Το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας για τα μέτρα Προστασίας κατά την Περίοδο του Καύσωνα

tee

Τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες καύσωνα δεν περιορίζονται μόνο σε κάποιες ημέρες του καλοκαιριού, αλλά επανέρχονται σχεδόν με περιοδικό τρόπο ιδιαίτερα κατά τον μήνα Ιούλιο.
Οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον τομέα των κατασκευών είναι ιδιαιτέρως δυσμενείς ενώ σε περιόδους καύσωνα γίνονται αφόρητες . Ο κίνδυνος λοιπόν για τους εργαζόμενους είναι πάρα πολύ μεγάλος και απαιτεί την λήψη μέτρων.
Το ΤΕΕ λαμβάνοντας υπόψη και την από 20/07/2025 εγκύκλιοτου Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, παρεμβαίνει , ενημερώνει και απαιτεί:
• Άμεση διακοπή των εργασιών στους 38ΟC με καταβολή εξολοκλήρου του ημερομισθίου στους εργαζόμενους.
• Να εξασφαλιστούν στους εργαζομένους κλιματιζόμενοι χώροι, πρόσβαση σε δροσερό νερό και ανάλογα της εκτίμησης άλλων παραγόντων που αυξάνουν τον επαγγελματικό κίνδυνο, (υγρασία, είδος δουλειάς, κ.α) οι εργασίες να διακόπτονται και σε μικρότερες θερμοκρασίες (36οC).
• Να διασφαλίζεται με απόλυτο τρόπο και χωρίς αμφισβήτηση ότι σε περίπτωση διακοπής εργασιών λόγω καύσωνα η καταβολή εξ ολοκλήρου του μισθού.
• Άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους με παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία που παραμένουν κλειστά λόγω καύσωνα.
• Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τους εργαζόμενους με προβλήματα υγείας. Με ευθύνη της εργοδοσίας πρέπει να προστατευτούν από την έκθεση τους σε εργασίες που συνδέονται με θερμική καταπόνηση.
• Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
• Οι ευθύνες της απόφασης διακοπής εργασιών και των μέτρων προστασίας να αναλαμβάνονται από την εργοδοσία και να μην «αναθέτονται» στον μηχανικό επί τω έργω .
Το ΤΕΕ Αιτ/νιας υπενθυμίζει, ότι στις ακραίες μεταβολές τις θερμοκρασίας, όπως σε έναν καύσωνα, δεν επηρεάζονται μόνο οι άνθρωποι . Επηρεάζονται και τα υλικά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορούν να επηρεαστούν μακροπρόθεσμα και οι κατασκευές, αν δεν ληφθούν υπόψη οι οδηγίες που αφορούν τη σκυρόδεση.
Τα πιθανά προβλήματα και οι συνήθεις βλάβες, που αναμένονται, από σκυροδέτηση με ζεστό καιρό, μπορεί να είναι:
• Η αυξημένη απαίτηση σε νερό ανάμιξης με αποτέλεσμα την μείωση του ρυθμού τήξης , της αντοχής , της ανθεκτικότητας και της υδατοπερατότητας , ενώ αυξάνει τον κίνδυνο ρηγμάτωσης λόγω θερμικής συστολής και συστολής ξήρανσης.
• Η έντονη απώλεια κάθισης και αυξημένος ρυθμός απώλειας αυτής , με αποτέλεσμα την τάση για προσθήκη επιπλέον νερού επιτόπου στο έργο.
• Η μείωση της τελικής αντοχής . Συνήθως αναπτύσσουν υψηλότερες πρώιμες αντοχές σε σύγκριση με συνήθεις θερμοκρασίες περιβάλλοντος, αλλά υπολείπονται ως προς τις αντοχές των 28 ημερών και πέρα αυτών.
• Η αυξημένη τάση για πλαστική συστολή με αποτέλεσμα την ρηγμάτωση.
• Η αύξηση της διαπερατότητας του σκυροδέματος και μείωση της ανθεκτικότητάς του στον χρόνο
Ο Κανονισμός Τεχνολογίας Σκυροδέματος περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές οδηγίες, και τις υποχρεώσεις των κατασκευαστών, σε περίπτωση καύσωνα. Σε κάθε περίπτωση, η θερμοκρασία του σκυροδέματος που διαστρώνεται δεν επιτρέπεται (σε οποιαδήποτε θερμοκρασία περιβάλλοντος) να είναι μεγαλύτερη από 32°C. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι μεγαλύτερη από 38°C, η σκυροδέτηση πρέπει να αναβάλλεται. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα οργάνωσης και προστασίας (του εργοταξίου), ώστε η θερμοκρασία στο μικροκλίμα της κατασκευής να παραμένει μικρότερη από 38°C.
Το ΤΕΕ στέκεται δίπλα στους μηχανικούς και στους εργαζομένους στον χώρο της κατασκευής , κάνοντας σαφές με τρόπο απόλυτο την υποχρέωση τήρησης όλων των μέτρων ασφαλείας. Τέλος καλούμε όλα τα μέλη μας να τηρούν αυστηρή στάση στην εφαρμογή των παραπάνω θέτοντας προτεραιότητα τον άνθρωπο.



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώριση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.