Τουρκία: Βίντεο ντοκουμέντο από επιχείρηση της ΕΜΑΚ που διασώζει 7χρονο κορίτσι
Βίντεο ντοκουμέντο από επιχείρηση των ανδρών της ΕΜΑΚ στην Τουρκία, δείχνει τις ηρωικές προσπάθειες των στελεχών της να σώσουν ένα 7χρονο κορίτσι μέσα από τα συντρίμμια κτηρίου που κατέρρευσε μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.
Στο βίντεο ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο φόβος και η αγωνία του μικρού κοριτσιού φαίνεται ξεκάθαρα στο πρόσωπό της, αφού ξαφνικά βρέθηκε ανάμεσα στα συντρίμμια μετά τον σεισμό. Όμως, οι άνδρες της ΕΜΑΚ είναι εκεί για να τη σώσουν.
Μέσα στα χαλάσματα του κτηρίου που σχημάτισαν οι τόνοι τσιμέντου που κατέρρευσαν, η ΕΜΑΚ έχει φτιάξει υποστυλώματα για να καταφέρει να προσεγγίσει το τρομοκρατημένο παιδί.
Το τρομακτικό της υπόθεσης είναι ότι όσο επιχειρούσε η ΕΜΑΚ, συνέβαιναν και άλλοι μετασεισμοί, όμως παρέμειναν εκεί για να μιλήσουν στο παιδί και να του δίνουν κουράγιο, μέχρι να το απεγκλωβίσουν.
Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:
Υπενθυμίζεται ότι στην ελληνική αποστολή που επέστρεψε στην Ελλάδα χθες Κυριακή (12.2.2023) μετείχαν 36 διασώστες της ΕΜΑΚ δύο αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος 8 γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: «Έχουμε εικόνα για κάθε πόλη ξεχωριστά»
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στην εκπομπή LIVE NEWS και στον Νίκο Ευαγγελάτο για όσα βίωσε στην Τουρκία, τις 6 ημέρες που βρισκόταν εκεί ως επικεφαλής της ελληνικής αποστολής.
«Θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα να αναλύσουμε τον σεισμικό κίνδυνο και το θέμα της τρωτότητας των κατασκευών. Έχουμε να κάνουμε με μία διαδικασία μεικτή, όπου είναι ένα πολύ σύνθετο σεισμοτεντονικό πλαίσιο και ένα σύνθετο πλαίσιο κατασκευών», δήλωσε ο κ. Λέκκας.
Σχετικά με την ελληνική ομάδα διάσωσης ο καθηγητής εξήγησε πως «ήμασταν η μόνη ομάδα που διατρέξαμε όλες τις περιοχές. Έχουμε την εικόνα των καταστροφών για κάθε πόλη ξεχωριστά».
Αναφορικά με τον σεισμό είπε ο καθηγητής ότι πρόκειται για πολλά ρήγματα τα οποία συνθέτουν μία ζώνη οριζόντιας ολίσθησης και ξεκαθάρισε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιο ρήγμα.
Όσον αφορά το ζήτημα των κατασκευών, ο καθηγητής συνόψισε ποια είναι τα προβλήματα που εντόπισε στην Τουρκία: «Τα κυρίαρχα θέματα είναι ο αντισεισμικός κανονισμός -δεν είναι τόσο καλός-, δεύτερον δεν εφαρμόζεται ο κανονισμός και τρίτον η ποιότητα των υλικών είναι χάλια».