Τραγικός επίλογος για το υποβρύχιο Titan
Οι ελπίδες για ένα θαύμα γι’ αυτή τη γιγάντια και δραματική επιχείρηση ερευνών και διάσωσης για τα πέντε μέλη πληρώματος του βαθυσκάφους “Titan” τα ίχνη του οποίου αγνοούνταν από την περασμένη Κυριακή, έσβησαν.
Τα συντρίμμια τα οποία εντοπίστηκαν χθες, Πέμπτη, λίγο πριν τις επτά το απόγευμα ανήκουν σε εκείνο της εταιρείας OceanGate Expeditions όπως έγινε γνωστό στις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας διά στόματος του Τζον Μόγκερ, αντιναύαρχου του αμερικανικού Λιμενικού Σώματος.
Πρόκειται για τουλάχιστον πέντε διαφορετικά τμήματα του μοιραίου βαθυσκάφους. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις το ουραίο πτερύγιο του υποβρυχίου εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 1.600 ποδιών (480 μέτρων) από την πλώρη του ναυαγίου του Τιτανικού, στον βυθό του βόρειου Ατλαντικού.
«Μετά από τη διαπίστωση αυτή, ενημερώσαμε αμέσως τις οικογένειες» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο αντιναύαρχος Μόγκερ εκφράζοντας εκ μέρους της ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των επιβαινόντων.
Τα συντρίμμια εντόπισε το τηλεχειριζόμενο όχημα από το καναδικό πλοίο Horizon Arctic. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα συντρίμμια υποδηλώνουν ότι το μοιραίο βαθυσκάφος υπέστη απώλεια πίεσης με αποτέλεσμα να συνθλιβεί.
Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ούτε πότε συνέβη η έκρηξη, ούτε την αιτία που την προκάλεσε.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί η διαδρομή που θα ακολουθηθεί για να φτάσουν στην αλήθεια είναι περίπλοκη αφού σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει για παράδειγμα ένα μαύρο κουτί όπως στα αεροσκάφη ώστε να συλλεχθούν οι απαραίτητες πληροφορίες για τις τελευταίες κινήσεις του βαθυσκάφους. Κλειδί για τις απαντήσεις είναι μονάχα τα συντρίμμια. Μόνον αυτά, ίσως, καταφέρουν να συνθέσουν τι συνέβη στις τελευταίες στιγμές. Την ίδια ώρα, δεν φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των υποθαλάσσιων θορύβων που ακούγονταν σαν γδούποι και είχαν καταγραφεί τα τελευταία 24ωρα.
Τα κομμάτια τα οποία εντοπίστηκαν είναι τουλάχιστον πέντε διαφορετικά τμήματα του «Τιτάνα». Πρόκειται για έναν κώνο μύτης εκτός του κύτους πίεσης και ένα μεγαλύτερο πεδίο συντριμμιών. Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό από εμπειρογνώμονα ο οποίος μίλησε σε βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης ότι σε αυτά συμπεριλαμβάνονταν «ένα σύστημα προσθαλάσσωσης και προσγείωσης (για να στέκεται και όταν βρίσκεται στη στεριά) και ένα οπίσθιο κάλυμμα».
Στο βαθυσκάφος «Τιτάνας» επέβαιναν ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας, OceanGate Expeditions, Στόκτον Ρας, ο 77χρονος Γάλλος ωκεανογράφος Πολ-Ανρί Ναρζολέ, ο 59χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ο 48χρονος Πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταούντ και ο 19χρονος γιος του, Σουλεμάν. Όλοι θεωρούνται νεκροί και η αμερικανική ακτοφυλακή δεν είναι σε θέση να απαντήσει εάν θα καταφέρει ποτέ να ανασύρει τις σορούς τους καθώς όπως σημείωσε ο αντιναύαρχος Τζον Μογκερ «πρόκειται για ένα αδιανόητο περιβάλλον που δεν συγχωρεί» αναφερόμενος στον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού.
Νωρίτερα, η εταιρεία OceanGate Expeditions εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξέφρασε τα συλλυπητήριά της τονίζοντας ότι «είναι μια εξαιρετικά θλιβερή στιγμή για τους υπαλλήλους μας, οι οποίοι είναι εξαντλημένοι και θρηνούν. Ολόκληρη η οικογένεια της OceanGate ευχαριστεί τους άνδρες και τις γυναίκες που εργάστηκαν τόσο σκληρά σε αυτή την αποστολή. Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή στιγμή για ολόκληρη την κοινότητα των εξερευνητών και για κάθε μέλος της οικογένειας αυτών που χάθηκαν στη θάλασσα».
Αντίστοιχα, και η εταιρεία Pelagic Research Services επιβεβαιώνοντας πως τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν από δικό της ρομποτικό σκάφος ανήκαν στο κατεστραμμένο «Τιτάνα» τόνιζε ότι «εκ μέρους της PRS θέλουμε να εκφράσουμε την απόλυτη ευγνωμοσύνη μας για την απίστευτη, συντονισμένη δράση όλων όσοι συμμετείχαν σε αυτήν την αποστολή έρευνας και διάσωσης. Εστιάζουμε αυτή τη στιγμή στις οικογένειες όσων ήταν στο “Titan” και στην τραγική απώλειά τους».
Σκοπός του ταξιδιού των πέντε ανδρών ήταν να θαυμάσουν από κοντά ένα από τα πιο ιστορικά ναυάγια, εκείνο του «Τιτανικού» που στο παρθενικό του ταξίδι το 1912 χτύπησε σε παγόβουνο και εδώ και 101 χρόνια βρίσκεται 3.800 μέτρα στον πυθμένα του Ατλαντικού.
Το βαθυσκάφος «Titan» καταβυθίστηκε στις 4 η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής και έχασε την επαφή με το Polar Prince, το σκάφος υποστήριξης που το μετέφερε στην περιοχή μία ώρα και 45 λεπτά μετά την καταβύθισή του στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Πλέον η αυλαία έχει πέσει. Ο αγώνας ενάντια στις πιθανότητες είναι πια χαμένος και τα ερωτήματα τόσο για την ασφάλεια του εγχειρήματος όσο και τι προκάλεσε την τραγωδία παραμένουν, αμείλικτα.
Πηγή: skai.gr