Το βούτυρο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, υποστηρίζει νέα μελέτη

Τα ευρήματα βασίζονται σε δεδομένα για τη διατροφή και την υγεία πάνω από 220.000 ατόμων που παρακολουθήθηκαν για περισσότερες από τρεις δεκαετίες
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι άνθρωποι που τρώνε άφθονο βούτυρο έχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ όσοι χρησιμοποιούν κυρίως φυτικά έλαια, όπως είναι το κραμβέλαιο ή το ελαιόλαδο, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο από τον μέσο όρο.
Επιπλέον, η αντικατάσταση του βουτύρου με έλαια φυτικής προέλευσης, όπως το κραμβέλαιο ή το ελαιόλαδο, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ενός ατόμου, ανέφεραν οι ερευνητές στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.
Η αντικατάσταση 10 γραμμαρίων βουτύρου την ημέρα, δηλαδή ποσότητας μικρότερης από μία κουταλιά της σούπας, με φυτικά έλαια μπορεί να μειώσει κατά 17% τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου από οποιαδήποτε αιτία και από καρκίνο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
«Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το μέγεθος της συσχέτισης που βρήκαμε – είδαμε 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου όταν μοντελοποιήσαμε την αντικατάσταση του βουτύρου με έλαια φυτικής προέλευσης στην καθημερινή διατροφή. Αυτό είναι μια αρκετά μεγάλη επίδραση στην υγεία», ανέφεε σε δελτίο Τύπου ο επικεφαλής ερευνητής Yu Zhang, βοηθός ερευνητής στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s της Βοστώνης.
Τα ευρήματα βασίζονται σε δεδομένα για τη διατροφή και την υγεία περισσοτέρων από 220.000 ατόμων που παρακολουθήθηκαν για περισσότερες από τρεις δεκαετίες στο πλαίσιο τριών μακροχρόνιων μελετών. Κάθε τέσσερα χρόνια, οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή τους.
Στη συνολική πρόσληψη βουτύρου συνυπολογίστηκαν τα μείγματα βουτύρου και μαργαρίνης, το βούτυρο για επάλειψη και το βούτυρο για ψήσιμο και τηγάνισμα στο σπίτι.
Η πρόσληψη φυτικών ελαίων εκτιμήθηκε με βάση τη χρήση τους από τους ανθρώπους στο τηγάνισμα, στο σοτάρισμα, στο ψήσιμο και στις σαλάτες.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν το περισσότερο βούτυρο είχαν 15% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν το λιγότερο.
Αντίθετα, εκείνοι που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ελαίων είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όσους έτρωγαν τις μικρότερες.
Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι η υποκατάσταση ακόμη και μιας μικρής ποσότητας βουτύρου κάθε μέρα με έλαια φυτικής προέλευσης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου.
«Μια απλή αλλαγή στη διατροφή -η αντικατάσταση του βουτύρου με σογιέλαιο ή ελαιόλαδο- μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία», ανέφερε σε δελτίο Τύπου ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Daniel Wang, επίκουρος καθηγητής διατροφής στο Brigham and Women’s Hospital.
«Από την άποψη της δημόσιας υγείας, πρόκειται για σημαντικό αριθμό θανάτων από καρκίνο ή από άλλες χρόνιες ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν», πρόσθεσε.
Το βούτυρο και τα φυτικά έλαια περιέχουν διαφορετικούς τύπους λιπαρών οξέων και αυτά τα λιπαρά οξέα δρουν διαφορετικά στον οργανισμό, ανέφεραν οι ερευνητές.
Το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν συνδεθεί με υψηλότερη χοληστερόλη και σκλήρυνση των αρτηριών. Αυτοί οι τύποι λιπαρών συνδέονται επίσης με φλεγμονή και τροποποιημένη ορμονική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.
Από την άλλη πλευρά, τα φυτικά έλαια έχουν περισσότερα ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη, να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων και του εγκεφάλου, να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή, ακόμη και να βοηθήσουν ένα άτομο να απορροφήσει ορισμένες βιταμίνες.
Είναι επίσης πιθανό ένα άτομο που είναι αγαπά το βούτυρο να έχει κι άλλες διατροφικές συνήθειες που υπονομεύουν την υγεία του.
«Το βούτυρο συνδέεται συχνά με πιο ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα, ενώ τα έλαια φυτικής προέλευσης συνδέονται συχνότερα με πιο υγιεινά πρότυπα, όπως η μεσογειακή και η χορτοφαγική διατροφή», αναφέρεται στο κύριο άρθρο που συνυπογράφει ο δρ Young-Moon Mark Park, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας για τις Ιατρικές Επιστήμες. «Οι δίαιτες είναι πλούσιες σε τρόφιμα με πολλά θρεπτικά συστατικά και υγιεινά λίπη, τα οποία λειτουργούν συνεργικά για τη μείωση των κινδύνων χρόνιων ασθενειών και πρόωρου θανάτου», συμπλήρωσε.
iatropedia.gr

Ακολουθήστε το Agrinio2Day στο Google News

