Τοποθέτηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στην Κεντρική Πλατεία των Καλυβίων
Με την σύμπραξη και την χειρωνακτική εργασία συγχωριανών μας, έγινε σήμερα στην Κεντρική Πλατεία των Καλυβίων η τοποθέτηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη θέση του, όπου σημειωτέον, εκτός από το βάρος του, που δυσκόλεψε τις προσπάθειες ανύψωσης, το ύψος του φθάνει ή ξεπερνά τα 5 μέτρα!
Το παρόν στο σημείο όπου μεταφέρθηκε το έλατο, έδωσε από το πρωί ο Πρόεδρος Καλυβίων, Δημήτρης Αναστασίου, ο οποίος ¨κινητοποίησε¨ συνολικά οκτώ συγχωριανούς μας για να βοηθήσουν στο στήσιμο αλλά και στην στερέωσή του στην βάση, βάθους 90 εκατοστών του όμορφου αυτού δέντρου.
Μετά από λίγες μέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η εορταστική εκδήλωση για τον στολισμό και την φωταγώγηση με λαμπιόνια του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου, ένα γεγονός που εκ των πραγμάτων θα προσδώσει χαρά σε μικρούς και μεγάλους.
Επίσης ένα μικρότερο δέντρο θα στηθεί στην πλατεία του οικισμού Αγίου Γεωργίου Καλυβίων. Τα δέντρα προέρχονται από φυτώριο της περιοχής Άρτης και έχουν αγορασθεί από το δήμο Αγρινίου.
Τι συμβολίζει ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου
Το δέντρο των Χριστουγέννων ή χριστουγεννιάτικο δέντρο απoτελεί σήμερα ένα διεθνές χριστουγεννιάτικο έθιμο.
Ως Χριστουγεννιάτικο σύμβολο – έθιμο φέρεται από τον 8ο αιώνα, όταν ο Άγιος Βονιφάτιος θέλησε περί το 750 να εξαλείψει την μέχρι τότε αποδιδόμενη ιερότητα των “ειδωλολατρών” στην βελανιδιά αντικαθιστώντας την με το έλατο δηλαδή το δένδρο των Χριστουγέννων.
Ο στολισμός του δένδρου είναι καθαρά συμβολικός της ευτυχίας των ανθρώπων και της φύσεως με τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Το τριγωνικό σχήμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου συμβολίζει την Αγία Τριάδα, το φως από τα λαμπάκια το φως της ζωής που είναι ο Χριστός, το αστέρι στην κορυφή του δέντρου, το φωτεινό άστρο της ανατολής που οδήγησε τους τρεις μάγους στη φάτνη και οι μπάλες ( συνήθως κόκκινες) συμβολίζουν τη θυσία του Ιησού για τη σωτηρία των ανθρώπων.
Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα, το 1833, που σημαίνει ότι είχε ήδη καθιερωθεί ως έθιμο στους βασιλικούς οίκους της Βόρειας Ευρώπης. Αρχικά στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν. Σημειώνεται ότι σήμερα, για λόγους εμπορίου, τέτοια δένδρα κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, στολίζονται και σε χώρες μη χριστιανικές.
kalyvia.gr