ενισχύουμε τη Νέα Αριστερά ή δουλεύουμε για το μέτωπο; Τίθεται συχνά αυτό το δίλημμα. Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα. Και τα δύο πρέπει να κάνουμε. Να ενισχύσουμε το κόμμα μας και τις προγραμματικές μας θέσεις, αλλά ταυτόχρονα να ανταποκριθούμε και στο πολιτικό αιτούμενο της περιόδου, δηλαδή, πώς θα πέσει αυτή η κυβέρνηση και πώς θα υπάρξει εναλλακτική πρόταση.
Εκδηλώθηκε το προηγούμενο διάστημα ένα μεγαλειώδες κίνημα το οποίο δείχνει τη διαθεσιμότητα του λαϊκού παράγοντα. Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος από την έκρηξη του αντιπολιτικού λαϊκισμού καθιστά τη δική μας ευθύνη ακόμη πιο επιτακτική, για να δοθεί εναλλακτική πρόταση από τη σκοπιά της Αριστεράς».
Δίνοντας «απαντήσεις σε ορισμένα επιχειρήματα, η κυρία Αχτσιόγλου ανέφερε πως «άκουσα το επιχείρημα ότι η Νέα Αριστερά είναι αντίθετη στους εξοπλισμούς, άρα δεν μπορεί ούτε καν να συζητήσει. Μα ο στόχος είναι να προσέλθουμε με τις θέσεις και τις κόκκινες γραμμές μας και να επηρεάσουμε τους άλλους. Αυτό είναι προγραμματικός διάλογος. Να μην κάνεις πίσω, αλλά να επιδιώξεις να επηρεάσεις».
«Άκουσα το επιχείρημα ότι δεν συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό δεν πρέπει να κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια για το Λαϊκό Μέτωπο. Δεν είναι ειλικρινές. Δηλαδή αν συμφωνούσε το ΠΑΣΟΚ, οι σύντροφοι που λένε ότι δεν πρέπει να ενεργοποιηθούμε για το πολιτικό μέτωπο θα άλλαζαν θέση;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως «άκουσα το επιχείρημα ότι ο κόσμος φεύγει από τη νέα Αριστερά γιατί συζητάμε πολύ για τις συνεργασίες. Έχω την ακριβώς αντίθετη εμπειρία. Αυτό συμβαίνει όταν ο κόσμος αισθάνεται ότι δεν δίνουμε απάντηση στο επείγον επίδικο της εποχής. Στο πώς θα αλλάξει η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Άκουσα το επιχείρημα ότι το να συζητάμε για τις συνεργασίες δείχνει ηττοπάθεια και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Ηττοπάθεια και έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι να μένεις περιχαρακωμένος και να μην πιστεύεις ότι οι θέσεις και ο λόγος σου μπορούν να επηρεάσουν άλλους πολιτικούς χώρους. Αυτοπεποίθηση είναι να μπεις σε έναν τέτοιο διάλογο, να επιδράσεις και να επηρεάσεις πολιτικά».
«Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω πως έχω εμπιστοσύνη στην πολιτική ωριμότητα των ανθρώπων της Νέας Αριστεράς ότι θα σταθμίσουν τις αποφάσεις με βάση το να γίνει η Αριστερά κοινωνικά χρήσιμη και πολιτικά αποτελεσματική», κατέληξε η κυρία Αχτσιόγλου.
Πάντως, ο Γραμματέας της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακκελλαρίδης φέρεται να είπε πως «Λαϊκό Μέτωπο δεν μπορεί να είναι ένα κόμμα και θραύσματά του», έχοντας τις προηγούμενες ημέρες χαρακτηρίσει «καρικατούρα» τη δυνητική σύμπραξη της Νέας Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
protothema.gr

Ακολουθήστε το Agrinio2Day στο Google News

